PUIK COLUMN

Bob Vostermans

100 dagen burgemeester, wat een eer

Mijn eerste 100 dagen als kersverse Beeselse burgemeester zijn bepaald niet rustig verlopen. Ik was goed en wel geïnstalleerd toen het Coranavirus de kop op stak in onze gemeente. Ik kom nog enkele malen terug op het virus in deze column maar zal voornamelijk ook andere zaken belichten die mij opvielen, mijn hart sneller deden kloppen of die mij droevig maakten.

Toch nog even voorstellen

Maar eerst toch nog een korte introductie vanuit mijn zijde voor degenen die me nog niet goed kennen. Ik ben per slot van rekening pas sinds 28 januari onder jullie in Beesel en ik heb helaas nog niet zo veel handjes kunnen schudden als ik graag had gewild. Ik ben Bob Vostermans, 38 lentes jong, getrouwd met Yvon en vader van Fleur, Loïs en een derde kindje op komst. Ik ben een echte Noord-Limburger: geboren en getogen in Velden. Na mijn studie commerciële economie in Venlo volgde ik een pre-master politicologie in Nijmegen. Daarna heb ik enkele jaren als consultant gewerkt in Venray voordat ik wethouder werd in gemeente Horst aan de Maas. Daar ben ik zes jaar wethouder geweest met de portefeuilles wonen, economie en ruimtelijke ordening. Ook was ik er locoburgemeester. Dat beviel zo goed dat ik dacht: burgemeester zijn… dat kan zomaar een volgende ambitie worden in mijn gemeentelijke loopbaan. En het is niet bij een ambitie gebleven, zeg ik nu als trotse burgemeester van Gemeente Beesel.

Want werken aan gezonde gemeenschappen en samen met mensen wat bereiken, daar krijg ik energie van. Dat is ook de reden dat ik al sinds 2006 gemeenteraadslid was in Arcen-Velden en later in Venlo. Want ik geloof heilig in overleg, een open houding en goede onderlinge afstemming om samen een fijne leefomgeving te realiseren. Daardoor word ik gedreven, als verenigingsman en als gemeenteraadslid, later als wethouder en nu als burgemeester!

28 januari 2020, de datum heb ik al genoemd, wat een heuglijke dag. Op 5 mei precies 100 dagen geleden. Ik werd als burgemeester geïnstalleerd door Gouverneur Bovens en werd bedolven onder warme reacties. Heerlijk en spannend tegelijk, want wat zou ik exact aantreffen in de voor mij nieuwe Gemeente Beesel? Natuurlijk had ik me verdiept in wat er allemaal speelt maar het echt ervaren, zowel in als buiten het gemeentehuis, is natuurlijk wat anders. En wat is het me goed bevallen. De eerste 100 dagen geven me veel vertrouwen en vreugde.

En dat, wat voor u kunnen betekenen, is mijn hoofdrol als burgemeester, dat is waar ik voor sta.

Ik wil wat voor u betekenen

Ik heb al veel beleefd in de gemeente maar wil aftrappen met wat ik ervaar in het gemeentehuis. Want ‘buiten winnen, is binnen beginnen’, is een van mijn motto’s. Dus een goed georganiseerde gemeentelijke organisatie die naar behoefte faciliteert en juist communiceert, is een vereiste om wat voor u als inwoner te kunnen betekenen. En dat, wat voor u kunnen betekenen, is mijn hoofdrol als burgemeester, dat is waar ik voor sta. Dit vertaalt zich in mijn twee portefeuilles namelijk ‘Gemeente in Gemeenschap’ en Veiligheid.

Het kan alleen samen

Want ik kan me bezighouden met krachtige gemeenschappen, strategische (regionale) samenwerkingen en de openbare orde, maar alleen kan ik helemaal niets. Wil ik wat voor u kunnen betekenen, dan hebben we mijn collega’s hard nodig. En dat deze medewerkers van Gemeente Beesel weten wat aanpakken is, heb ik gezien en ervaren de afgelopen periode. Daadkrachtig en echte doeners, daar kunnen we trots op zijn! Of het nu de collega’s zijn aan de balie, de aanpakkers van openbare werken, de beleidsmakers van bijvoorbeeld jeugdzorg of economische zaken, stuk voor stuk ervaar ik bevlogenheid voor onze prachtige gemeente.

Want ‘samen bereiken we meer’ is een ander devies waar ik sterk in geloof. Met de wethouders Debbie Heesakkers, Marcel Roelofs en Bram Jacobs vormen we een sterk team. We leren elkaar steeds beter kennen en worden ondersteund door onder andere de waarnemend gemeentesecretaris en de griffier. Die laatste twee zijn ook nieuw op hun plek. Het laat zien dat we als organisatie in beweging zijn om alles zo optimaal mogelijk in orde te krijgen.

Ook wil ik de gemeenteraad een compliment geven. De raad waar we onlangs voor het eerst geheel digitaal mee vergaderden. Het ging prima en iedereen sloot aan om zijn stem te laten horen en zijn achterban te vertegenwoordigen. Ook hier zie ik weer die lokale passie. Van wat ik tot nu zie, hebben we in en buiten de gemeentelijke organisatie de juiste chemie te pakken om het juiste beleid uit te zetten zodat we de juiste dingen kunnen doen om Gemeente Beesel vitaal te houden.

Om Beesel, Reuver en Offenbeek met hun buurtschappen levendig te houden moeten we van elkaar weten wat er speelt zodat we van elkaar kunnen leren en elkaars ideeën kunnen omarmen. Want initiatieven en ondernemerschap is er genoeg in deze gemeente. Dat heb ik de afgelopen 100 dagen zeer zeker ervaren. En dat is genieten zeg!

Maar we zitten in Beesel niet bij de pakken neer en ook hier zie je dat de inwoners weerbaar zijn

Bijzondere ervaringen

In mijn beginperiode viel ik meteen met de neus in de boter: carnaval. Samen met de wethouders Marcel Roelofs en Bram Jacobs op bezoek bij de Bontje Revue Beesel. Het was een feestje net zoals het bezoek bij prins Sjoerd II oppe Ruiver. Het was een warm welkom. Beide sleuteloverdrachten een mooie vuurdoop. En ook de vele inwoners die ik al een bloemetje heb mogen aanbieden omdat ze 50 jaar getrouwd zijn of omdat ze onlangs koninklijk zijn onderscheiden: ontzettend bijzonder.

En dan de vele reacties op mijn oproep ‘Mag ik bij u aanschuiven’: hartverwarmend. Alleen moet ik bekennen dat door de huidige corona-omstandigheden de etentjes met u achterblijven. Droevig word ik dan ook van de zieken en helaas ook doden die we in onze gemeente moeten betreuren door het coronavirus, de eenzaamheid bij velen en van de economische malaise die het met zich meebrengt. Maar we zitten in Beesel niet bij de pakken neer en ook hier zie je dat de inwoners weerbaar zijn. Kijk naar de initiatieven zoals ‘Allein Biejein op zaoterdig’ en de Beeselse drakenvlaggen-actie. Ook de flexibiliteit van de middenstand is enorm, zo heb ik ervaren bij het rondje supermarkten dat ik heb gemaakt in Reuver. Complimenten aan de ondernemers! En natuurlijk het doorzettingsvermogen van iedereen werkzaam in de zorgsector, fantastisch gewoon, wat een kanjers.

Het gaat door

En voor een gedeelte gaat het leven, hoe gek het ook klinkt, gewoon door. Zo gaat de bouw van het woonbegeleidingscentrum, waar wethouder Debbie Heesakkers en ik een poos terug de viering van de bouwstart bijwoonden, voortvarend. Ook zijn er evengoed overleggen voor regionale samenwerking, bijvoorbeeld over de investeringsagenda van Noord-Limburg. Onder de naam ‘Gezondste Regio’ werken acht gemeenten intensief samen om in 2023 de gezondste regio van Nederland te zijn.

Dank voor het vertrouwen tot nu

Tot slot; we doen nu wat nodig is in deze coronatijd en werken tevens door aan een gezond perspectief voor onze gemeente. Ik verheug me op de eerste hardloopwedstrijd in Gemeente Beesel, de eerste ondernemer die zegt weer omzetstijging te zien, de derby tussen VV Reuver en VV Bieslo, sportende of musicerende jeugd bij de verenigingen en op de eerste families die wandelend genieten van onze mooie dorpscentra of de oevers van de Maas.

Ik heb in ieder geval veel vertrouwen in de toekomst en verheug me op de vele mooie initiatieven die jullie inwoners in petto hebben. Dank voor jullie vertrouwen tot nu. Het is een eer om voor jullie burgemeester te mogen zijn. Ik wil afsluiten met de woorden: ‘Ik wuur bliej van Beesel’.

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: