PUIK COLUMN

Frank Peeters

HET LCW!

Afgelopen jaar hebben we in Reuver kennis gemaakt met het LCW-weekend, een weekend lang sporten in de gemeente. Het bijwonen van het evenement triggerde me om de uitdaging aan te gaan en me in te schrijven voor een weekend lang sporten in eigen dorp, uiteraard ook wat grootspraak. Wat stelt dat nu voor: zwemmen, fietsen en hardlopen... alledrie kan ik wel toch? Een zwemdiploma heb ik al zeker 25 jaar in mijn bezit, fietsen kan ik al vanaf mijn derde en lopen doe ik al vanaf dat ik anderhalf jaar oud ben. Kippetje dus. Nu had ik een stok achter de deur om te moeten sporten, en sporten is GEZOND zeggen ze…

Zwemmen

In de zomer van 2019 ben ik gestart met het zwemmen; pfff, wat viel dat tegen. Ik kwam erachter - of werd er eigenlijk op gewezen - dat ik er helemaal niks van bakte! Technisch gezien was het een wonder dat ik boven water kon blijven: recreatief zwemmen en de schoolslag is toch andere koek dan de borstcrawl. Na enkele tips en tricks van mam kwam de schwung er een beetje in en 10 baantjes zwemmen werden er al snel 50. Die 1,9 km zwemmen moet wel lukken dacht ik zo. Maar de klad kwam er een beetje in want zwembad de Bercken sloot haar deuren: het zomerseizoen zat erop. Verder had ik het ook te druk gehad met klussen aan ons nieuwe huis.


Het sporten had “even” plaats gemaakt voor verven, verhuizen en IKEA-kastjes monteren. Ik kwam erachter dat ik spieren had welke ik nog nooit of zelden gebruikt had, de befaamde verf-arm heeft zijn intrede gemaakt, maar ook de stijve nek van naar het plafond turen tijdens het latexen stak de kop op. Het had wel wat weg van een zomer sportreces. Ik heb de kermis nog maar meegepakt als smoesje om niet te hoeven trainen en mijn conditie was weer nul. Wel viel me op dat diverse cafésporten me best goed lagen, maar hier kreeg je ongekende dorst van en de dag erna had je er ook nog last van.


Na dit alles moest dat zwemmen weer opgepakt worden… binnenbaden genoeg in de regio om te zwemmen, maar het werd al snel oktober en verder dan thuis in bad liggen kwam ik niet meer. Het is dat mijn kleine broertje ;-) ook mee gaat doen aan het LCW en met het idee kwam om op woensdag naar Roermond af te reizen om hier onze baantjes te gaan trekken. Zo gezegd zo gedaan en het zwemmen loopt weer gesmeerd.

Nu had ik een stok achter de deur om te moeten sporten,
en sporten is GEZOND zeggen ze…

Hardlopen

Echter voor het LCW moet je ook 21 km kunnen hardlopen. Niet zo’n probleem mijns inziens: de 10 km heb ik al vaker met succes afgelegd tijdens deelnames aan de venloop in 2015, 2017 en 2018. Ik heb de renschoenen maar weer eens afgestoft en aangetrokken op een gure dinsdagavond in oktober en we waren vertrokken. Na maar liefst 3,6 km te hebben hardgelopen was ik weer thuis, helemaal buitenadem en bekaf, vrouwlief was voor ik vertrok begonnen met strijken, maar ze was nog niet verder gekomen dan het op temperatuur laten komen van de strijkbout. Ik kan je vertellen: ik was eerder op temperatuur. De dag erna had ik spierpijn! Niet te filmen, maar er moest weer gezwommen worden, het was immers woensdag, pfff. De week erna ben ik op dinsdag maar weer eens gaan rennen. De spierpijn was weg en het weer was prima, het ging al een tikkeltje beter dan week ervoor. Het achter de kids aanrennen binnenshuis heeft toch geholpen. De weken verstreken en het rennen ging steeds beter: elke week kon er een kilometer verder worden gerend. De kilometers meer rennen gingen wel gepaard met meer klachten: dan speelde de enkel op, dan weer de knie. Het gezegde 'Hardlopers zijn doodlopers' klopt volgens mij wel: wie te snel begint haalt het einde wellicht niet. Hopelijk is dit van toepassing op al mijn concurrenten…

Fietsen

Fietsen is een hobby die ik al jaren met veel plezier beoefen. De ene maand fiets ik wat meer dan de andere maand (lees: tot het schrijven van deze column heb ik precies 0 km getraind op de racefiets). De 90 km die op 16 mei afgelegd moeten gaan worden, daar maak ik me echter de minste zorgen om: die krijgen we wel afgehaspeld in een respectabele tijd. Het zit hem meer in de combinatie van. Een week heeft bij mij maar 7 dagen en hiervan wordt een groot gedeelte opgeslokt door werk, gezin en slapen; van sporten word je immers moe. Het zwemmen moet 1x per week getraind worden, het hardlopen minimaal 2x en dan moet er nog 2x per week gefietst worden. Eigenlijk blijft er dan weinig tijd over om leuke dingen te doen.


Het is nu januari en ik vraag me nog steeds af: lig ik wel op schema voor het aanstaande LCW? Het valt allemaal niet mee: trainen voor drie sporten, werken en ook nog een huishouden runnen (dit is al een sport op zich). Maar we hebben er vertrouwen in en meedoen is belangrijker dan winnen.


Op naar het LCW-weekend, dat ik hopelijk met een mooi resultaat afsluit. En dan met alle sporters lekker Corona wegzuipen na afloop om de dorst te lessen! Aan alle overige Reuverse en Beeselse inwoners die meedoen: succes met de training en we zien ons bij de start! Diegene die niet meedoen hoop ik langs het parcours te zien om iedereen aan te moedigen en er een mooi festijn van te maken.

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: