PUIK VERHAAL

Als het draait, komt er muziek uit...

Door een tip werd PUIK gewezen op een wel heel bijzondere hobby en was te gast bij Jac en Wies van Sambeek. Jac is namelijk bouwer van straatorgels als ook orgeldraaier.

Aan tafel geeft Jac meteen aan dat hij niet weet hoe hij erin gerold is, maar verder in het gesprek wordt toch duidelijk waar het begonnen is. Jac: "Bij een bezoek aan museum De Locht in Melderslo werd de orgelbouw gepresenteerd. Ik raakte in gesprek met de instructeur en kocht een boekwerk voor het bouwen van een orgel. Hierin las ik dat je niet aan orgelbouw hoeft te beginnen als je geen tekeningen kunt lezen, geen affiniteit hebt met houtbewerking en niet kunt werken met een schuifmaat. Thuis heb ik een maand lang het orgelbouwboek bestudeerd en ben toen gewoon begonnen." Affiniteit met muziek had Jac niet of moeten we toch zijn 35-jarig lidmaatschap bij de vroegere Roverheidezangers daar onder scharen?

'Zo’n 3-4 keer per jaar maak ik muziek in het Alzheimercafé, waar ik dan in het trouwpak
van mijn schoonvader optreedt."

Bijzondere hobby

In deze regio is er geen vereniging voor orgelbouwers. Echter alle orgelbouwers in de regio kennen elkaar wel. Voor zover Jac weet, is hij de enige orgelbouwer in directe omgeving van het Land van Puik. Naast bouwen wordt er uiteraard ook gemusiceerd. Jac: "Ja, zo’n 3-4 keer per jaar maak ik muziek in het Alzheimercafé, waar ik dan in het trouwpak van mijn schoonvader optreedt." Maar ook in het eerdergenoemde De Locht, als ook in Nederweert, Venray en zelfs Duitsland had Jac al optredens. In de periode voor Kerst wordt er samen met andere orgelaars meermaals in het centrum van Venray muziek gemaakt.


- Advertentie -

www.schreursinstallaties.nl


Monnikenwerk

Echtgenote Wies heeft gaandeweg meer en meer respect gekregen voor de orgelmuziek. Wies: "De muziekrollen die je nodig hebt om een orgel te kunnen bespelen worden handmatig gestansd. Een nauwkeurige en tijdrovende bezigheid. Eigenlijk monnikenwerk!

Is er dan wel nog tijd voor het gezin of andere hobby’s? "Ja zeker wel. Ik ben nog steeds actief bij tafeltennisvereniging NOAD, waar ik in het verleden ook penningmeester ben geweest. Daarnaast bezoeken we graag onze dochter Christel in Amsterdam, die daar na haar studie is blijven wonen", antwoordt Jac. Wies vult aan: "Als we dan toch in de hoofdstad zijn, vinden we het vinden fijn om een musical of een museum te bezoeken. Een van onze favorieten is de Hermitage, die we overigens ook al twee keer in Sint-Petersburg hebben bezocht!"

Oppe Ruiver

Het bouwen van de orgels doet Jac aan huis aan de Oude Baan. Dat roept de vraag op, hoe de familie Van Sambeek in het Reuverse terecht is gekomen. Jac: "Van origine komen we uit Mill. Mijn ouders zijn echter opgegroeid ‘op Steyl’. Van de negen kinderen die daar geboren zijn, hebben er vier in Reuver gewoond. Wijzelf zijn hier terecht gekomen door een tip van een collega bij de 'Globe'. En zo wonen we al bijna 50 jaar in dit huis ‘oppe Ruiver."


Zeer recent heeft Jac zijn tweede zelfgemaakte orgel mogen dopen: Jacob. Zijn eerste orgel luistert naar de koosnaam ‘Louise’. Wellicht ook een reden dat Jac’s hobby door zijn echtgenote wordt gewaardeerd.

Fotobron: Frank Stevens

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: