PUIK VERHAAL

Os Aje Kasteleins
Café Boezzz&Bloezzz

Nog niet eens zo heel erg lang geleden lagen er verspreid over de gemeente Beesel tientallen cafés. Daar zijn er inmiddels niet zo veel meer van over. Maar de herkomst, geschiedenis en bijzondere verhalen van de deze kroegen blijven gelukkig nog wel even voortbestaan. In de serie genaamd ‘Os Aje Kasteleins’ blikt Puik terug met voormalige kroegeigenaren en kasteleins van roemruchte horecagelegenheden. In deel 11 komt Eric Swinkels die, samen met zijn voormalige vrouw Marjon, van 1994 tot 2007 eigenaar was van café Boezzz&Bloezzz.

De van oorsprong elektromonteur Eric is een avontuurlijk type: “Ik heb van twee dingen altijd gedroomd: reizen en voor mezelf beginnen. Nadat ik samen met Marjon het eerste had gedaan, besloten we dat het tijd was voor het tweede. Marjon kwam uit de horeca en zo vatten we het plan op om ergens zelf een café te beginnen. We kwamen in Reuver aan de Pastoor Vranckenlaan terecht waar voormalig café de Sport lag. In januari 1994 gingen we boven het café wonen.” Het van oorsprong uit Deurne komende echtpaar was volledig onbekend in het Reuverse. Doordat het café na een brand al een tijdje leeg lag, moest er vanaf nul begonnen worden en volgden er een aantal maanden van verbouwingen.

Beter goed gejat dan slecht verzonnen

Ondanks dat ze niet terug konden vallen op een bestaande groep stamgasten, hadden Eric en Marjon het meteen vanaf het openingsweekend druk. “Misschien dat de mensen getriggerd werden door de opvallend roze gekleurde buitenzijde van de kroeg? Of door de naam Boezzz&Bloezzz wat natuurlijk toch anders klinkt dan pak hem beet de Sjörker, de Paerssjtal of de Witte Stein? Geen idee eigenlijk maar het liep meteen uitstekend. De naam Boezzz&Bloezzz heb ik overigens gewoon gejat. Tijdens een van mijn reizen was ik in een bar in New Orleans waar een serveerster rondliep met een shirt waar Booze & Blues op stond; drank en bluesmuziek. Dat heb ik verbasterd tot Boezzz&Bloezzz.”

"In veel opzichten was Boezzz een soort dorpscafé 2.0. Er stonden ‘moderne’ café-spellen zoals elektronische dartborden en een PhotoPlay-apparaat, er werden voor die tijd hippe biertjes waaronder Corona en Budweiser verkocht en de aankleding was eigentijds met veel invloeden uit Amerika"

Modern dorpscafé

In veel opzichten was Boezzz een soort dorpscafé 2.0. Er stonden ‘moderne’ café-spellen zoals elektronische dartborden en een PhotoPlay-apparaat, er werden voor die tijd hippe biertjes waaronder Corona en Budweiser verkocht en de aankleding was eigentijds met veel invloeden uit Amerika; er was een podium, er stond een piano en een heuse lounge-hoek moest het huiskamer gevoel vergroten. Hoewel Eric geen enkele horeca-ervaring had, wist hij wel precies wat hij wou. “Muziek moest een prominente rol spelen. Zelf waren Marjon en ik grote Jazzliefhebbers maar we beseften ons terdege dat de markt daarvoor in een dorpje hoogstwaarschijnlijk te klein zou zijn. Dus draaiden we Rock, Pop, Nederlandstalig en alles daar tussenin. Al gauw startten we maandelijks op donderdagavond Jamsessies met onder andere de inmiddels overleden bekende Venlose pianist Glenn Corneille. Daar hielden we geen cent aan over maar het bracht wel bekendheid en het juiste publiek naar onze kroeg.”

Grote namen op de bühne

In de loop der jaren volgden er nog vele optredens van grote namen als Anouk, Di-rect, Kane, Jacques Herb, Rowwen Heze en Armand. Laatstgenoemde, overleden in 2015, stond erom bekend tijdens zijn optredens steevast een dikke joint op te steken. “Ik had in de kroeg een groot bord waarop stond dat blowen verboden was. Toen ik Armand voor het optreden bij ons boven hier nog eens op aansprak, beloofde hij dat dit keer niet te doen. Maar je raadt het al, hij stak er evengoed eentje op. Tsja, dat heb ik toen maar laten begaan. Wat moest ik anders doen?”, stelt Eric met een brede grijns.

Een kroeg vol activiteiten

Eric was een ondernemende kroegeigenaar die zich terdege besefte dat er door veel te organiseren, ook wat te halen viel. Naast optredens en livemuziek was hij betrokken bij de beachvolleybaltoernooien, buikschuifkampioenschappen en ijsbaan op de markt. Ook organiseerde hij een aantal keren een quiz waarbij de winnaars direct na afloop op vakantie naar een onbekende bestemming gestuurd werden. “Het was een soort afvalwedstrijd waarbij uiteindelijk een stel overbleef die direct mochten vertrekken. Koffers en paspoort moesten ze al bij zich hebben.” Ook de Oudjaarsavonden probeerde Eric in echte galastemming te organiseren. “Had ik een rode loper en fotograaf geregeld. En langs de kant stond een grote groep jongeren van de Scouting die begonnen te schreeuwen en gillen zodra er gasten arriveerden. Die waanden zich dan echt even sterren.”

De grondlegger van de Reuverse Bacchus

Ook het feit dat Reuver al 22 jaar een Bacchus uitroept, is in feite te danken aan Eric. “Ik had er nog nooit van gehoord totdat ik in gesprek kwam met de Bacchus van Roermond die me vertelde hoe dat fenomeen daar groots gevierd werd. Het tegendraadse, aanschoppen tegen de gevestigde orde; dat leek met ook wel een mooie manier om tijdens Carnaval in mijn kroeg wat schwung te creëren. Zo heb ik stamgast Ed Ligthart gevraagd en later uitgeroepen tot eerste Bacchus van Oppe Ruiver.”

Steeds meer een café voor jongeren

In de loop der jaren veranderde het publiek van Boezzz&Bloezzz langzamerhand; het werd wat jonger. “De eerste generatie Boezzz-gasten ging zich settelen en kreeg kinderen. Daarvoor in de plaats kwamen veel jongeren. We speelden er op in door vaak dj´s te laten draaien.” Met name de vrijdagavond werd een begrip. Niet alleen de jeugd uit Reuver wist de weg naar Boezzz te vinden; uit alle omliggende dorpen stroomde het volk toe met een stampvolle kroeg als gevolg.

Meerdere horeca-zaken

Ondertussen was Eric, avonturier als hij was, zijn horizon aan het verbreden en weer met andere dingen bezig. Onder andere bij café The Gaz Station, De Boesjer, café Boudewijn en Dok6 was hij betrokken waardoor hij zelf wat minder bij Boezzz aanwezig was. “Ik heb gelukkig altijd geweldig personeel gehad bij wie Boezzz in uitstekende handen was. Die ben ik dan ook veel dank verschuldigd. We gingen ook geregeld op personeelsuitstapjes die uiteraard eindigden in late avonden met veel drank.”

Mooi moment om te stoppen

In 2007 besluit Eric Boezzz van de hand te doen. “Mijn andere projecten, de toch veranderende tijdgeest; het was een mooi moment om met Boezzz te stoppen.” De nieuwe eigenaar gaat in eerste instantie op dezelfde voet verder. Maar dit is echter geen lang leven beschoren waarna de zaak failliet ging en sinds 2010 leeg kwam te staan. Totdat in 2016 er nog een dappere poging word ondernomen om Boezzz nieuw leven in te blazen. Na een succesvolle openingsperiode gaat het echter wederom snel achteruit en binnen een jaar sluit de zaak weer. Nu zit er Restaurant Lucca maar als herinnering aan een stukje Reuverse kroeggeschiedenis prijkt het oorspronkelijke bord van Boezzz&Bloezzz nog steeds aan de muur.

Mogelijke terugkeer in de verre toekomst

Eric is nog steeds woonachtig in Reuver maar eigenlijk nooit meer in zijn oude pand terug geweest. Actief in de horeca is hij ook niet meer; hij houdt zich tegenwoordig bezig met duurzame energie. Hoewel in de verre toekomst een terugkeer niet helemaal uitgesloten wordt: “Met een paar vrienden hebben we als hobby het brouwen van Speciaalbiertjes. Een klein cafeetje met een leuk assortiment van dergelijke biertjes, dat lijkt me misschien ooit nog wel wat.”

Deel 1

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Euverwaeg'

Deel 2

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Lambaerke'

Deel 3

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Keuben'

Deel 4

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Koessebar'

Deel 5

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Janissen'

Deel 6

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Lange Offenbeek''

Deel 7

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café 't Heukske'

Deel 8

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Madera bar'

Deel 9

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café De Aaij Mert'

Deel 10

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café De Haam'

Tekst: Mark Verlinden

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: