PUIK VERHAAL

In de voorbeschouwing

V.V. Bieslo en V.V. Reuver zijn net als voorgaande jaren weer samen ingedeeld in dezelfde klasse: Vierde Klasse D (BEVO, Bieslo, DES Swalmen, EMS, GKC/RKHVC, FC Maasgouw, Horn, VV Kessel, Koningslust, Panningen, RKESV, Reuver, Roggel, TSC’04). De meeste van voornoemde verenigingen waren het voorgaande seizoen ook al tegenstander. De trainers weten dus grotendeels wat hun te wachten staat. Bij V.V. Reuver heeft er een trainingswissel plaatsgevonden waar Roy Neuen nu de leiding heeft over de selectie. De trainer van Bieslo, Rik Driessen, heeft samen met zijn selectie het 100-jarig jubileum meegevierd. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Hoe denken beide trainers hierover?

Zijn er wijzigingen in de selectie 2019-2020? Zo ja, welke? Zo niet, waarom hou je vast aan dezelfde selectie?

Roy Neuen: "In de zomerstop hebben er enkele mutaties plaatsgevonden. Een paar spelers zijn lager gaan voetballen en de selectie is aangevuld met twee spelers uit de JO19 en twee oud- jeugdspelers van V.V, Reuver. "

Rik Driessen: "Er zijn een aantal wijzigingen in onze selectie inderdaad. Jules Boom, Siem Hillekens, Raf Hendriks, Wouter Crins en Menno Nijssen zijn gestopt of gaan in een lager elftal spelen. Krijn Jutting en Rewalt Peeters zijn nieuw in de selectie. Tevens keert Daan Reijnders terug na een kruisbandblessure. Hierdoor bestaat de selectie uit 32 spelers. Deze selectie is een prima mix van jonge en ervaren spelers. Tevens zal de JO-19 op de dinsdag met de selectie mee gaan trainen om hun stap voor stap klaar te stomen voor de selectie. Ook dit is een talentvolle groep waardoor het voor nu en de komende jaren er prima uitziet voor V.V. Bieslo."


- advertentie -

www.thielco.nl


Bieslo en Reuver staan weer in dezelfde klasse met de toevoeging van de promovendi uit de vijfde klasse en de degradant uit de derde klasse. Wat zijn je verwachtingen voor het komende seizoen?

Roy Neuen: "Vorig jaar heb ik als toeschouwer de nodige wedstrijden gezien en het is een leuke klasse met veel verenigingen uit de buurt. Op voorhand lijkt het niveau van de ploegen dicht bij elkaar te liggen, maar zoals in elke competitie zullen er ook komend seizoen weer verrassingen zijn...


Na enkele speelrondes kunnen we beter inschatten hoe de verhoudingen in de competitie liggen, maar daarna wil ik niet geforceerd een doelstelling formuleren. Wedstrijdinstelling vind ik belangrijker dan een doelstelling; iedere wedstrijd is een kans op een resultaat! "

Rik Driessen: "Ik ben blij met deze indeling. Het is een mooie klasse met veel derby ‘s. Het is tevens een klasse waarin de teams aan elkaar gewaagd zijn. Iedereen kan van iedereen winnen. Dit geldt ook voor ons zelf. Op een goede dag zijn wij voor elk team in deze klasse moeilijk te verslaan. Op een slechte dag kunnen wij echter ook van iedereen verliezen.


Het is al helemaal mooi dat de enige echte klassieker tegen Reuver ook weer 2x gespeeld gaat worden. Wij gaan er natuurlijk alles aan doen om beide editie ’s te winnen en uiteindelijk weer boven Reuver te eindigen in de ranglijst. Dit is een doel op zich, verder willen wij constanter worden komend seizoen en als wij dat voor elkaar krijgen moet klassen behoud zeker lukken en kunnen we misschien wel ergens meedoen voor een periodetitel."

Hoe kijk je als trainer tegen de tendens, dat(selectie)spelers naast het voetbal, ook studie, werk en plezier in hun agenda hebben staan?

Roy Neuen: "Niemand zit verplicht op voetbal… Ik ga er dan ook vanuit dat spelers voetbal scharen onder de noemer plezier. En als ze ook nog een agenda hebben, kunnen ze zaken plannen en op elkaar afstemmen. Het kan natuurlijk altijd een keer voorkomen dat iemand verhinderd is, maar ik verwacht wel dat spelers moeite doen om erbij te kunnen zijn. ."

Rik Driessen: "Voor mij is dat volkomen logisch. De tijden zijn nu eenmaal veranderd. Toen ik nog in het 1e speelde moest alles wijken voor het voetballen maar toen studeerden de meesten ook nog gewoon in Venlo of Roermond. Nu gaan de meesten op kamers in Nijmegen, Eindhoven of nog verder weg. Ik zeg altijd tegen de groep dat zo lang men contributie moet betalen om te voetballen het werk en studie vóór gaan. Dit betekent dan ook dat er wel eens spelers niet 2x kunnen trainen. Door studie of werk is hier toch weinig aan te willen. Ik verwacht wel van deze spelers dat ze er verder gewoon zijn en dat de etentjes met de vriendin op een niet trainingsavond gepland worden of de verjaardag van schoonmoeder na de training bezocht wordt. Dat plezier maken eveneens hoog in de prioriteit staat is ook volkomen normaal, dit moet ook, ze zijn nog jong en dan moet je ook genieten. Het enige wat ik hierin vraag is dat men op zondag fit op het veld staat, spelers weten zelf wel tot hoe ver ze dan op zaterdag kunnen gaan. Ik ben dan ook geen trainer die spelers gaat zeggen dat ze beter thuis kunnen blijven op zaterdag."

Gelukkig ook weer twee derby’s op het spel. Wat betekent dit voor de competitie?

Roy Neuen: " Voor de competitie misschien niet zo veel, maar het zijn natuurlijk leuke wedstrijden om te spelen. Er komt tijdens deze wedstrijden meer publiek kijken en dat zorgt voor extra beleving."

Rik Driessen: " De derby (in Beesel ook wel de enige echte klassieker van Nederland genoemd) is altijd iets speciaals. In mijn actieve carrière heb ik de klassieker helaas weinig gespeeld. Toen was Reuver nog “de grote broer” van Bieslo. Reuver speelde meestel 2 klasse hoger dan Bieslo en als het dan eens tot een clash kwam was het voor Bieslo meestal onbegonnen werk. Nu zijn beide clubs dichter naar elkaar gegroeid en zijn het altijd echte wedstrijden waarbij de vorm van de dag vaak beslissend is. Als trainer heb ik nu 3 klassiekers mogen meemaken, hiervan gingen er 2 gewonnen en 1x werd er verloren. Wij zullen er komend seizoen weer alles aan doen om er nog 2 overwinningen aan toe te voegen. Als trainer hoor je natuurlijk diplomatiek correct te zeggen dat de competitie in het algemeen natuurlijk belangrijker is dan 2 klassiekers, dat is natuurlijk ook wel zo maar tegen Reuver winnen is en blijft toch ook altijd nog een belangrijk doel. "

Het (professionele) damesvoetbal heeft zich danig in de kijker gespeeld. De dames lijken de heren qua sport voorbij te streven. Hoe zie jij dit?

Roy Neuen: "Uiteraard heb ik genoten van de opmars en het recente succes van het Nederlands dameselftal. Gevolg is dat het meisjes- en damesvoetbal groeit als breedtesport. Voor de KNVB ligt er de uitdaging om dit succes/deze groei ook te vertalen naar een nationale competitie met meer uitstraling en meer deelnemende ploegen. Maar ook het mannenvoetbal zit sinds kort weer in de lift door de prestaties van het Nederlands elftal (finale Nations League), Ajax (halve finale CL) en de uitverkiezing van Virgil van Dijk tot Europees Voetballer van het Jaar. Voor mij zijn damesvoetbal en herenvoetbal twee verschillende takken van sport. Ik ga deze dan ook niet vergelijken en zie het ook zeker niet als competitie c.q. concurrentie wat betreft populariteit."

Rik Driessen: "Ik vind het mooi om te zien hoe het vrouwenvoetbal steeds meer aan terrein wint. Alles heeft natuurlijk te maken met geld en succes. Je ziet in de grote voetballanden zoals Spanje, Duitsland en Engeland dat belangrijke clubs zich nu ook inzetten voor het vrouwenvoetbal. Deze clubs maken hier geld voor vrij en daardoor kunnen steeds meer vrouwen van het voetballen leven. In Nederland vind ik dat dit nog wat achter blijft maar ook hier gaat het wel de goede kant op. Of het vrouwenvoetbal de heren voorbijstreeft denk ik niet. Alles heeft ook met succes te maken. De Nederlandse vrouwen zijn Europees kampioen geworden en hebben de finale van het WK gespeeld terwijl de mannen de afgelopen 2 toernooien zich niet eens geplaatst hebben. Wij Nederlanders lopen nu eenmaal graag de polonaise en deze rups kroop nu rond de Oranje leeuwinnen. Ik denk dat Koeman met de Oranje leeuwen echter ook op de goede weg is en als daar het komende EK-succes is dan trekt ook bij hun weer de oranje polonaise voorbij. Als we kijken naar het vrouwenvoetbal binnen Bieslo kunnen we trots zijn dat wij komend seizoen met een MO-13, MO-17, MO-19, VR1 en Vrouwen veterinnen team deelnemen aan de competitie. Dus ook binnen Bieslo winnen de meiden en vrouwen terrein."

Dan een vraag van Rik aan Roy. Vraag: “Roy, jij bent net als mij een trainer die via de club zijn trainersdiploma behaald heeft en na de nodige ervaring opgedaan te hebben in de jeugd nu als hoofdtrainer aan de slag gaat. Waar ligt volgens jou de grootste uitdaging en misschien de grootste valkuil? Ik wens jou in elk geval veel succes en we zien ons tijdens de eerste klassieker.”

Roy Neuen: "Het grootste verschil tussen het trainen van een eerste elftal en een jeugdteam is natuurlijk de publieke belangstelling. Maar het is de overeenkomst die tevens ook de grootste uitdaging is; met plezier presteren als team.


Vooraf een valkuil benoemen, vind ik lastig. Gedurende het seizoen zal er ongetwijfeld een moment van tegenslag komen, maar ik zie dit liever als een uitdaging dan als een valkuil."

Tot slot een vraag van Roy aan Rik. Vraag: “Ook binnen Bieslo leeft het meisjes/damesvoetbal enorm. Jij hebt als trainer de overstap gemaakt naar de heren. Wat is volgens jou, naast de publieke belangstelling langs de lijn en in de pers, het grootste verschil tussen het trainen van een dames- en een herenteam?

Rik Driessen: "Het voornaamste verschil is voor mij toch wel het tempo en de kracht. De handelingssnelheid ligt bij de mannen hoger dan bij de dames. Hierdoor is het spel sneller. Tevens zijn de duels harder dan bij de dames. Wat overigens niet wegneemt dat ik met heel veel plezier de dames getraind heb."

Fotobron: Ton Ravier

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: