PUIK GEMEENTE INFO

GEMEENTE INFO

Op deze pagina leest u het laatste nieuws van de Gemeente Beesel, handige tips van het samenlevingsloket en u vindt er de meest actuele data uit de afvalkalender. 

MONDKAPJES VERPLICHT VANAF 1 DECEMBER

Met de feestdagen voor de deur breekt een drukke periode aan. Winkel daarom slim! Wacht niet tot het laatste moment met boodschappen doen, maar begin op tijd. Zo hopen we een piek te voorkomen. Probeer uw inkopen op een rustig moment te doen, bijvoorbeeld op een doordeweekse dag. Ga alleen én dicht bij huis. Houd bij het winkelen 1,5 meter afstand en draag een mondkapje. U kunt op veel plekken natuurlijk ook online bestellen. Daarmee voorkomen we drukte in de winkels. Bestel wel op tijd, want leveranciers en bezorgers hebben het druk!

AANBIEDEN GEBRUIKTE BABY - EN INCONTINENTIELUIERS

Ook gebruikte baby- en incontinentieluiers worden gerecycled. Bij de ondergrondse milieustraatjes in onze gemeente vind je hier speciale containers voor waarin je de luiers kunt aanbieden. Door de luiers te scheiden, bespaar je veel geld en kostbare grondstoffen.

Luiers scheiden

Door gebruikte baby- of incontinentieluiers te scheiden van het restafval en in de speciale containers bij de milieustraatjes aan te bieden, bespaar je veel geld. Gooi luiers dus niet bij het restafval! Voor restafval betaal je immers, terwijl je luiers gratis kunt aanbieden. En door de luiers te recyclen besparen we kostbare grondstoffen. Houd luiers dus apart en lever ze in bij een milieustraatje. In de wijk Bösdael staat ook een bovengrondse luiercontainer vlakbij de school.

Hoe bied ik de luiers aan?

Bied gebruikte luiers aan in een doorzichtige plastic zak. Zo kan de verwerker goed zien dat er alleen luiers in de zak zitten. Als er te veel niet-doorzichtige zakken in de vracht zitten, keurt de verwerker de hele vracht af als restafval. De kans bestaat dat er ander afval in zit dat niet gerecycled kan worden of het recycleproces verstoort. De hele vracht belandt dan in de verbrandingsoven. Van de kosten voor verbranding krijgt de gemeente de rekening. Hier betalen alle inwoners uiteindelijk aan mee. Daarnaast gaan grondstoffen verloren. Uit de luiers produceert onze verwerker biogas, bio-granulaat, kunstmest en plastics.

Waar komen de luiers terecht?

Na inzameling komen de luiers in de luier recycling installatie van de verwerker terecht. Meer over het recycleproces zie je volgende week op Facebook!

Wil je meer weten over het scheiden van afval/grondstoffen?

Kijk dan op onze website https://www.beesel.nl/inwoners/afval-en-milieu/ of neem contact met ons op. We zijn bereikbaar per mail via info@beesel.nl of telefonisch op telefoonnummer 077-4749292.

WINTERS VUURTJE STOKEN IN OPEN HAARD OF KACHEL

Nu het bijna winter is, gaan overal de open haarden en houtkachels weer aan. Wanneer je in huis je houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet.

Houdt rekening met de omgeving

Hout stoken kan geuroverlast veroorzaken voor de omgeving. Daarnaast komen er ook schadelijke stoffen zoals fijnstof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide vrij. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop je stookt. Houdt hier altijd rekening mee als je gaat stoken.

Niet stoken bij mistig of windstil weer

Je kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen verminderen met de manier waarop je hout stookt. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik hout met een vochtpercentage tussen 15-20% voor een optimale verbranding.

Advies via de Stookwijzer

Wil je weten wanneer je jouw open haard, houtkachel of vuurkorf beter uit kunt laten? Stookwijzer.nu geeft advies, op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in jouw buurt. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, zal hier een stookalert voor worden afgegeven. Dit kun je zien op rivm.nl/stookalert en in de Stookwijzer.

Wist je dat:

  • Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders last heeft van houtstook? Dit gaat vooral over geuroverlast, irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.
  • Veel mensen schade aan hun gezondheid krijgen door fijnstof, dat ook afkomstig is van houtstook? Zoals klachten aan luchtwegen, hart en bloedvaten, en stress door langdurige geuroverlast.
  • Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?
  • Het verboden is om afval of geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden? Bij verbranding ervan komen zware metalen vrij.
  • Open vuurplaatsen, zoals vuurkorf en open haard, in de winter ook overlast veroorzaken.

RUIM 200 JASSEN VOOR '' GEEF EEN JAS EN WARM EEN HART''

Van maandag 2 november tot en met vrijdag 20 november zamelden we in Limburg, en dus ook in gemeente Beesel, jassen in voor de actie “Geef een jas en verwarm een hart”. In gemeente Beesel werden er ruim 200 jassen ingezameld. Wat een hartverwarmend resultaat! De jassen worden verdeeld onder dak- en thuislozen en andere kwetsbare mensen in de samenleving. Vorige week haalde Kledingbank Limburg de jassen op in het gemeentehuis. Bedankt voor uw bijdrage!

ENERGIE BESPAREN? GEWOON DOEN!

Begin juli ontvingen alle eigenaren van een woning in gemeente Beesel van ons een brief voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Deze week ontvangt u van ons nogmaals de brief met een aanbod voor grootschalige inkoop van bijvoorbeeld zonnepanelen en spouwmuurisolatie en een aanbod voor het laten uitvoeren van een energiescan. Ger Lenssen, inwoner van gemeente Beesel, ontving begin juli ook deze brief en maakte gebruik van de energiescan die uitgevoerd werd door De Groene Vogel. Ger vertelde ons over zijn ervaringen. U kunt zijn verhaal lezen via duurzaam.beesel.nl/inwoner/onze-ambassadeurs/energie-besparen-gewoon-doen.

WINKELEN VOOR DE FEESTDAGEN? DOE HET SLIM

Met de feestdagen voor de deur breekt een drukke periode aan. Winkel daarom slim! Wacht niet tot het laatste moment met boodschappen doen, maar begin op tijd. Zo hopen we een piek te voorkomen. Probeer uw inkopen op een rustig moment te doen, bijvoorbeeld op een doordeweekse dag. Ga alleen én dicht bij huis. Houd bij het winkelen 1,5 meter afstand en draag een mondkapje. U kunt op veel plekken natuurlijk ook online bestellen. Daarmee voorkomen we drukte in de winkels. Bestel wel op tijd, want leveranciers en bezorgers hebben het druk!

ZET 'M OP 60!

Cv-ketel? Bespaar in 1 minuut 60 euro per jaar! De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80 graden, maar werken e¬fficiënter op 60 graden. Door de cv-ketel (het verwarmingswater, niet het tapwater!) binnen één minuut naar 60 graden terug te brengen, is tot wel 60 euro per jaar te besparen! Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO2. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche. Op de website www.zetmop60.nl staat voor iedere cv-ketel een korte instructievideo, zodat iedereen het makkelijk zelf kan doen.

Afvalkalender

Rest- en GFT-afval 9 dec: GFT-afval: Restafval zone B (blauw) Zorg ervoor dat uw container altijd vóór 7.30 uur aan de weg staat. Het inzameltijdstip van het restafval kan anders zijn dan dat van het GFT-afval. Kijk op www.beesel.nl of www.mijnafvalwijzer.nl. Oud papier Reuver: 10 december Offenbeek: 30 december Beesel: 30 december

Publicatie officiële bekendmakingen

De officiële mededelingen van de gemeente worden bekendgemaakt op officielebekendmakingen.nl. Dit is het internetadres van de Gemeenschappelijke Voorziening Officiële Publicaties (GVOP).

Contact

Raadhuisplein 1

5953 AL Reuver

T 077 474 92 92

www.beesel.nl

info@beesel.nl

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: