PUIK DRIELUIK

Prominenten aan het woord

De verschillen zijn groot tijdens de Coronacrisis. De ene organisatie moet vanwege overheidsmaatregelen deuren tijdelijk sluiten. De andere organisatie moet juist alle zeilen bijzetten om alle werkzaamheden op tijd uit te kunnen voeren. In Puik Drieluik dit keer het woord aan drie prominenten uit onze gemeente, namelijk: Sjoerd Palmen, Leon Simons en Pastoor Jos Rosenhart.

Sjoerd Palmen, wijkagent regio Peel en Maas en Windjbuujelprins 2020

Het Coronavirus heeft voor de politie behoorlijk wat gevolgen gehad. Op mijn basisteam hebben we normaal gesproken zowel in de ochtend- als middagdienst twee surveillanceauto’s rijden. Nu is dat het dubbele en dan start er om 12.00 uur nóg een extra dienst. Dat wil dus zeggen dat er in plaats van vier agenten er nu tien agenten op straat zijn. Dit in verband met de controle en handhaving van de noodverordening. Waar ik normaal gesproken als wijkagent veel in overleggen zit en in de wijk bezig ben, beman ik nu alleen nog maar de surveillancediensten. Het handhaven, controleren en hulpverlenen is nu onze core-business. Ik ben werkzaam in een gebied, Peel en Maas, wat op schaal de grootste besmette gemeente van Nederland is geweest. De stemming is echter niet anders dan bijvoorbeeld in Reuver. Iedereen probeert er het beste van te maken. Men probeert elkaar te helpen en mooie initiatieven worden direct door meerdere mensen/groepen omarmt en ten uitvoer gebracht. Dat is in de Gemeente Peel & Maas net zoals hier in de Gemeente Beesel.

Een luisterend oor voor mensen zijn, doe ik nu een stuk minder; het aantal meldingen is behoorlijk gezakt. Enerzijds doordat er weinig mensen op straat zijn, hetgeen bijvoorbeeld de kans op verkeersongevallen behoorlijk verkleind, anderzijds realiseert men zich ook heel goed dat de politie nu doende is met andere, belangrijkere zaken. Op straat is het erg leeg en dus spreken we ook weinig mensen. Bij assistentie van het ambulance- en brandweerpersoneel zijn de normaal persoonlijke interacties opeens korte en zakelijke ontmoetingen. En mee naar binnen gaan om iemand te helpen gebeurt alleen als dit ècht noodzakelijk is. Op werkgebied zijn we nu voorzien van een zogenaamde Coronakit, bestaande uit witte pakken, mondkapjes en handschoenen en staat er zowel op het politiebureau als in de dienstauto desinfecterende handgel. Bij iedere melding of publiek contact waar mogelijk een Coronaverdacht persoon in gemoeid is, trekken we eerst de beschermende kleding aan. Het is een heel bijzonder gevoel als je normaal gesproken in politie-uniform loopt en er dan opeens uitziet als een soort van marsmannetje.

Op persoonlijk vlak lijkt het wel of alles stilgevallen is. Ik kan me niet herinneren dat mijn agenda ooit zo leeg is geweest. Waar ik had gedacht en gehoopt in deze periode mijn verjaardag en halfvasten te kunnen vieren, zijn er niet meer mensen dan mijn ouders en zusje op visite geweest. Tevens stonden er optredens van het Fluiterkorps, de Harmonie en Zuuver Zat op de agenda. Allemaal zijn ze gecanceld of verplaatst. En ‘Oppe Ruiver’ lijkt af en toe wel een spookstad; zo rustig en levenloos is het hier eigenlijk nooit. Wel vind ik het mooi om te zien hoe vindingrijk men is, zoals de Berenjacht en de facebookgroep ‘Corona durf hulp te vragen Gemeente Beesel’. Ook privé ben ik mij ten zeerste bewust van alle maatregelen. Waar hier vanaf 8 februari tot 28 februari een soort van open huis was, zijn er vanaf de weken erop volgend nog geen tien mensen bij ons over de vloer gekomen. Mijn vriendin Danique en ik zitten beiden in de hulpverlening en kunnen het zowel voor ons zelf, als voor de collega’s als voor de burgers niet maken om de besmettingskans te vergroten. Het maakte op mij overigens een behoorlijke impact, toen ik te horen kreeg dat de eerste politiecollega’s en collega’s van de ambulancedienst zelf besmet waren geraakt. Dan komt het toch erg dichtbij. Thuis heb ik mijn tijd goed kunnen gebruiken om al het achterstallig werk in te halen, al is dat nu wel weggewerkt. Als ik vrij ben, is het nu wel zoeken naar een zinvolle dagbesteding. Op mijn verjaardag kreeg ik van Danique een puzzel ter herinnering aan de Vastelaovend. Dit is een behoorlijk pittige uitdaging dus daar kan ik nog wel even mee vooruit. Als het Corona-virus een maandje eerder in Nederland was opgedoken, dan was mijn droom omgeslagen in een regelrechte nachtmerrie. Ik realiseer me dat ik het ‘geluk’ heb gehad dat de ernst van het virus pas werd ingezien na de Vastelaovend. Zelfs nu nog noemen ze mij op het werk gekscherend wel eens Prins Corona. Stel je voor dat het virus uitgebroken was tijdens die periode, dan was ik daar nooit meer vanaf gekomen. Mocht het wel gebeurd zijn, dan had ik alle daarbij behorende maatregelen goed begrepen; gezondheid gaat voor alles, zelfs voor de Vastelaovend! Tot slot, ik hoop dat deze tijd zo snel als kan voorbij is. Echter, dat zal hoe dan ook nog wel enige tijd in beslag gaan nemen. Hoe meer iedereen zich aan de maatregelen en adviezen houdt, hoe sneller we ons gewone leven weer op kunnen pakken en we van meer gebruikelijke zaken ‘Gans van sjlaag’ kunnen raken.

"Men probeert elkaar te helpen en mooie initiatieven worden direct door meerdere mensen/groepen omarmt en ten uitvoer gebracht. Dat is in de Gemeente Peel & Maas net zoals hier in de Gemeente Beesel. "

Leon Simons, namens Kernoverleg Beesel en Haar Toekomst

Als gevolg van de Corona-maatregelen vinden onze maandelijkse vergaderingen geen doorgang en zijn alle geplande activiteiten geschrapt: de Dodenherdenking en de marktactiviteiten met muziek in het weekend. Wel gaat uiteraard de verzorging van het Oude kerkhof door en de uitgave van het Beesels Blaedje dat maandelijks verschijnt. Op de langere termijn stagneert het project ‘Blie in Beesel’. Er wordt geprobeerd achter de schermen door te werken maar we zijn hierbij ook afhankelijk van derden, waarvoor grotere bijeenkomsten georganiseerd moeten worden en dat kan nu niet. Op dit moment zijn we als Kernoverleg Beesel niet betrokken bij andere initiatieven naar aanleiding van de Corona-crisis. Als er een beroep op ons gedaan wordt in relatie met de leefbaarheid, zullen we natuurlijk bekijken of we iets kunnen doen.

Ik heb geen exact zicht op wat de gevolgen van de Corona-crisis en de bijbehorende maatregelen voor de Beeselse verenigingen zullen zijn; dat zal per vereniging anders zijn. Hetzelfde geldt voor winkels in het dorp. Zeker is wel dat het lastig zal zijn voor beginnende ondernemers. We zijn erg blij met de nieuwe dagwinkel in het dorp. Deze is erg belangrijk, vooral voor ouderen die vaak afhankelijk worden als ze buiten het dorp boodschappen moeten doen. Daarnaast heeft de winkel ook een belangrijke sociale functie. Voor zover ik dat kan beoordelen, denk ik dat het met de angst in Beesel wel meevalt. Er is ruimte genoeg, er wordt veel gewandeld. Het is niet te vergelijken met een grote stad. Ik heb ook het idee dat men zich houdt aan de maatregelen. In een klein dorp als Beesel is altijd al sprake van veel sociale controle, dus nu ook. In Beesel is de oproep gedaan om de drakenvlag op te hangen als symbool van saamhorigheid. Als ik de deskundigen volg, denk ik dat we nog wel een hele tijd, een jaar, misschien langer, rekening moeten houden met maatregelen. Ik denk wel dat we op een bepaald moment in staat zijn om onze werkzaamheden, met behulp van de juiste maatregelen, weer op kunnen pakken. Ik hoop op na de zomervakantie. Activiteiten organiseren voor grote massa’s mensen zal er voorlopig echter niet inzitten.

"Ik herinner me een geestelijk leidsman die eens zei: ‘Wees niet bang om bang te zijn’. Angst niet ontkennen maar gewoon erkennen dat dat er is. Ook in mij, maar dat er in die angstige situatie Iemand is die daar zelf ook weet van heeft: Jezus.”

Pastoor Jos Rosenhart

Naar aanleiding van de Corona-maatregelen zijn publieke vieringen zoals heilige Missen tot 1 juni ‘geschrapt’. Wel is het zo dat ik als priester geacht word elke Mis te doen. Dat doe ik dan ‘privé’. Vaak is daar een klein aantal mensen bij aanwezig, die uit elkaar zitten. Ik doe dat dan op ongebruikelijke tijdstippen; er worden van tevoren ook geen klokken geluid. Er zit wel een bepaalde regelmaat in. Dat is voor mijzelf een goede zaak en dat geldt ook voor de betreffende parochianen. Op die manier hebben we de vieringen van de Goede Week en Pasen gedaan. Om een concreet voorbeeld te noemen: ik heb op (Palm)zaterdagavond de Mis in Beesel gedaan en op zondagmorgen de Mis in Reuver. Op beide plekken heb ik ook de palmtakjes gezegend. Na de Mis konden de mensen deze meenemen uit de kerk. Tegen de avond waren de twee manden leeg. Later heb ik er nog meer gezegend; in Beesel zijn er nog te krijgen. Ik heb daar geen ruchtbaarheid aan gegeven omdat ik niet in conflict wil komen met de regelgeving van maximaal 30 mensen. De kerkgebouwen zijn groot genoeg om flink uit elkaar te zitten; die anderhalve meter halen we ruimschoots. Aan de ene kant vind ik het vieren van de Eucharistie, ook al is de groep mensen klein, erg belangrijk. Aan de andere kant wil ik wel rekening houden met de regels want die zijn er niet voor niets. Ik ken mensen die het coronavirus hebben gehad en het hebben overleefd: daar past absoluut geen lichtzinnigheid bij! Ik ben helaas geen computerwonder dus livestream van een Heiige Mis; ik heb geen idee hoe ik het zou moeten doen. Ik heb onlangs een uitvaart gedaan in een andere kerk: het was aan een zij-altaar zodat je met een kleine groep mensen niet helemaal verloren zit. Het was een prachtige Mis waarin een mooi in memoriam werd uitgesproken door een van de kinderen. Iemand deed de eerste lezing, een ander de voorbeden. Eigenlijk zoals een gewone heilige Mis alleen dan met een beperkte groep mensen. Natuurlijk is dat voor niemand een ideale situatie. Daar kun je over mopperen. Je kunt er ook anders mee omgaan: de situatie is zoals die nu is en probeer met elkaar er een mooi en waardig afscheid van te maken. Dat kan echt! Heel veel huisbezoek kan op dit moment niet meer. Dat is voor mij extra lastig omdat ik hier pas vanaf midden oktober ben. Ik heb een lijstje gekregen met mensen die het fijn zouden vinden als ik bij hen langskwam. Vaak zijn ze ouder. Soms is er expliciete regelgeving: als hun eigen kinderen niet mogen komen, dan geldt dat uiteraard helemaal voor een pastoor. Soms kun je een bijeenkomst met Skype of ‘Zoom’ doen; dat kan echt een uitkomst zijn.

Ook doopsels zijn tot nader order uitgesteld. Mensen willen er toch een feestelijke bijeenkomst van maken met de nodige familie en vrienden. Hoe wil je dat doen als er maar drie mensen op bezoek mogen komen en een maximum van 30 personen in de kerk? Ik heb wel twee ziekenzalvingen gedaan waarbij ik helemaal ‘ingepakt’ was. Het kan dus wel. Of het geloof op dit moment een belangrijke plek inneemt? Ik krijg de indruk dat er aanzienlijk meer kaarsen worden opgestoken. Het is een uiting van geloof. Er zijn ook mensen die ik ken die echt meer bidden. Ik denk wel dat er angst is onder de mensen. Soms van kinderen die hun oudere ouders het liefst thuis zien blijven. Ook gelovige mensen kunnen bang zijn. Ik herinner me een geestelijk leidsman die eens zei: ‘Wees niet bang om bang te zijn’. Angst niet ontkennen maar gewoon erkennen dat dat er is. Ook in mij, maar dat er in die angstige situatie Iemand is die daar zelf ook weet van heeft: Jezus. Wat de toekomst betreft; ik heb geen glazen bol dus ik durf er eigenlijk geen zinnig woord over te zeggen. We worden dagelijks geconfronteerd met cijfers van zoveel opnames, zoveel sterfgevallen als gevolg van corona. Wat ik mis is: hoeveel mensen zijn er genezen? Dat doet goed als je merkt dat alle zorg die er in het ziekenhuis aan mensen geschonken wordt, soms ook mensen er bovenop doet komen. Als we een jaar verder zijn, kunnen we misschien het een en ander beter overzien. Ik ben ervan overtuigd dat de gevolgen voor onze samenleving enorm zullen zijn. De nodige bedrijven die het niet zullen redden. Hoeveel duizenden zullen er werkloos worden? De miljarden die nu uitgegeven worden, zullen vroeg of laat een keer weer terug moeten komen. Ik ben geen econoom en ook geen politicus. Ik ben gewoon maar een pastoor die er voor mensen wil zijn, die mensen dichter bij God wil brengen en God dichter bij de mensen. Alle reden voor mij om in het hier en nu te leven en te kijken wat God me nu duidelijk wil maken. Ik wil proberen te vertrouwen op Hem die beloofd heeft bij ons te blijven tot het einde der tijden.

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: