PUIK VERHAAL

Ós Aje

Kasteleins

Hotel-café Bors in Reuver

Tekstbron: Herman Bors

Fotobronnen: Herman Bors, Wim Rovers, Twan Cremers, Jan Ickenroth

Nog niet eens zo heel erg lang geleden lagen er verspreid over de gemeente Beesel tientallen cafés. Daar zijn er inmiddels niet zo veel meer van over. Maar de herkomst, geschiedenis en bijzondere verhalen van deze kroegen blijven gelukkig nog wel even voortbestaan. In de serie genaamd ‘Ós Aje Kasteleins’ blikt Puik terug met voormalige kroegeigenaren en kasteleins van roemruchte horecagelegenheden. In deel 20 het voormalige hotel-café Bors in Reuver. Jeanne Bors was daar langgeleden de kasteleinsvrouw, geboren op 19-05-1911 en overleden op 16-04-1993. Met de hulp van Herman Bors en foto's van Herman, Twan, Wim en Jan toch een mooie terugblik op één van de vroegere kasteleins.

Historische achtergrond

De eerste kastelein is Hubertus (Bèr) Bors (1861 geboren). Vanaf 1894 komen we berichten tegen in de regionale kranten. In het begin van de 20ste eeuw is deze herberg voor een aantal notarissen de ideale plek om openbare verkopen te houden. Dit betreft de verkoop van o.a. landerijen, kaphout en inventaris. De woning wordt in de talrijke advertenties aangeduid als café, koffiehuis, caféhuis of herberg.

(zie statiefoto) In 1903 trouwt Bèr Bors met Apollonia (Ploon) Stox, dochter van de eigenaar van Ronckenstein. Bij het aangeven van de geboorte van de kinderen geeft hij in 1904 nog caféhouder als beroep op. Vanaf 1905 verandert dit in sigarenfabrikant. In de praktijk zal het een combinatie van beide beroepen zijn geweest.

Het gezin wordt uitgebreid met vier dochters, Martha, Clara, Jeanne, Ploon, en twee zonen die helaas beiden in het eerste levensjaar overlijden. Als Bèr in 1922 sterft, verandert de naam van het bedrijf aan de Markt 366 in Hotel-Café-Restaurant Wed. H. Bors. De dochters worden intensief betrokken bij de exploitatie van het bedrijf. Van Martha is bekend dat ze heel goed kon koken.

Vlnr. Jeanne Bors, Piet Julicher, Frits Cremers, Hélène Julicher, meester Aquarius in gesprek met Jacques Lennaerts, Piet Vogels sr, Fien Lennaerts, Annie Cremers, Annie Vogels, Stien Lennaerts. De mevrouw in wit en de man rechts zijn ons onbekend.

Het café had een vaste klantenkring met waarschijnlijk veel leden van de harmonie. Als de stemming er goed inzat, wilde tante Jeanne die een goede stem had, wel eens op de tafel klimmen om samen met Piet Julicher het Wolgalied van Franz Léhar ten gehore te brengen.

Aan de inrichting van het café is in de loop der tijden weinig veranderd. Je kwam binnen door een deur aan de Rijkswegzijde. Er hing een lederen gordijn in een kwartcirkel dat de functie had van een sluisdeur met het doel om de ergste kou buiten de deur te houden.

'Aan het einde van WOII is de familie Bors naar Kaldenkerken geëvacueerd'

Jeanne achter de tap in haar eigen café

Sjterfhoeës

Tot het midden van de 20ste eeuw was het gebruik om een overledene de dag voor de begrafenis op te baren op het biljart. Ik weet niet of daar de bijnaam van dit etablissement aan gelinkt kan worden. Uit een andere anekdote van een café uit Sittard kan dit echter worden geconcludeerd: (Tot het midden van de 20e eeuw was het, met name in zuidelijk Nederland, niet ongewoon om overledenen in een plaatselijk café op te baren, vaak op de biljarttafel. Zo refereert de naam van het Sittardse café "'t Sjterfhoes" (het sterfhuis) nog aan deze tijd en werd uitbaatster Bet van Beeren van het Amsterdamse homo/lesbische Café 't Mandje na haar overlijden in 1967 ook nog op het biljart opgebaard.) Aan het einde van WO II is de familie Bors naar Kaldenkerken geëvacueerd. Bij terugkomst bleek dat de gehele drankvoorraad die in de tuin begraven was, was verdwenen. In het oorlogsdagboek van haar nicht Amanda Bors wordt dat als volgt beschreven: "We naderen dan zeer vermoeid ’t fabriek van Teeuwen. Ik ga dan even kijken of ik verder moet of dat ze nog in de oven zitten. En jawel moeder verschijnt op m’n bellen aan de deur, ik ben blij dat we ons weer terug zien. Herm komt dan ook aanzetten en haalt mijn fiets aan de straat. Herm maakt Bully los en die komt als ’n gek op z’n vrouw aangerennen. Hij is zoo zwart als roet van de oven. Herm deelt Jeanne nog even ’t droevige nieuws mede dat ze alle drank uit de grond hebben gehaald. Jeanne is dan direct terneergeslagen en zegt: dan zullen burgers ’t gedaan hebben. En wij hadden ons gespitst op ’n goede fuif want die was ons door hun beloofd. Enfin Jeanne gaat naar huis, en ik de oven in waar ik Tonny, Chrit, pastoor, Elly Simons en Jan van Elly aantref." Dat de kasteleins het goed met elkaar konden vinden, blijkt uit een volgend fragment uit het dagboek: "Laat ik niet vergeten dat we voor vaders verjaardag nog een glaasje bier hebben gedronken. Gekregen van Niessen aan ’t station die 5 vaatjes in de grond bewaard had vanaf september, ’t smaakte nog naar bier, verder niets."

Jeanne had een vaste kostganger waarvan de naam nog onbekend is. Waarschijnlijk was het een Pool. Indien iemand deze persoon herkent, meldt het aan Puik.

Deel 1

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Euverwaeg'

Deel 2

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Lambaerke'

Deel 3

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Keuben'

Deel 4

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Koessebar'

Deel 5

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Janissen'

Deel 6

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Lange Offenbeek''

Deel 7

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café 't Heukske'

Deel 8

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Madera bar'

Deel 9

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café De Aaij Mert'

Deel 10

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café De Haam'

Deel 11

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Boezzz&Bloezzz'

Deel 12

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Sjörkèr'

Deel 13

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café De Drakebôch'

Deel 14

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Paersstjal'

Deel 15

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Paquay'

Deel 16

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Sport'

Deel 17

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Lex (Dingelstad)'

Deel 18

Klik hier 'voorÓs Aje Kasteleins Café de Koupman'

Deel 19

Klik hier 'voorÓs Aje Kasteleins Romeo Bar'

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: