PUIK UIT DE OUDE DOOS

Uit de oude doos

In deze rubriek lees je leuke weetjes, gedichten en verhalen

van schrijvers of gebeurtenissen in gemeente Beesel

“Harry Rijnders”

Henricus Leonardus Hubertus Rijnders werd op 29 december 1914 in Swalmen geboren en is de naamgever van de Reuverse straatnaam Pastoor Rijndeslaan. Op 30 juni 1940, enkele weken nadat ook Nederland bij de Tweede Wereldoorlog werd betrokken, werd hij in St.-Laurent sur Sèvres (Frankrijk) tot priester gewijd. Achtereenvolgens was hij kapelaan te St.-Quintin en pastoor te Gricourt in Frankrijk. Op 13 juli 1941 droeg hij zijn eerste mis op in Reuver. Toen de bevolking hem bij de ouderlijke woning nabij de St. Lambertuskerk een serenade bracht en de neomist de Reuvernaren zegende, liet hij zich allesbehalve lovend uit over Hitler. Er was maar één Führer, aldus Rijnders, en dat was God.

Drie dagen later werd hij gewaarschuwd dat zijn uitlatingen bij de Duitsers niet in goede aarde waren gevallen en dat deze hem zouden arresteren. Rijnders overtuigd negeerde de waarschuwing echter. Een dag later werd hij inderdaad door de Duitsers gevangen genomen en afgevoerd naar de gevangenis te Maastricht.
Via Scheveningen belandde hij enkele weken later in Dachau waar hij op 14 september 1942 werd vergast. Uit een brief van de Nederlandse oorlogsgravenstichting blijkt echter dat aangenomen moet worden dat pastoor Rijnders niet in Dachau maar in Hartheim vermoord is. Bij na-oorlogs nader onderzoek van de Duitse stukken is namelijk gebleken dat vanuit Dachau gevangenen zijn overgebracht naar Hartheim en daar zijn omgebracht. Zo ook Harry Rijnders. Op zijn gedachtenisprentje staat echter Dachau genoemd als plaats van overlijden.

Tekst en fotobron: Wim Rovers

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: