PUIK VERHAAL

De 100ste editie

Initiatiefnemers Puik in the spotlight

Een kleine twee jaar geleden verscheen de 1ste Puik online; je leest inmiddels de 100ste editie. Een uitgelezen goed moment om de drie initiatiefnemers achter Puik eens op de voorgrond te laten verschijnen. Mieke Hees, Rob Hillekens en Leon Smolenaars blikken terug op het ontstaan van Puik, de eerste twee jaar én kijken vooruit naar de toekomst.

Hoe kom je in hemelsnaam op het idee om een eigen, wekelijks online-magazine te maken met alleen maar nieuws uit de gemeente Beesel?

Mieke: “Haha, in ons geval is de basis hiervoor ergens op een zondagmiddag gelegd tijdens een van onze gezamenlijke wandelingen langs de grens.” “Ja, en waarschijnlijk is het verder besproken onder het genot van een of meerdere pilsjes”, vult Leon aan. Rob en Mieke zijn geen onbekenden binnen de mediawereld; gezamenlijk runnen ze communicatie-bureau Aviso. Leon heeft geen enkele achtergrond op dit gebied maar des te meer affiniteit met alles wat er reilt en zeilt binnen de gemeente Beesel: “We leerden elkaar kennen via V.V. de Windjbuujels waar we alle drie lid van zijn. Net als vele andere verenigingen in gemeente Beesel, gebeurt er veel in deze vereniging. Echter het was niet altijd gemakkelijk om alle verenigingsactiviteiten aan de inwoners van gemeente Beesel kenbaar te maken. De vraag was of wij hier op de een of andere manier niet zelf verandering in zouden kunnen brengen? Gesprekken hierover voerden we vervolgens, tijdens deze wandelingen maar ook op andere momenten, gedurende een klein jaar met enige regelmaat.” Rob: “En dan kun je het vervolgens bij deze gesprekken laten en ooit terugdenken aan wat het had kunnen worden of je kunt zeggen: laten we echt proberen er iets mee te doen!”

De daad bij het woord voegen?

Mieke: “Precies. In maart 2017 hebben we een eerste vergadering gehad met een tiental mensen uit de gemeente die we onze ideeën vertelden. Doordat deze groep, waaronder de gemeente Beesel die naarstig op zoek was naar een manier om ook via moderne media nieuws naar buiten te brengen, direct enthousiast was, hebben we besloten om onze plannen door te zetten. Er volgden een tweetal zogenaamde pitches met inwoners, bedrijven en verenigingen waaruit bleek dat er genoeg animo voor ons initiatief was.”

Dus zo werd Puik geboren?

Rob: “Ja, en bij een geboorte hoort een naam. Daar hebben we lang over nagedacht. Puik is kort maar krachtig en staat voor iets leuks, iets positiefs. Doordat het in België ook nog toepasselijk genoeg uitgelezen goed betekent, hebben we hier onze slogan van gemaakt. Gelukkig horen we steeds meer burgers zeggen ‘heb je dat in Puik gelezen/gezien’.”

Was er een vergelijkbaar lokaal online-magazine wat jullie als voorbeeld konden gebruiken?

Rob: “Nee, niet echt. Ook onze software-leverancier kende niet iets vergelijkbaars. Maar we zien wel dat zij het nu als mogelijk voorbeeld gebruiken. Dat beschouwen we dan maar als een compliment.”

Is het moeilijk om een wekelijks magazine te maken?

Leon: “We waren hier vooraf wel voor gewaarschuwd maar dat blijkt achteraf mee te vallen. De angst dat er te weinig nieuws uit een relatief klein dorp zou komen, is ongegrond. We krijgen inmiddels dusdanig veel content, dat we wekelijks goed uit de voeten kunnen.” Mieke: “Wat voor ons wel even wennen was, is het feit dat je voortdurend met meerdere edities tegelijk bezig bent; je plant namelijk ook al verder vooruit. Dat is anders dan het projectmatig werken bij Aviso.” Rob: “Overigens vormt Puik geen onderdeel van Aviso. We zitten dan wel in hetzelfde gebouw, maar voor de rest staan we volledig los van elkaar.”

Maken jullie Puik met z’n drieën?

Leon: “Nee, gelukkig kunnen we terugvallen op een grote groep columnisten, fotografen en rubriekschrijvers uit de drie dorpskernen die Puik wekelijks mogelijk maken. Het klinkt misschien wat cliché maar Puik is echt voor én door mensen uit deze gemeente. Daarnaast zijn onze stagiaires, die zorgen voor de opmaak van Puik, onmisbaar. Via deze weg willen we eenieder die Puik mede mogelijk maakt dan ook hartelijk danken. Dat doen we trouwens ook met een jaarlijkse BBQ die onlangs weer plaatsvond.”

"Puik is kort maar krachtig en staat voor iets leuks, iets positiefs. Doordat het in België ook nog toepasselijk genoeg uitgelezen goed betekent, hebben we hier onze slogan van gemaakt."

Hoeveel mensen lezen Puik eigenlijk?

Rob: “Dat is lastig om precies te zeggen. Omdat het om een online-medium gaat, hebben we wel het aantal ip-adressen (een ip-adres is één internetaansluiting) waarop Puik gelezen wordt, maar je weet niet of er een, twee, drie of meer verschillende mensen met dezelfde internetaansluiting Puik lezen.” Leon: “Wat we wel zeker weten is dat er nog meer dan voldoende groei in Puik zit; dit jaar zo’n twintig procent ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast is de gemiddelde leestijd van Puik hoog. Dat betekent dat er veel mensen, veel inhoud van Puik tot zich nemen of zelfs van A tot Z lezen.”

Dus jullie weten vrij veel over jullie lezers?

Leon: “Ja, tot op zeker hoogte natuurlijk want ook wij zijn gebonden aan de wetgeving . Zelf staan we natuurlijk ook midden in de Offenbeekse, Reuverse en Beeselse samenleving dus we horen veel. Maar om nog beter op de hoogte te zijn van de wensen en behoeftes van onze lezers, hebben Imke Dorssers en Frederike Roelofs - beide inwoners van gemeente Beesel - onlangs nog een uitgebreid lezersonderzoek gedaan. De eindconclusie moet nog gemaakt worden maar wat in ieder geval al duidelijk is, is dat mensen het fijn vinden als we zowel vooruitblikken als terugkijken op evenementen in het dorp. Dus we gaan zeker kijken hoe we dit verder kunnen integreren in Puik.”

Zijn er inhoudelijk in twee jaar tijd veel dingen veranderd aan Puik?

Mieke: “De insteek is vanaf dag een dat we een wekelijks online-magazine met nieuws, achtergronden en human interest uit de gemeente Beesel willen zijn. Natuurlijk ben je soms nog zoekende naar een bepaalde richting. Moet je het wat ‘journalistieker’ maken? Ten tijde van de perikelen rondom de formatie, hebben we onszelf afgevraagd of we hier aandacht aan moesten schenken en zo ja, hoe? Maar we willen objectief zijn en niet het risico lopen het verwijt te kunnen krijgen dat we partij kiezen.” Leon: “Daarnaast focussen we primair op positief nieuws. Een mooi voorbeeld daarvan vormt Jon Houwers die een zwaar arbeidsongeval meemaakte en dat maar ternauwernood overleefde. Wij kiezen er dan voor om een jaar later met hem samen terug te blikken op deze zware tijd. Een mooi gesprek volgde. Het artikel heeft Jon vervolgens doorgestuurd naar zijn behandelende artsen en fysiotherapeuten die het vaak met de nodige emoties hebben gelezen.”

Totaal andere vraag dan: levert dat ook nog een beetje geld op, zo’n Puik?

Mieke: “We maken Puik vooral vanuit een bepaald idealisme; we vinden het belangrijk dat er lokaal nieuws blijft bestaan. Maar we hebben natuurlijk wel kosten en aan het eind van de rit moeten er wel inkomsten tegenover staan. En aangezien we voor iedereen gratis te lezen zijn en dat vooral ook willen blijven, zullen deze inkomsten voornamelijk binnen moeten komen via adverteerders.” Leon: “We willen zeker geen reclameblaadje worden met af en toe een artikeltje ertussen. Die balans is in sommige andere magazines wel eens ver te zoeken.” “Aan de andere kant”, vult Rob aan, “het hoeft elkaar niet altijd te bijten. Nog steeds is een van de beste gelezen artikelen op Puik het verhaal dat Johan Vossen Easy Wheels over ging nemen. Een verhaal met een commerciële insteek maar daardoor niet minder interessant.”

Tot slot: hoe zal Puik er over vijf of tien jaar precies uit zien?

Rob: “Dat is natuurlijk lastig te voorspellen. Inhoudelijk zullen er zeker wat dingetjes veranderen. We onderzoeken bijvoorbeeld of we meer kunnen doen met video. Daarnaast hebben we gedacht aan speciale thema-uitgaves maar met de huidige redactie-capaciteit is dat lastig.” Mieke: “Ook staan we zeker open voor de mogelijkheden om Puik in de verdere toekomst wellicht in andere (deel)gemeentes op te zetten. Maar dat is op dit moment nog niet aan de orde. Eerst maar eens zorgen dat we Puik nog mooier en interessanter voor de mensen uit onze gemeente kunnen maken!”

Tekst: Mark Verlinden

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: