PUIK UIT DE OUDE DOOS

Uit de oude doos

In deze rubriek lees je leuke weetjes, gedichten en verhalen van schrijvers of gebeurtenissen in gemeente Beesel

Deel 14

Voor en tijdens de tweede wereldoorlog werd, gedurende de periode 3 april 1938 tot en met 3 juni 1945, een dagboek bijgehouden door Mathieu Hendrikus Janssen, geboren te 18 mei 1905 en overleden op 18 maart 1980 in Reuver. Hij was bekend als “baas Janssen” of “de baas” van greswarenfabriek Teeuwen.

(Leeftijd op foto 66 jaar)

Donderdag 25 januari 1945 (15.00 uur)

Wij hebben juist, zoals steeds te doen gebruikelijk, in de kelder gegeten. De toestand is nog als omschreven op dinsdag 9 januari j.l., zij het dat de angst voor evacuatie is toegenomen. Buiten Reuver is men hier al enkele weken geleden toe overgegaan. Zo moeten mensen van Venlo te voet naar Kaldenkerken en vervolgens per trein naar Sneek. De mensen van Roermond moeten te voet naar Bracht en van daaruit ook naar Sneek. Evacueren is nog het ergste wat ons kan overkomen. Het betekent alles achterlaten, vertrekken met de kinderen en dit alles midden in de winter. De sneeuw ligt dik en ondertussen gaan de beschietingen door en nemen de kansen op hongersnood, gedwongen scheiding, bevriezing enzovoorts toe.
De spits van de kerktoren is eraf geschoten. De kerk zelf heeft veel geleden. Op 23 januari is een man, die de woning van Sjeng Killaars bewoonde, getroffen door kogels van een jachtvliegtuig. Hij is vanmorgen op het lager van de fabriek begraven.
Eergisteren verried een zoon van een der arbeiders aan de Duitsers de oven waarin wij een partij briketten verstopten. De Duitsers haalden de voorraad van zeker 10 ton direct weg. Pogingen om een nieuwe voorraad aan te leggen mislukten. Een gevolg is nog geweest dat gisteren enkele Duitsers met Filla (= de veldwachter) de ovens kwamen inspecteren. Er zou immers nog méér van hun gading kunnen zitten! Zo had men hun al verteld, dat in oven 4 kolen verborgen zouden zijn. Niet bewoonde ovens metselden wij dicht omdat er inderdaad overal wel wat in verstopt zit. Met het niet welkome gezelschap ging ik daarom van boven af in de ovens kijken. Oven 4 moest er als eerste aan geloven. Ik liet ze door de middelste gaten kijken, want hierdoor kon men, althans dit is van de beginne af aan de bedoeling geweest, niets zien liggen. Het verborgene, in dit geval cokes, stortten we destijds onder de buitenste kijkgaten. Het gezelschap zag aldus inderdaad niets! Eveneens gisteren organiseerden de paters een feestje. Twee van hen herdachten dat ze 12½ jaar geleden de priesterwijding ontvingen. Pater Schaeffer huldigden wij in onze kelder nog een beetje. Onze Jan zei daarbij nog een mooi gedichtje op.

Tekst- en fotobron: Wim Rovers

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: