PUIK COLUMN

Maartje Rovers

Waar woorden tekortschieten, spreekt de muziek

Ik houd niet zo van stilte. Alhoewel dat in een klas met 25 pubers ook wel eens heel fijn kan zijn, moet ik eerlijk zeggen. Mijn leerlingen werken ook heel fijn met een muziekje op, merk ik. Zodra ik ‘s ochtends beneden kom, zet ik de radio aan. Een stil huis, niks voor mij. Ik luister graag muziek, niet alleen thuis en in de auto, maar ook tijdens het correctiewerk thuis of op school bijvoorbeeld. Grappig, aangezien ik geen noot kan lezen en geen instrument bespeel. Iets dat mijn opa Hein graag anders had gezien, want hoe vaak hebben mijn zus en nichtjes niet met hem ‘Roodborstje tikt tegen het raam’ op zijn orgel gespeeld.

Lp's

Als ik geen radio luister, draai ik thuis graag een lp of zet ik Spotify aan. Het verzamelen van lp’s is een gezamenlijke hobby die mijn vriend en ik delen. Sinds hij zijn lp’s weer van zolder heeft gehaald en een nieuwe versterker en platenspeler heeft gekocht, zijn we verkocht! Met een lp heb je iets in handen, het kraakje, het overslaan... Rommelmarkten en platenbeurzen; zodra wij de geur van vinyl of oude platenhoezen ruiken, nemen we even een kijkje. En dan kom je prachtige en zelfs vreemde exemplaren tegen. Zo stuitten wij ooit, niet ver van de Duitse grens op een rommelmarkt aan de Witte Stein, op een lp met Duitse marsliederen uit de Tweede Wereldoorlog. Ook dat verzamelen mensen kennelijk.

Born in the USA van Springsteen mét unieke sticker; wow! HEBBEN!

Op zoek naar platen

Onlangs was er een platenbeurs in ons schoolgebouw, waar ik als werknemer als eerste naar binnen mocht, voordat de grote stroming vinyl-hunters zou komen. Vorig jaar had ik de fout gemaakt om tijdens de normale openingstijden op zoek te gaan naar een plaat en ik wist niet dat dit bijna mijn leven zou kosten. Met het nodige ellebogenwerk moest ik mijn bak vinyl verdedigen, alsof het het laatste mondkapje op aarde was. Born in the USA van Springsteen mét unieke sticker; wow! HEBBEN! Naast mij stond de 13-jarige dochter van een collega, niet op zoek naar platen van Lil Kleine of Beyoncé, maar ABBA, Bowie, Billie Joel, Doe Maar, Don McLean was wat ze wilde! Te gek! Wat nou pubers hebben geen smaak?

World Record Store Day

Alle grote artiesten brengen hun album tegenwoordig ook op vinyl uit. Ze weten de luisteraar met prachtige unieke exemplaren of albumhoezen te betoveren. Collectors items, kunstwerkjes op zich. Op World Record Store Day, 18 april a.s., veranderen de winkelvloeren van 100 platenzaken in ons land in verschillende podia met meer dan 250 optredens van ruim 100 artiesten. Én er verschijnen die dag beperkte oplages van albums! Dus haal die oude pick up met versterker eens van zolder en laat die gouwe ouwe Fleetwood Mac eens door de speakers knallen! Wedden dat we mekaar tegenkomen op een rommelmarkt of platenbeurs?

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: