PUIK COLUMN

Joep Simons

DE EMOTIONELE BANKREKENING

Echte problemen

Heel Nederland is druk bezig met de speculaties rondom de aanslag in Utrecht. De provinciale verkiezen geven ons handige openingszinnen voor aan de koffieautomaat. De discussie of de polarisatie nu wel of niet door Wilders en Baudet is veroorzaakt is in volle gang. Columns en artikelen staan vol met suggestieve meningen over de gevolgen van de zetelverdeling in de eerste kamer als deze beide heren hier stoelen gaan veroveren. Wordt dit een frisse wind of een verwoestende orkaan?


Ik laat het in het midden er wordt al genoeg over geschreven. Deze column gaat dan ook over echte problemen hier in Limburg, in “oppe Ruiver”. Ik wil het daarom graag hebben over de “emotionele bankrekening”!

Een metafoor

Nee, dat is geen echte bankrekening bij de SNS of Rabobank en je hebt hier ook zeker geen pasje van. De emotionele bankrekening is een metafoor die Stephen Covey heeft verzonnen om een relatie inzichtelijk te maken en staat voor de kwaliteit van de relatie die je hebt met anderen. Je kunt ’t dus wel vergelijken met een financiële bankrekening in de zin dat je er ‘stortingen’ op kunt doen door dingen te doen die het vertrouwen binnen een relatie beter maken. Doe je dingen die het vertrouwen verminderen, dan heb je een ‘opname’ gedaan die het saldo van de bankrekening negatief beïnvloedt. Het saldo bepaalt hoe goed je met een ander persoon kunt communiceren en problemen met hem of haar op kunt lossen.

Nu weet ik niet of Stephen vastelaovend vierde, maar het zou verdomde logisch zijn
dat dit de oorzaak van het gevolg zou zijn.
De vastelaovend is nu eenmaal een regelrechte crash op je saldo

De emotionele schuldsanering

Met andere woorden; de emotionele bankrekening geeft aan hoeveel punten je als partner nog hebt na de vastelaovend! Nu weet ik niet of Stephen vastelaovend vierde, maar het zou verdomde logisch zijn dat dit de oorzaak van het gevolg zou zijn. De vastelaovend is nu eenmaal een regelrechte crash op je saldo. Ik zal het toelichten.

Theoretisch gezien zijn er zijn 6 mogelijke stortingen die je emotionele rekening mooi uit het rood kunnen houden, aldus Covey. Als ik deze zes punten reflecteer op de normale gang van zaken in een relatie rondom de vastelaovend, dan kom je al gauw in de emotionele schuldsanering terecht. Dit zou er voor een gemiddelde Ruiverse man als volgt uit zien;


• De andere begrijpen

Begrip voor de partner in deze periode is ver te zoeken. Het is ieder voor zich en er moet zoveel mogelijk lol gemaakt worden.


• Op de details letten

De enige details waar op gelet wordt is de afstand tot de bar en het aantal bonnen wat nog in je broekzak zit.


• Woord houden

Je woord houden dat je uiterlijk om 00.30 thuis bent en niet teveel drinkt zodat je ’s ochtends de kinderen tijdig op kan pikken bij opa en oma is onmogelijk en ontaard al gauw in een leugen.


• Verwachtingen verduidelijken

De verwachtingen van tevoren verduidelijken dat het je waarschijnlijk toch niet zal lukken werkt al helemaal niet in deze situatie.


• Integriteit tonen

De integriteit van je vrienden die je de rug zouden moeten dekken omdat je toch te laat en iets te dronken thuis kwam die avond is zeldzaam.


• Je oprecht verontschuldigen voor een opname

Dat brengt de man alleen nog maar naar de 6e storting en dat is op woensdag je oprechte verontschuldigingen aanbieden voor de opnames die je gemaakt hebt.

In de min

Het is een feit, de vastelaovend is duur! Dat betekend dat voor en na de vastelaovend je de emotionele bankrekening bij je partner flink moet spekken. Dit doe je door in de half vasten periode waar we nu midden in zitten extra thuis te blijven, complimenten te maken over bijvoorbeeld het mooie blousje dat prachtig matched bij de riem en het bijhorend tasje (genderneutraal).


Op dit moment is dan ook de kans groot dat je nog steeds in de min staat, de vastelaovend is immers net achter de rug. Dit merk je doordat je partner wat kort af is, kribbiger, gepikeerd, zij geeft je wel beeld maar geen geluid, of juist heel veel geluid… Hoe dan ook, je emo-boekhouding is verstoord en je moet als een tierelier ervoor zorgen dat je weer in de plus komt!

In de plus

In diezelfde plus ga je dat bloemetje halen en zorg je dat je thuis begrip (1) toont. Je gaat naar haar luisteren en let op details (2) in het gesprek, je geeft complimenten over kleine dingen. Je maakt afspraken om op tijd thuis te zijn en komt dit na (3). Je overlegd met haar de agenda en wat haar te wachten staat (4). Je bespreekt intieme dingen en houdt het dit keer voor jezelf (5). En mocht je toch de behoefte hebben om te pinnen van je bankrekening dan verontschuldig je jezelf nederig voor haar. Succes gegarandeerd! Ik begrijp dat dit voor sommige natuurlijk mosterd na de maaltijd is op dit moment, maar je kan hier volgend jaar zeker je voordeel mee doen.

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: