PUIK NIEUWS
PUIK NIEUWS
Stationsgebouw Reuver heeft een nieuwe bestemming
Het stationsgebouw in Reuver, in 2008 gerestaureerd naar de oorspronkelijke staat uit 1863, heeft een nieuwe bestemming.
Expositieruimte
De eigenaar van het pand, Joan Westendorff, voormalig directeur van Jalema en zijn financiële rechterhand Ed Giesen, hebben er op de eerste etage een kantoor van gemaakt, waarvandaan zij hun activiteiten rond onroerend goed en het leiding geven aan Archive-IT en de Innofabriek zullen voortzetten. De begane grond en de kelderverdieping zullen worden gebruikt als expositieruimte voor (professionele) kunstenaars. In de expositieruimte zullen de kunstenaars hun werken kunnen tentoonstellen met behulp van de binnen de Innofabriek ontworpen “wanden uit karton” met de naam “Flexiwall”.
Een lange geschiedenis
Het markante en mooie gebouw kent een lange geschiedenis die start met de bouw door architect Brederode die indertijd, bij de start van de aanleg van de spoorwegen, een groot aantal stations heeft gebouwd. In de loop van de tijd werd het stationnetje regelmatig vergroot en later weer verkleind. In 2002 verloor het haar functie als stationsgebouw en heeft het nog een tijd als winkel dienstgedaan. Het gebouw verloor haar glans en mede door de komst van de ticketautomaten en de OV-chipkaart besloot de Nederlandse Spoorwegen om dit station samen met een zestigtal andere stations in Nederland te verkopen.
Station Reuver had inmiddels veel van haar glans verloren en verkeerde in een bouwvallige staat. Westendorff kocht het pand en startte een restauratie samen met architect Bart Smeets en de aannemer Geelen. In de archieven van de gemeente Utrecht vond men de oude en oorspronkelijke bouwtekeningen van Station Reuver terug. Eind 2007 en gedurende een deel van 2008 werd het hele station in plastic verpakt en vonden binnen het omhulsel de verbouwingen plaats. Intussen werd er in de kelder nog een oude put teruggevonden uit 1863, een put die onder de toenmalige betonnen vloer werd aangetroffen.
Voor bezoekers en wachtenden op de trein
Na de restauratie vestigde Westendorff er een restaurant onder de naam “De Vertraging”. Dit restaurant deed dienst tot 2015, waarna er een winkel in woonaccessoires in werd gevestigd. In juli 2019 stopte de winkel haar activiteiten in Reuver op hetzelfde moment dat Westendorff ophield met zijn activiteiten als directeur van Jalema. Er vond een nieuwe opknapbeurt plaats, waarbij de verlichting werd vernieuwd, de vloeren werden opgeknapt en er een kantoor werd ingericht op de eerste etage. Sinds december 2019 doet het gebouw dus dienst als kantoorgebouw. Westendorff hoopt begin 2020 te beginnen met het exposeren van kunstwerken van succesvolle kunstenaars waarbij bezoekers en wachtenden op de trein kunnen genieten van mooie kunst uit onze regio.
Mark Levels geïnaugureerd tot professor bij Universiteit van Maastricht
Prof. dr. Mark Levels (1977) groeide op aan de Keulseweg in Offenbeek. Mark ging naar wat toen nog de St. Jozefschool heette, en later naar Broekhin, waar hij in 1995 slaagde voor het VWO.
Een vaste gast
Hij volleybalde als spelverdeler bij VC Beesel, en was samen met zijn maten van de vriendengroep de Zjweine een vaste gast in het gemeentelijke uitgaansleven. Mark ging in vrijwillige militaire dienst en werd in 2000 als infanterist uitgezonden naar Kosovo. Na zijn diensttijd ging hij in Venlo wonen en in het bedrijfsleven werken. Hier leerde hij zijn vrouw Désirée kennen, waarmee hij in 2008 in het huwelijk trad.
Prestaties
In 2002 besloot Mark terug naar school te gaan. Hij studeerde sociologie in Nijmegen en behaalde in 2006 cum laude zijn bul. Zijn masterscriptie over de onderwijsprestaties van migrantenkinderen werd in een van de meest prestitieuze wetenschappelijke tijdschriften ter wereld gepubliceerd en vormde aanleiding voor stevige wetenschappelijke en maatschappelijke debatten. Mark promoveerde in 2011 in Nijmegen tot doctor in de sociale wetenschappen. Hij ging vervolgens werken in Maastricht, bij het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de universiteit, om daar de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt te bestuderen. Hij was in deze periode ook gastonderzoeker aan de EUI in Florence, de Universiteit van Oxford, en Harvard.
Het professoraat
Mark is sinds vorig jaar benoemd tot hoogleraar Gezondheid, Onderwijs, en Werk aan de Maastricht University School of Business en Economics. Zoals gebruikelijk, aanvaardde Mark het professoraat door tijdens een academische plechtgheid een publieke rede uit te spreken. Dat deed hij op 6 december. In zijn rede ging hij in op de wijze waarop we kinderen het beste kunnen voorbereiden op de arbeidsmarkt en samenleving van morgen. Zijn lezing werd bijgewoond door een groot aantal gerenommeerde wetenschappers uit binnen- en buitenland, maar – tot zijn grote trots – ook door zijn ouders, familie en trouwe vrienden van “oppe Ruiver”.
Foto- en tekstbron: Ed Giesen / Mark Levels
Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: