PUIK VERHAAL

Ós Aje Kasteleins Café de Grens

Door Mark Verlinden

Nog niet eens zo heel erg lang geleden lagen er verspreid over de gemeente Beesel tientallen cafés. Daar zijn er inmiddels niet zo veel meer van over. Maar de herkomst, geschiedenis en bijzondere verhalen van deze kroegen blijven gelukkig nog wel even voortbestaan. In de serie genaamd ‘Os Aje Kasteleins’ blikt Puik terug met voormalige kroegeigenaren en kasteleins van roemruchte horecagelegenheden. In deel 19 komen Bert en Hilde Coenen aan het woord. Zij runden van 1988 tot 2009 café de Grens aan de Offenbeekse Keulseweg. Bij Bert stroomt het horecabloed al jong door de aderen. Hij volgt een koksopleiding, werkt in diverse zaken waaronder een sterrenrestaurant alvorens hij de wijde wereld gaat verkennen als manager op een cruiseschip van de Holland Amerika lijn. “Dat heb ik altijd met veel plezier gedaan totdat er aan de overkant van de Atlantische Oceaan steeds meer sprake was van terroristische dreigingen. Ik ben toen terug naar Reuver gekomen. Ik kende Jacq Cremers al van jongs af aan en heb toen een tijdje bij zijn Café Ronckenstein gewerkt.”

Gasten zich thuis laten voelen

Bert en Hilde krijgen een relatie en laatstgenoemde gaat ook wel eens bij Ronckenstein uithelpen. De vader van Hilde, Peter, komt in die tijd veel bij café de Grens en hij vertelt het jonge stel dat de zaak te koop staat. Bert: “Ik had altijd al het idee om ooit iets voor mezelf te beginnen en dit was een mooie kans. Ze nemen het café en de aangrenzende winkel over en gaan zelf boven de zaak wonen. Bert: “Het was vanaf het begin onze grote kracht om gasten zich thuis te laten voelen. Als er twee mensen alleen aan de bar zaten, zorgde ik er voor dat er een gespreksonderwerp was waar ze allebei over mee konden praten. Zo gingen na verloop van tijd steeds meer mensen elkaar bij de Grens ‘treffen’. Van alle rangen en standen.”

Grote zaal voor allerlei feesten en partijen

Al vrij snel na de overname, breidden Bert en Hilde de achterzijde van de zaak uit waardoor er een volwaardige zaal komt te liggen. “We hebben altijd veel bruiloften en feesten gehad, mede omdat we alles deden. Zo hadden we een keer een Indische bruiloft waar ik een volledig vegetarisch menu voor moest maken. We kleedden de hele zaak aan met Shiva-beeldjes en het personeel liep ook in gewaden rond. De gasten vonden het fantastisch en wij ook erg leuk om te doen”, aldus Bert.

Veel herinneringen aan Pieterpad-wandelaars

Naast de feesten en de vele vaste gasten, zorgen ook de wandelaars van het Pieterpad voor een regelmatige aanloop. Bert: “Een man en een vrouw die allebei alleen liepen, hebben elkaar bij ons zelfs getroffen. Een jaar later kregen we een kaartje dat ze gingen trouwen.” Peter vervolgt: “En twee mannen liepen de tocht, zoals wel meer mensen deden, met de auto ergens in de buurt geparkeerd. Nadat ze een paar uur bij ons gezeten hadden, kwamen ze geruime tijd later weer terug; ze konden hun auto nergens meer vinden. Ben ik overal met ze heen gereden en uiteindelijk stond hij ergens in Tegelen.”

Regen en een droger

Op een andere dag regent het pijpenstelen en komen twee Pieterpad-wandelaars als verzopen katten binnen. Ze verontschuldigen zich uitgebreid en vragen of ze even mogen schuilen. Hilde aarzelt geen moment en haalt boven droge kleren en biedt aan de natte kleren van de wandelaars in de droger te doen. Even later komt er nog een verregend koppel binnen en ook die worden gastvrij behandelt. Hilde: “Op een gegeven moment zaten er tig mensen in de zaal, soms met alleen een onderbroek aan, op te drogen. En onze droger draaide overuren.”

"Als mensen te veel gedronken hadden, nam ik ze de autosleutels af en bracht ze zelf naar huis"

Niet met de auto en niet met de fiets

Dat stukje service is iets wat Bert en Hilde hoog in het vaandel hadden staan. Hilde: “Als mensen te veel gedronken hadden, nam ik ze de autosleutels af en bracht ze zelf naar huis. Datzelfde gold ook een keer voor twee stamgasten die zelfs niet meer in staat waren om met de fiets naar huis te gaan dus ook die heb ik netjes thuis gebracht. De volgende dag kwamen ze hun fiets weer ophalen en moest er uiteraard wel nog iets gedronken worden. Je raadt het al; aan het eind waren ze weer niet meer in staat om naar huis te fietsen en heb ik ze weer gebracht. Toen ze de volgende dag opnieuw hun fietsen op kwamen halen, heb ik ze toch echt dringend verzocht het dit keer bij koffie te houden.”

Diefstal van sigaretten

Mindere momenten kent het stel ook. Bert: “Je ligt natuurlijk vrijwel volledig afgelegen van de bewoonde wereld aan een bos. Gelukkig kenden we een aantal mensen bij de politie die geregeld langs kwamen rijden om te controleren of alles in orde was.” Toch gaat het mis. Zo wordt er twee keer kort achter elkaar ingebroken waarbij voor 100.000 gulden aan sigaretten wordt buit gemaakt. Hilde: “De tweede keer hebben we ze bezig gehoord en zijn we de vluchtende daders nog een stukje in het bos achtervolgt. Daarbij hebben we een deel van de buit nog teruggevonden.”

Vooruitstrevend met technische ontwikkelingen

Naast de zaal vormt ook het terras een steeds belangrijker onderdeel van de Grens. Het wordt diverse malen vernieuwd en uitgebreid. Bert: “Onze medewerkers en wij moesten steeds grotere afstanden belopen om mensen te bedienen. Daarnaast bestellen Nederlanders vaak netjes tegelijk maar hebben Duitsers wel eens de neiging om je als een pingpongbal op en neer te laten lopen. Ik heb het eens gemeten en toen kwam ik op ruim twintig kilometer uit wat ik die dag gelopen had. Ik besloot toen om handhelds aan te schaffen zodat er een efficiëntere taakverdeling kwam; daarmee was ik op dat moment pas de 21e zaak in Nederland dus redelijk vooruitstrevend.”

Regelgeving en gezondheid reden tot verkoop

Bert heeft altijd een goed oog gehad voor kansen en mogelijkheden en had ook allerlei plannen met het grensgebied. “Helaas verzink je dan in de ambtelijke regelgeving. Daar heb ik me wel vaak kwaad over gemaakt.” Hij gaat zich ook steeds meer ergeren aan het gebrek aan handhaving van regels. “Tientallen vrachtwagens rijden per uur, tegen de geldende afspraken in, langs de Grens met grote stofwolken en lawaai tot gevolg.” Ook het rookverbod in de Horeca zit er aan te komen en een grote, financiële crisis lijkt zich te gaan aandienen. Als ook de gezondheid van Bert wat te wensen over gaat laten, hij krijgt het aan het hart, laat hij wel eens vallen dat hij wil stoppen. “Maar eigenlijk zonder dat dit ooit ergens officieel is bekend gemaakt, stonden Gerard Keuben en zijn vriendin Isabella ineens op de stoep. Of we de zaak niet wilden verkopen.” Hilde is er nog totaal niet klaar mee dus wimpelt het verzoek af. Maar als ze enige tijd later nog een poging wagen, heeft Bert er wel oren naar. Hilde: “Bert legde zijn beweegredenen uit en hoewel ik het extreem jammer vond, heb ik me erbij neergelegd.”

Niet alleen baan en boterham maar hele leven

In 2009 is de verkoop een feit. Nog zo’n twee jaar heeft Hilde het er moeilijk mee. “Dan zat ik me thuis in een keer te bedenken wat ik normaal gesproken bij de Grens aan het doen zou zijn geweest en met wie. Dan stroomden me de tranen over de wangen. Het was natuurlijk niet alleen onze baan en onze boterham maar vooral ook ons leven.” Bert vult aan: “Ik heb ook altijd tegen Hilde gezegd dat als je stopt met een zaak, het contact met de gasten op enig moment gaat verwateren.” Hilde: “Dat vond ik lange tijd lastig.” Toch spreken ze diverse stamgasten nog steeds en heeft met name Peter nog maandelijks contact met mensen die hij bij de Grens heeft leren kennen. Bert en Hilde komen zelf nog steeds graag in diverse horecagelegenheden, zowel in het dorp als op andere plaatsen. Dan zien ze ook dat er steeds meer dingen veranderen. Bert: “Niet altijd ten goede. Ik mis soms de passie en liefde in een zaak.” “Die hebben wij wel altijd gehad. En dat merkt een gast”, stelt Hilde tot besluit.

Deel 1

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Euverwaeg'

Deel 2

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Lambaerke'

Deel 3

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Keuben'

Deel 4

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Koessebar'

Deel 5

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Janissen'

Deel 6

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Lange Offenbeek''

Deel 7

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café 't Heukske'

Deel 8

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Madera bar'

Deel 9

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café De Aaij Mert'

Deel 10

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café De Haam'

Deel 11

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Boezzz&Bloezzz'

Deel 12

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Sjörkèr'

Deel 13

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café De Drakebôch'

Deel 14

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Paersstjal'

Deel 15

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Paquay'

Deel 16

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Sport'

Deel 17

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Lex (Dingelstad)'

Deel 18

Klik hier 'voorÓs Aje Kasteleins Café de Koupman'

Tekst: Mark Verlinden

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: