PUIK VIECURI

“Bij mijn oogbehandeling werkt men als een geoliede machine”


Toen Ton Evenaar (69) in 2007 in Ysselsteyn kwam wonen, maakte hij al snel kennis met de afdeling Oogheelkunde van VieCuri. Niet omdat hij zelf arts is -hij heeft als radioloog en bedrijfsarts gewerkt- maar omdat hij suikerziekte heeft. Je loopt dan een grotere kans op beschadigingen van de kleine bloedvaatjes van je netvlies. Daarom moet je regelmatig op controle bij de oogarts.

Trouwe patiënt

Als trouwe patiënt heeft Ton Evenaar oogarts Heike Dunkelberg en haar VieCuri-collega’s goed leren kennen: “Gekscherend zeg ik weleens dat ik voorzitter van haar fanclub ben. Al ruim tien jaar ben ik kind aan huis bij VieCuri in Venray, ik vind het echt een goed regionaal ziekenhuis. Je wordt er op tijd geholpen, er zijn korte lijnen en niet overdreven veel managers. Men heeft er echt nog een beetje tijd voor elkaar. Allemaal zaken die vandaag de dag bepaald niet vanzelfsprekend zijn in de zorg.”


Wat er bij veel suikerpatiënten gebeurt, is dat er op den duur vocht ‘lekt’ tussen het netvlies en de aanhechting hiervan aan de achterkant van de oogbol. Ton Evenaar: “En als je zoals ik, een beetje bourgondisch in het leven staat, dan treedt dit verschijnsel vaak eerder op. Ik kreeg er echt last van toen ik 64 was. Er is dan maar één remedie: macula-injecties. Je krijgt daarbij één tot drie injecties in het witte gedeelte van je oog. Uiteraard word je daarvoor eerst met druppeltjes goed verdoofd. Je voelt er niets van en het is zo gepiept. Door de injecties verdwijnt het vocht en daarmee de visusklachten. Vier weken later volgt er zo nodig eenzelfde behandeling aan het andere oog. Door het regelmatig maken van scans van het oog, kan precies worden gezien hoeveel vocht er zit en of vervolginjecties nodig zijn.”


Bij VieCuri zijn ze volledig ingesteld op macula-patiënten. Er zijn twee wachtkamers waar patiënten in twintig minuten twee tot drie keer worden gedruppeld ter verdoving. Ton: “Als je aan de beurt bent, ga je op de operatietafel liggen, je krijgt een doekje over je oog met een gat erin. Je moet schuin omlaag kijken, zodat het witte gedeelte van je oog, waarachter het ‘glasvormig lichaam’ zit, goed bereikbaar is. Daar plaatst de oogarts de injectie. Twee minuten later sta je alweer buiten. Het werkt als een geoliede machine. Daarna is het zaak je oog een paar uur lang goed dicht te houden, zodat minder irritatie ontstaat. Ik hou daarom graag een paar uur siësta.


Recent bleek ik aan één oog ook staar te hebben. Maar dat staat volledig los van de macula-injecties. Bij staar wordt je zicht minder (denk aan een beslagen lens van een fotocamera). Doorgaans is dit een gevolg van het ouder worden. Bij een staar-ingreep wordt de natuurlijke lens, uiteraard na een verdoving met druppels, verwijderd en vervangen door een kunstlens. Inmiddels is dit bij mij gebeurd en zie ik weer een stuk beter.”

“Oogheelkunde één van de meest bezochte poli’s van VieCuri”

Toen Astrid Kruysen 33 jaar geleden als doktersassistent bij Oogheelkunde van VieCuri begon, verbleven patiënten na een staaroperatie vier dagen intern. Vandaag de dag staat er 1,5 uur voor deze ingreep en daarna ga je naar huis.

Op beide locaties terecht

Astrid heeft 26 jaar als doktersassistent gewerkt, sinds 2012 is ze meewerkend teamleider. Ze stuurt daarbij zo’n veertig medewerkers aan die in Venlo en Venray op de polikliniek Oogheelkunde werkzaam zijn. Astrid: “De meeste tijd ben ik bezig met het plannen en regelen van allerlei zaken, maar gelukkig zit ik af en toe ook nog aan de balie, waar ik contact heb met patiënten en direct ervaar hoe zij de zorg ervaren.


We hebben een erg leuk team, de medewerkers zijn over het algemeen heel tevreden met hun werk en de afwisseling in de werkzaamheden. Dit varieert van het assisteren bij verdovingen voor staar en macula-injecties (toedienen van druppels), tot baliewerkzaamheden (beantwoorden van telefoontjes, afspraken inplannen) en het verrichten van onderzoek. In Venlo en Venray worden grotendeels dezelfde basisbehandelingen verricht. In Venray doen we de meeste reguliere staar operaties. De poli in Venlo is groter en biedt daardoor meer ruimte voor complexere gevallen.


Naast verpleegkundigen en doktersassistenten zijn er bij ons optometristen werkzaam, technisch oogheelkundig assistenten en orthoptisten. Die laatsten richten zich op kinderen die scheel of slecht zien en op volwassenen die dubbel zien.”

Heike Dunkelberg, oogarts VieCuri

In de poliklinieken Oogheelkunde van VieCuri waken zeven oogartsen en veertig medewerkers efficiënt en laagdrempelig over de ogen van duizenden patiënten. Veel behandelingen zijn zowel in Venlo als in Venray mogelijk, de meer complexe gevallen worden in Venlo uitgevoerd.

Op beide locaties terecht

Heike Dunkelberg, sinds 2007 als oogarts werkzaam bij VieCuri: “Mensen die aan staar worden geopereerd, veelal ouderen, kunnen op beide locaties in onze moderne operatiekamers terecht. Meestal volstaat hiervoor een lokale verdoving met behulp van druppels. Is een narcose noodzakelijk, bijvoorbeeld omdat een patiënt niet stil kan blijven liggen, dan doen we dit in Venlo.


Laserbehandelingen voor nastaar en glaucoom (beschadiging van de oogzenuw door een verhoogde oogdruk) doen we op beide locaties. Laseren van het netvlies gebeurt in Venlo, waar meer ruimte en apparatuur is, met een speciale Pascallaser.


Staar en macula-degeneratie (slijtage van het netvlies waardoor je steeds minder scherp gaat zien) zijn veel voorkomende kwalen op onze poli’s. Diabeten, zoals meneer Evenaar uit het interview die ik goed ken, krijgen hier vaak eerder last van dan anderen. Periodieke injecties in het oog zijn hiervoor doorgaans een goede remedie. In Venray is er wekelijks één sessie waarin we vijftig patiënten eerst druppelen ter verdoving en dan injecteren. In Venlo doen we dat op twee dagdelen, straks zelfs drie.


Zowel in Venlo als Venray maken we intensief gebruik van OCT-scanners die heel precies afwijkingen aan het netvlies/macula en de oogzenuw laten zien. Op basis hiervan kunnen wij goed beslissen welke behandeling het meest adequaat is.”