PUIK VERHAAL

Brandweercarrousel

Acht korpsen draaien door

Dat de brandweer rode auto’s heeft met blauwe zwaailichten dat wisten we al als kleine jongen of meisje. Maar dat de brandweer veel meer is dan een brand blussen, een auto openbreken of een kat uit de boom halen, dat weten minder mensen. De vrouwen en mannen van de vrijwillige Brandweer Beesel met de post in Reuver moeten voortdurend hun kennis en kunde up-to-date houden. Dat vergt veel tijd en energie. Tegelijkertijd is het een hobby. En zeg nou zelf: het hebben van een hobby betekent ook plezier beleven. Hoe zit dat dan bij de vrijwillige brandweer?

Veel oefenen en trainen

De mannen en vrouwen van het brandweerkorps in Reuver oefenen elke week. Soms is dat een stukje theorie, maar heel vaak is dat ook praktijk. De praktijkoefeningen vinden plaats op de brandweerkazerne en op externe locaties in gemeente Beesel. Naast de reguliere oefeningen moeten alle leden van het korps jaarlijks op training. Tijdens zo’n training worden de vrijwilligers danig op de proef gesteld met echte brandscenario’s. Dit alles is niet niks en erg serieus. Maar wordt er dan ook nog plezier gemaakt? Zoals bij elke andere hobby?

Carrouseldag

Ja, zeker! Net zoals bij het voetballen, volleyen of welke hobby dan ook is er bij de meeste brandweerkorpsen ook een derde helft en vertier. Gewoon lekker samenzitten onder het genot van een drankje, een uitstapje, een feestje van de personeelsvereniging of een oefendag met collega-korpsen. Afgelopen zaterdag was de oefendag van het cluster Roermond. Zo’n dag wordt ook wel ‘carrouseldag’ genoemd. Tijdens zo’n oefendag hebben de korpsen tijd om met elkaar kennis te maken, kennis uit te wisselen maar zeer zeker ook voor een stukje gezelligheid en vertier.

Incident gevaarlijke stoffen

Vanaf 10.00 uur draaiden de brandweerkorpsen van Brandweer Stevensweert, Brandweer Echt, Brandweer Susteren, Brandweer Montfort, Brandweer Reuver, Brandweer Roermond, Brandweer Wessem en Brandweer Thorn in een carrousel. Dat betekende dat zij op elke post een oefening uitvoerden waarvoor ze punten kregen. De oefening mocht elk korps - weliswaar binnen een bepaald thema - zelf verzinnen. Na het afronden van de oefening was het snel - volgens een strak schema - doordraaien naar de volgende post. Op de post in Reuver werden de brandweermannen en -vrouwen uitgedaagd met een incident met gevaarlijke stoffen. Erg interessant om te zien hoe zes brandweervrijwilligers te werk gaan om het slachtoffer in de auto - die ongeveer 15 meter verderop stond - te redden zonder de grond te raken.

Kameraadschap en plezier

Ook deze carrouseldag werd een dag met ervaringen maar met name ook met veel plezier. Oh ja, … mocht je denken dat er geen brandweerauto vanwege deze oefendag paraat zou staan dan heb je het mis. Juist door ‘carrouselsystematiek’ was er altijd een brandweerauto voor de acht posten beschikbaar. De vrijwillige brandweer staat altijd voor je klaar om mens en dier te redden maar deze hobby levert ook veel kameraadschap en plezier.

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: