PUIK LENTEKRIEBELS

Honden en warm weer

Dat de lente dit jaar warm weer met zich meebrengt heb je wel kunnen merken! Heerlijk weer natuurlijk om van te genieten, maar wat voor gevolgen heeft dit weer op je hond? Honden zijn erg gevoelig voor deze warmte en ze kunnen hun warmte vaak slecht kwijt. Wij geven je wat do en don’ts voor je hond met dit warme lente weer!


Do's

+ Groter rondje in de ochtend of laat op de avond wandelen. (En tussendoor klein rondje max 10 minuten.)

+ Zorg voor een koele plaats in huis of in de schaduw buiten, denk aan een tegelvloer of aan een koelmat/natte doek.

+ Voldoende vers drinkwater.

+ Wil je iets samen doen met de hond? Speel dan een spel met bijvoorbeeld water. Dit kan al heel simpel door een emmer te vullen met water, hier gooi je wat speeltjes in en brokjes / snoepjes. Vervolgens laat je je hond de brokjes/snoepjes zoeken in het water. De speeltjes maken het spel wat moeilijker en uitdagender.

+Je hond binnen houden en niet te lang buiten laten want met weer van 20 tot 25 graden is het al snel te warm!


Don'ts

– Laat je hond bij warm weer echt NOOIT achter in de auto (Of in tenten en caravans), zelfs niet wanneer je het raam open laat. Het kan als snel oplopen tot 50 graden in maar 10 minuten!

– Bij een temperatuur van boven de 20°C niet gaan fietsen met de hond of hardlopen, dit kan namelijk de voet zooltjes kapot maken en je hond oververhitten.


Nog een weetje over hoe warm het asfalt kan worden met dit warme weer:

Buitentemperatuur: 25°C = temperatuur van het asfalt: 51,6°C

Buitentemperatuur: 30°C = temperatuur van het asfalt: 57,2°C

Buitentemperatuur: 30,5°C = temperatuur van het asfalt: 61,7°C

-Bij 51,6°C is de huid verschroeid binnen 60 seconden, bij 55°C kun je binnen 5 minuten een eitje bakken.

Een tuin vol vogels!

Geniet je ook altijd van al die vogels in je tuin met de komst van de lente of zou je er meer in je tuin willen zien? Wij geven je een aantal tips om je tuin vogel vriendelijk te maken!


+Zorg voor variatie in je tuin! Maak in je tuin gebruik van hoge bomen, dichte struiken, schaduwplekken en zonnige plekken. Maak zoveel mogelijk variatie zodat de vogels genoeg plek hebben om een nestje te kunnen bouwen en om te wonen, schuilen, badderen, drinken, eten en slapen!


+Zorg ervoor dat er genoeg voedsel in je tuin te vinden is voor de vogels. Elke soort heeft een bepaalde voorkeur qua eten en zo kun je de tuin afstemmen op de vogels die te vinden zijn in je omgeving. Lijsterachtigen eten graag bessen, kersen en ander fruit.

Zaadeters eten graag van planten als klis, distels, kaardebollen en zonnebloemen of de zaden van bomen. En insecten/rupsen eters kunt u lokken door bloeiende planten in de tuin te zetten die insecten/rupsen lokken.


+Zorg voor een plek waar de vogels kunnen drinken en badderen door een drinbak te plaatsen. Dit het liefst bij de struiken, zodat ze zich kunnen verschuilen zo nodig en ook mag de drinkbad niet te glad op te diep zijn! Vergeet ook niet om op warme en droge dagen de bak goed bij te vullen want de vogels zullen er op rekenen dat er water in zit!


+Bescherm de vogels voor katten! Als je zelf katten hebt kunt je de vogels berschermen door de kat een belletje om te doen zodat de vogels deze aan horen komen! en voor vreemde katten kun je stekelige struiken plaatsen of gebruik maken van kippengaas zodat de kat wordt bellemert in het sluipen.


+En als laatste, gebruik geen gif in je tuin! Als je gif gebruikt tegen insecten kan dit gif uiteindelijk ook bij de vogels tereecht komen. Veel insecten in de tuin? Laat ze lekker zitten, zo hebben de vogels genoeg te eten!


Tips van de dierenarts!

