PUIK NIEUWS

PUIK NIEUWS

Fiets langs de nieuwe kunstwerken van de Limburgse Maasroute!

In 2019 is de nationale en internationale Maasroute officieel geopend. Hiermee stond de Maas definitief als fietsrivier in de spotlight. De hele Maasroute voert je van de bron in Frankrijk tot aan de zeemonding bij Hoek van Holland. Het mooiste stuk fiets je natuurlijk door Limburg, langs monumentale steden en door indrukwekkende natuur gevormd door mens en Maas. Onderweg neem je rustpauzes bij de 10 kolossale kunstwerken die speciaal zijn ontworpen voor de Limburgse Maasroute en vandaag onthuld werden! En vergeet niet een selfie te maken met de hashtag #maasroutelimburg. Lees alles over deze kunstwerken op de website: www.maasroutelimburg.nl. De Limburgse Maasroute is middels speciale Landelijke Maasroute-bordjes bewegwijzerd. De route is ongeveer 160 kilometer lang. De route voert in Limburg van Maastricht, dwars door de nieuwe natuur van RivierPark Maasvallei, langs de Maasplassen tot aan Nationaal Park De Maasduinen. Fietskaart Limburgse Maasroute Speciaal voor de Limburgse Maasroute is een fietskaart uitgebracht die voor € 2,- verkrijgbaar is via de Limburgse VVV’s of online via www.limburgwinkel.nl. Behalve de Limburgse Maasroute en informatie over de kunstwerken bevat deze kaart ook vijf lokale fietsroutes via het knooppuntensysteem. De internationale Maasroute Vanuit de bron van de Maas in het Franse Langres tot aan de monding in Hoek van Holland loopt de EuroVelo 19, de internationale Maasfietsroute: de Europese Maasfietsroute die goed is voor 1050 kilometer vlak en onbezorgd fietsplezier langs de Maas. De route start vanuit Langres, voert door de Champagne, de Ardennen, en gaat via Luik onze provincie binnen. Hier begint de Limburgse Maasroute waar buitengewoon veel te zien en te doen is. Bij Bergen verlaat de Maasroute Limburg uiteindelijk richting de monding van de Maas in Hoek van Holland en wereldhavenstad Rotterdam. Meer info over dit fietsavontuur is te vinden via www.maasfietsroute.eu.

VieCuri start nazorgpoli voor coronapatiënten

Ziekenhuis VieCuri is gestart met een nazorgpoli voor coronapatiënten. Honderden coronapatiënten waren de afgelopen maanden opgenomen in VieCuri. Nu komen ze terug voor controle.

Alle mensen die met het coronavirus in het ziekenhuis waren opgenomen en zijn ontslagen, worden na drie maanden teruggezien voor controle. Het gaat om ongeveer 300 patiënten. Zij worden uitgebreid geanalyseerd met een CT-scan van de longen, bloedonderzoek en een longfunctieonderzoek. Vervolgens krijgen zij een combinatieafspraak met een longarts en een internist. Hierbij worden de uitslagen van de onderzoeken besproken en wordt nagegaan of er (rest)klachten zijn. Het is de bedoeling dat de patiënten na één jaar opnieuw worden teruggezien. Het belangrijkste doel is om de eventuele lange termijn schade door de corona infectie in kaart te brengen en zo goed mogelijk te behandelen. Flinke impact “Vorige week hebben we de eerste 30 patiënten gezien”, aldus internist Joop van den Bergh. Het herstellen van de ziekte kan een lang traject zijn. Een grote groep patiënten houdt schade aan de longen. Er is vaak sprake van verlies aan spierkracht en ernstige moeheid. Verder merken we dat er ook sprake kan zijn van cognitieve klachten, zoals geheugen- en concentratieverlies. En mentaal kan de ziekenhuisopname ook flinke impact hebben. Bezoek was nauwelijks toegestaan, het personeel zag je alleen maar in beschermende kleding en de onzekerheid van het grillige ziektebeeld speelt ook een rol.”

Aandacht voor naasten Op de corona-nazorgpoli van VieCuri werkt men samen in een multidisciplinair team. “De zorg die een patiënt nodig heeft, is maatwerk. Daarom werken we samen met o.a. een revalidatiearts, geriater, psycholoog, cardioloog, longarts en internist”, aldus Joop van den Bergh. “Onze regio is hard getroffen door het coronavirus. We hebben daardoor veel opnames gehad én veel kennis vergaard. Met deze poli speciaal voor coronapatiënten willen we de nazorg goed regelen. Voor de patiënt maar ook voor zijn of haar naasten. Voor de familie had de ziekenhuisopname natuurlijk ook een behoorlijke impact. Men mocht niet op bezoek komen en in de media was het coronavirus continue aanwezig. Nu, na de opname, nemen naasten vaak de rol van mantelzorger op zich. Ook daar hebben we aandacht voor.” Nazorg voor niet opgenomen patienten Mensen die niet in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest, maar wel het virus hebben gehad en last hebben van aanhoudende klachten, kunnen zich melden bij de huisarts. De huisarts maakt de afweging om een patiënt al dan niet door te verwijzen naar de corona-nazorgpoli. “We willen vat op het ziektebeeld krijgen, hoe zijn mensen er aan toe? Daar willen we meer duidelijkheid over zodat we mensen beter kunnen helpen met hun herstel.”

Dubbele overwinning voor Mario Smits en Jei Ottenheim

Zaterdag 11 juli werden in Melun, op een afstand van 378 km, om 08.00 uur provinciaal 7484 duiven van 551 liefhebbers gelost. Hiertussen zaten 180 duiven van 17 liefhebbers van onze vereniging. Door de west-noordwesten wind bereikten de eerste duiven snelheden van 80 kilometer per uur en deze waren ook nu weer te vinden in de "Smeets hoek"! Echter nu vielen de eerste twee duiven bij de combinatie Smits/Ottenheim, waarvan het hok pal achter het hok van Jos en Thijs Smeets ligt. Deze broers moeten even vreemd opgekeken hebben, dat de twee duiven over hun hokken door vlogen naar het hok van Mario en Jei. Bijna twee minuten, na de eerste duif van de combinatie, vielen binnen één halve minuut vier duiven bij Thijs, goed voor plaats drie tot en met zes! Op de zevende plaats zien we Ger Janssen voor Toon Smeets en twee duiven van Jos op plek negen én tien in de vereniging.

Samenspel & clean sweep Ook in Samenspel de Grensstreek, met 473 duiven van 40 liefhebbers, staan Mario en Jei op de eerste twee plaatsen en met hun eerst getekende voorop! In het samenspel stond de vlucht 22 minuten open voordat de 119 prijzen verdeeld waren; negen minuten langer dan in onze vereniging en behaalde Jan op het Veld in het samenspel met zijn vijf ingezette duiven een 100% prijsscore of te wel, in duivenvaktaal gesproken, een "clean sweep"!

In samenspel Roerstreek-Grensstreek, met 976 duiven van 84 liefhebbers, zien we Mario en Jei op de mooie plaatsen vier én zes terug! In de Noord Limburgse Unie, met 665 duiven van 45 liefhebbers, schrijven ze plek vier én tien op hun naam en provinciaal van 7484 duiven óók een topprestatie met prijs 10 én 27!

De verenigingsuitslag: Smits-Ottenheim 1-2, Th.Smeets 3-4-5-6-13-23-24-27-32, G.Janssen 7, A.Smeets 8-18-38, J.Smeets 9-10-16-44, Hoezen&Steinhage 11-14-17-22-25-33-40, Stappers-Verkaart 12-15-45, M.Theunissen 19, J.Cuypers 20-41-43, M.Nooijen 21-28-31-36-37-39, J.Op het Veld 26-35, M.Dewinden 29-30, D.Boer 34-42. Dinsdag 14 juli werden de duiven voor de overnachtvlucht van St. Vincent ingekorfd en bij goed weer worden deze vrijdagmiddag gelost en donderdag 16 juli worden de duiven voor de eendaagse fondvlucht van Montlucon ingekorfd, welke zaterdagmorgen gelost zullen worden.

Foto- en tekstbron: Limburg Marketing / Viecuri / PDV Duivensport Reuver

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: