PUIK VIECURI

Mathieu Rutten is na dotterbehandeling zijn hart weer de baas


Op 15 februari dit jaar stapt Mathieu Rutten (69) uit Broekhuizenvorst op zijn racefiets om, zoals zo vaak, een pittige fietstocht te maken. Na circa 45 kilometer, in het dorp Velden voelt hij zich niet lekker worden. Hij stapt af en gaat langs de kant van de weg zitten, tegen een boom aan. Mathieu transpireert hevig, ziet grauw en moet overgeven. Al snel stoppen er een paar voorbijgangers, onder wie een automobilist. Deze schat de situatie goed in en belt direct 112. Tien minuten later is de ambulance ter plekke en start de behandeling.

Hartinfarct

Mathieu heeft zojuist een hartinfarct gehad. Dat hij ruim twee maanden later thuis aan de keukentafel rustig kan vertellen wat hem die dag en de weken daarna is overkomen, is te danken aan de snelle en deskundige inzet van de ambulancebroeders en de afdeling Cardiologie van VieCuri. En niet te vergeten aan die alerte autobestuurder.


Mathieu, tot zijn pensionering ambtenaar bij de gemeente Venray, over wat hem die dag overkwam: ‘Je hebt het zelf maar half in de gaten. Toen de ambulance arriveerde, werd ik op een brancard gelegd. Ik kreeg een pilletje en een spuitje om mijn bloed te verdunnen en rustig te blijven. Er werd direct een hartfilmpje gemaakt dat werd doorgezet naar het ziekenhuis, zodat ze daar weten wat ze kunnen verwachten. Een kwartier later waren we bij VieCuri in Venlo. Daar stond al een team klaar dat meteen met je aan de slag gaat. Ze wisten precies waar ze moesten zijn: de kransslagader aan de rechteronderkant van mijn hart was verstopt en in slechte conditie. Behandelend cardioloog dokter Remkes gaf aan dat ze me gingen dotteren: bij je pols wordt je slagader geprikt. Eerst krijg je dan contrastvloeistof ingespoten zodat ze op de monitors exact kunnen zien waar de vernauwing precies zit. Daarna volgt een stent met een ballonnetje die snel op weg gaat naar de verstopte hoofdslagader bij je hart. Je voelt daar allemaal niets van, heel wonderlijk. Dokter Remkes besloot al snel er nog een tweede stent naast te zetten, omdat de kransslagader te zeer verzwakt en vernauwd was. Vervolgens kreeg ik last van hartritmestoornissen, maar dat is niet ongebruikelijk. Ze plaatsen dan een defibrillator op je borst en geven je enkele stroomstoten. Ook daar heb ik allemaal niets van gevoeld.


Na de ingreep werd ik naar de afdeling Hartbewaking gebracht, waar ik rustig kon bijkomen. Voortdurend wordt er dan van alles bij je gecheckt om te zien of het herstel goed gaat. Bij mij verliep dit voorspoedig, na vijf dagen mocht ik naar huis. Dan dringt pas echt tot je door wat er gebeurd is. En dat het ook heel anders had kunnen aflopen. Ik sta nu onder regelmatige controle. Inmiddels is duidelijk dat ook mijn linker kransslagader vernauwd is. Er wordt nu onderzocht hoe ernstig dit is. Mogelijk dat ook hier een dotterbehandeling noodzakelijk is. Dat wordt binnenkort duidelijk. En daarna begint dan pas het echte revalidatietraject.’

Dottercentrum VieCuri goed voor 1.500 behandelingen per jaar

VieCuri beschikt sinds 2011 in Venlo over een goed toegerust dottercentrum waar vijf gespecialiseerde cardiologen vorig jaar 1.500 patiënten uit Noord-Limburg behandelden. Dit jaar worden het er mogelijk zelfs meer dan 1.600. Veel mensenlevens worden zo gered en ernstige schade aan het hart voorkomen.

Dotterbehandelingen

Wouter Remkes is één van die interventie-cardiologen: ‘Ongeveer twee derde van al onze dotter-ingrepen is gepland. Vaak gaat het om mensen die met pijn op de borst hun huisarts bezoeken en worden doorverwezen naar onze polikliniek in Venlo, Venray of Panningen. Na een gesprek met de patiënt kan het noodzakelijk zijn om een hartkatheterisatie te verrichten. We checken daarbij of en in welke mate de kransslagaders vernauwd zijn. Is dat het geval, dan kan een dotterbehandeling volgen.


Bij zo’n 500 dotterbehandelingen is er sprake van acute nood. Mensen krijgen dan een hartinfarct en moeten zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Meneer Rutten is daar een voorbeeld van. Elke minuut telt hier en wij zijn daar als dotterteam helemaal op ingespeeld. Kort nadat de ambulance bij de patiënt arriveert, krijgen wij al bericht en zorgen we dat alles klaarstaat om direct een dotterbehandeling te starten. Onze norm is om 90% van de patiënten binnen 90 minuten te helpen en dat lukt eigenlijk altijd.’


VieCuri werkt ook nauwgezet samen met de cardiologen en hartchirurgen uit Maastricht, Eindhoven en Roermond. Patiënten worden in teamverband besproken en zo nodig verwezen als zij aan hun hart geopereerd moeten worden.

Bart van Dijk, verpleegkundige Hartkatheterisatiekamer: ‘Je bent levensreddend bezig, dat geeft veel voldoening’

Bart van Dijk werkt sinds 2017 als gespecialiseerd verpleegkundige met veel plezier op de zogenaamde Hartkatheterisatiekamer (HCK), waar VieCuri er in Venlo twee van heeft: ‘Wat wij doen, levert voor patiënten direct resultaat op. Dat maakt dit werk zo mooi.’

HCK-verpleegkundige

Op de Hartkatheterisatiekamers wordt telkens één patiënt tegelijk behandeld. Ze worden intensief gebruikt: jaarlijks ruim 1.500 dotteringrepen (gemiddelde duur 1,5 uur), maar ook 1.000 hartkatheterisaties, waarbij de bloedvaten worden onderzocht (gemiddeld drie kwartier per katheterisatie) en ruim 200 pacemakers (een plaatsing duurt circa twee uur).


Wat doet een HCK-verpleegkundige zoal? Bart: ‘Per patiënt is er een voorbespreking waarbij we de behandeling, behandelstrategie en bijzonderheden bespreken zoals allergieën en risicofactoren. Vervolgens halen we de patiënt op bij de Short stay, waar mensen zich eerder die dag hebben gemeld. We doen dan een aantal checks o.a. op bloeddruk, en of de match tussen patiënt en de geplande behandeling klopt, daar mag je je nooit in vergissen!

De dotteringrepen worden altijd uitgevoerd door een interventie-cardioloog en twee of drie HCK-verpleegkundigen. Een groot deel van de patiënten komt gewoon op afspraak, die plannen we keurig in. Maar er zijn ook vaak acute situaties, waarbij iemand een hartinfarct krijgt en er direct moet worden gehandeld. Daarvoor hebben we interventieteams. Binnen een half uur na een melding door de ambulance zijn we operationeel, ook ‘s nachts. Je bent dan echt levensreddend bezig en dat geeft veel voldoening.’