Nu de lente er weer is gaan we weer lekker veel naar buiten! We kunnen weer de grote schoonmaak gaan houden, leuke bloementjes en planten in het huis kwijt en natuurlijk lekker eten! Maar vergeet deze lente niet dat er voor jouw huisdier een aantal risico’s erbij komen!


Waar moet je opletten als de lente begint?


+Let op welke voorjaarsbloemen en planten je koopt, sommige planten zijn namelijk (erg) giftig voor je huisdier! Wanneer jouw huisdier van een plant heeft gesnoept en je weet niet zeker of de plant giftig is, neem dan contact op met je dierenarts.


+Let bij de grote lente schoonmaak goed op welke schoonmaakmiddelen je gebruikt! Veel schoonmaakmiddelen zijn giftig en kunnen problemen met de maag en luchtwegen van je huisdier veroorzaken.


+Help jouw huisdier met zijn dikke winterjas! Borstel jouw dier regelmatig door, zo stimuleer je het verhaarproces en het voorkomt verstopping!


+Kijk goed uit naar teken en vlooien want die komen bij een tempratuur van 8 tot 10 graden weer tevoorschijn. Het is dus slim om je huisdier te controleren nadat jullie buiten zijn geweest!


+En als laatste, Je huisdier kan net als jou ook last hebben van hooikoorts! De dieren beginnen vaak dan meer jeuk te krijgen dus hou dit goed in de gaten. En als je je er veel zorgen over maakt, neem dan contact op met je dierenarts!

"Je huisdier kan net als jou ook last hebben van hooikoorts!"

Insectenweetjes

Met de komst van de lente zul je ook steeds meer insecten in je tuin gaan zien!

De meeste zijn wel redelijk bekend zoals de mieren, wespen, bijen en vlinders.

Maar een minder bekende is de vuurwants! En wees maar niet bang ze zijn niet schadelijk! Wij geven je wat informatie over wat deze beestjes nou precies zijn en doen!


+De vuurwants leeft in groepen, waardoor deze vaak ook snel opgemerkt wordt!


+Vuurwantsen zijn ook wel de opruimers van de natuur. Ze leven voornamelijk van dode bladeren en planten, maar eten ook andere dode insecten. Op deze manier helpen ze met de opruiming van dode bladeren, planten en insecten en zijn ze niet schadelijk voor jou of je tuin!


+De vuurwants heeft misschien wel twee vleugeltjes maar kan niet vliegen en wordt hierdoor voornamelijk op de grond aangetroffen, meestal in de buurt van lindebomen of kaasjeskruid.


+De "baby" vuurwantsen worden ook wel nimfen genoemd. Zij hebben nog geen vleugeltjes en zijn dus ook minder herkenbaar. Na vijf nimfstadia is de nimf aan het einde van de zomer een volgroeide vuurwants.


+Alleen volwassen vuurwantsen kunnen overwinteren en afhankelijk van hun locatie kunnen ze een lichte bevriezing in de herfst/winter overleven.


+De natuurlijke vijanden van de vuurwants zijn parasieten, Vinken en Gorzen. Andere vogels worden namelijk afgeschrikt door een chemische afscheiding en de fel rode kleur van de wants en de Vinken en Gorzen lijken hier als enigste geen last van te hebben.


Fotografeer de lente

Het zonnetje begint te schijnen en het wordt steeds lekkerder weer, genoeg reden om er met je camera op uit te trekken! Wij geven je tips over hoe je de lente het beste kunt fotograferen.


+Jonge dieren

Bij de lente denken de meeste mensen ook meteen aan jonge dieren. Helemaal leuk om dan in de lente naar een plaatselijke schaapskooi te gaan om lammetjes te fotograferen, en met een beetje geluk kun je ze binnenkort ook al in de velden tegenkomen!


+Dansende koeien

Helemaal leuk om foto’s te maken wanneer de koeien weer voor het eerst de weide in gaan! Ze springen vaak rond van vreugde en dit kan voor de meest leuken beelden zorgen.


+ Laat je niet beperken tot koeien en schapen want ook ander dieren zoals kuikens, vogeltjes en hertjes zijn enorm leuk om te fotograferen!


+Wil je iets anders dan dieren fotograferen? Begin dan met het fotograferen van bloemen of ga de plaatselijke natuur verkennen met je camera. Ook hier kunnen erg mooie foto’s uitkomen!


Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: