PUIK VERHAAL

Waarnemend Burgemeester
Wil Rutten

voelt zich meteen thuis in Beesel

Het is zomer in Nederland en zeker ook in Reuver, als waarnemend burgemeester Wil Rutten bij PUIK met 35 graden op de thermometer op bezoek komt. Na net al letterlijk en figuurlijk warmgedraaid te hebben tijdens een video-interview, gaan we met Wil, die graag getutoyeerd wil worden, in gesprek over zijn tijdelijk ambt in de gemeente Beesel.

Allereerst welkom in Beesel. Sinds 11 juni jl. ben je waarnemend burgemeester om tijdelijk het vertrek van Petra Dassen op te vangen. Heb je een idee hoe lang je deze functie gaat uitoefenen?

Wil Rutten resoluut: “tot 1 februari 2020”. Dit betekent dat de sleuteloverdracht met de Carnavalsverenigingen aan je voorbij gaat? Wil vervolgt: “Dat vind ik inderdaad wel jammer, want ik ben een liefhebber van de Carnaval of moet ik hier Vastelaovend zeggen? Maar wie weet, ben ik er dan toch, maar dan incognito.”

Je bent al vele jaren actief in het publieke domein, o.a. in grote steden als Maastricht, Den Bosch, Assen en zelfs Amsterdam. Waardoor heb je besloten om onze kleine gemeente te gaan ondersteunen?

“Voor mij doet de grootte van een gemeente er niet toe.”, reageert Wil heel duidelijk. “De Gouverneur (Theo Bovens, red.) heeft mij gevraagd en vervolgens heeft er een klikgesprek plaatsgevonden met de fractievoorzitters. En het klikte meteen van twee kanten. Doordat ik vorig jaar als mediator heb gefungeerd; je weet dat er toen zand in de politieke machine was gelopen; was ik al bekend met Beesel. Los hiervan, ben ik door mijn activiteiten als verkenner van de sociale agenda, tussen 2015 en 2019, al een beetje fan van Beesel. Wat mij hierbij opviel, is dat kleinere gemeentes vaak parels zijn, die als voorbeeld dienen voor grotere gemeenten. Bij mijn rondgang (als verkenner) is mij gebleken dat er in Noord-Limburg goed wordt samengewerkt. Consequent beleid, ja is ja, waarbij er wordt gekeken naar het belang van de inwoners. De relatie tussen mensen en de gemeente is tastbaar, men kent elkaar. Dit geldt vice versa, inwoners kennen de ambtenaren, maar ook andersom. Daar is Beesel een kampioen in, persoonlijk contact.”, stelt Wil die zelf van 35 tot zijn 65e ambtenaar is geweest en nu bestuurlijk aanvoerder, zoals hij dit zelf noemt. “Dit is nieuw voor me, maar ik doe dit niet alleen. Ik ben heel erg van de stijl waarin we samen doelen bereiken. Een stijl die past binnen Beesel, want hieraan is men al gewend. Samenwerken met bedrijven, instellingen, de woningcorporatie, maar zeker ook de mensen, die bijvoorbeeld vrijwilliger zijn bij de vele verenigingen.”

" Ik vind het geweldig om te kunnen werken aan het welzijn en welbevinden van een dorp of stad. Ik geloof sterk, en ja daar kom ik weer; dat door samenwerken, dit positief beïnvloedt wordt en je het verschil kunt maken. "

Als waarnemer heb je wellicht minder verantwoordelijkheden dan een reguliere burgemeester. Hoe zit dat?

Wil: “Er is geen verschil in verantwoordelijkheid. Ik mag alles doen wat een reguliere burgemeester ook doet, uiteraard samen met het college en de gemeenteraad. Je kunt mij vergelijken met de aanvoerder van een sportelftal en dat is zeker niet altijd de beste speler. Als aanvoerder heb je aandacht voor je team en is het zaak dat je ook naar de hele vereniging kijkt. Eigenlijk zou ik de hele werkdag koffie moeten rondbrengen, waardoor ik op een ongedwongen wijze contact heb met mijn collega’s in de provincie, bij gemeenten, maar ook met de inwoners zelf. De sfeer moet goed zijn; hierdoor kun je samen als één geheel naar buiten treden. Naar mijn mening is dat de enige manier om een topteam te vormen; En dat is Beesel!”

Wat is je drijfveer om het publieke domein te dienen?

“Ik vind het geweldig om te kunnen werken aan het welzijn en welbevinden van een dorp of stad. Ik geloof sterk, en ja daar kom ik weer; dat door samenwerken, dit positief beïnvloedt wordt en je het verschil kunt maken. Kijk naar de nieuwe woonwijk ‘Oppe Brik’. Een toonbeeld van met meerdere partijen iets realiseren. Waarin Beesel opnieuw een voorbeeld is waaraan anderen zich kunnen spiegelen. Dit kan overigens ook gezegd worden van zaken rondom het sociale domein. Er is voortreffelijk werk verricht, uniek zelfs. Een groot voordeel van een kleine(re) gemeenschap is dat fysiek (denk aan onderhoud straten, red.), ecologisch, sociaal en ga zo maar door, in Beesel makkelijk kan worden verbonden en zo kun je dit allemaal tot een geheel laten samenvloeien. In een grote gemeente en bij het Rijk is alles gesegmenteerd.”, geeft Wil het voordeel aan van ‘zijn’ gemeente Beesel.

Door je werkzaamheden heb je beslist een beeld hoe gemeente Beesel er op staat in Limburg. Kun je hierover iets aangeven?

“Als je overzicht hebt en elkaar kent, of anders gezegd, aandacht voor elkaar hebt, ken je ook de mindere punten. Nabijheid is hierbij bepalend. Als je ergens snel bij bent, kun je zaken makkelijker aanpakken voordat iets escaleert. Dit onderscheidt Beesel. Nogmaals, de grootte van een gemeente is niet bepalend voor het imago. Werken aan datgene wat je wil uitstralen, doe je echt samen. Vooral ook in de driehoek met de gemeentesecretaris en de griffier omdat dit cruciaal is voor een vloeiende organisatie. Dat was zo met Petra en dat is nu naar mijn idee weer zo. Ik ga mijn uiterste best doen om er op deze manier aan bij te dragen dat in mijn waarnemerschap, de raad, het college, de organisatie en de gemeenschap zo weinig mogelijk merken van het vertrek van Petra.

Is er naast je werk nog tijd voor deelname aan je eigen samenleving?

“Ja zeker”, vervolgt Wil enthousiast. “Ik heb 10 jaar lang het Limburgse straattheater mee georganiseerd. Dit komt voort uit mijn interesse in moderne dans. Ook zet ik me als vicevoorzitter in voor de Nederlandse dansdagen. Simpelweg ben ik geïnteresseerd in cultuur en daar zit heel veel tussen. Dit doe ik vooral met Saskia, mijn echtgenote.”


Kinderen? “Ja zeker; Twee zonen, die elk ook twee kinderen hebben. Dus ik ben ook opa en dat is natuurlijk fantastisch om te mogen meemaken. Vroeger ging ik met mijn kinderen mee naar de sportvelden of naar de muziekclub. Dat vond en vind ik heel belangrijk, ook voor mezelf. Nu is het sportveld ingeruild voor de dierentuin en speelplaats, het terrein van mijn kleinkinderen en dat is wederom genieten. Heerlijk!”

Foto's: Gemeente Beesel


Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: