PUIK NIEUWS

PUIK NIEUWS

TRAINING HERKENNNEN EN SIGNALEREN LAAGGELETTERHEID

In de gemeente Beesel hebben ongeveer 800 tot 1000 mensen moeite met de basisvaardigheden lezen, schrijven, rekenen en/of het gebruiken van een computer. Dat komt neer op 8% tot 11% van de inwoners. Wil je meer weten over laaggeletterdheid? Wil je het leren herkennen en weten wat de mogelijkheden vervolgens zijn? Kom dan naar onze training herkennen en signaleren van laaggeletterdheid!

De training wordt gegeven door het Taalpunt Beesel. De training is gratis en duurt ongeveer 1,5 uur.

Datum Tijd Locatie Maandag 14 december 19.00 – 20.30 uur DIGITAAL Donderdag 17 december 10.00 – 11.30 uur DIGITAAL

Hoe meer professionals, inwoners en vrijwilligers we kunnen trainen, hoe meer we er samen voor kunnen zorgen dat we laaggeletterden kunnen ondersteunen! #Gewoon Samen aan de slag met Taal! Na de training: Weet je wat laaggeletterdheid inhoudt; Ben je je meer bewust van de mogelijkheid dat mensen laaggeletterd kunnen zijn; Heb je kennis opgedaan over de aard en omvang van laaggeletterdheid; Heb je kennis opgedaan hoe je laaggeletterdheid kunt herkennen; Heb je kennis opgedaan hoe je laaggeletterdheid bespreekbaar kunt maken; Heb je kennis over hoe je laaggeletterden door kunt verwijzen naar het Taalpunt; En ben je net zo enthousiast als ons om laaggeletterdheid mee aan te pakken!

Meld je aan voor een van de (gratis) trainingen aan via info@taalpuntbeesel.nl Wil je liever een training op maat voor je eigen organisatie, bedrijf of initiatief? Dat kan! Stuur een mail en we bekijken samen de mogelijkheden.


- Advertentie -



WAT EEN GROOT FEEST HAD MOETEN ZIJN...

Het Philharmonisch Gezelschap Reuver had zich haar 150-jarig jubileum heel anders voorgesteld. 2020 werd gestart met een geweldige editie van het Nieuwjaarsconcert. Maar in februari/maart gooide het COVID-19 flink ‘roet in het eten’. Alle andere activiteiten zoals de kunstmarkt, een jubileumconcert met een speciaal gecomponeerd werk, activiteiten voor de jeugd en ook de jubileumreis naar Montblanc in Spanje moesten worden afgelast.

Wat ons rest, is het presenteren van ons jubileumboek. Ook hiermede hebben we gewacht op een geschikt en feestelijk moment. Immers dit verdient de ‘boekcommissie’ (Rob Cremers, Jan Ickenroth, Theo de Vlieger en Peter Smets) en de vele sponsoren, die dit financieel mogelijk hebben gemaakt. Maar ook in het vinden van een geschikt moment maakt COVID-19 het ons lastig.

Toch willen we niet langer wachten en hebben we besloten het boek in een klein gezelschap te presenteren.

Het eerste exemplaar wordt op zaterdag 5 december om 11.00 uur in het gemeentehuis te Reuver aangeboden aan gedeputeerde van cultuur de heer Ger Koopmans, waarbij tevens burgemeester Bob Vostermans en de heer Noël Lebens, voorzitter van de LBM (Limburgse Bond Muziekgezelschappen), aanwezig zullen zijn.

Diegenen die reeds een boek hebben besteld krijgen snel bericht hoe zij in bezit kunnen komen van het jubileumboek. Wie het jubileumboek nog tegen een bedrag van € 20,00 wil bestellen, kan dit per e-mail kenbaar maken aan hvanleipsig@gmail.com. PS. In het jubileumboek wordt in drie periodes van elk vijftig jaar een mooi beeld geschetst van het wel en wee van de 150-jarige geschiedenis van het Philharmonisch Gezelschap Reuver. De vele foto’s en verhalen zullen zeker bij velen herinneringen oproepen en maken van dit boek een waardevol naslagwerk. Jubileumcomité 150 jaar Philharmonisch Gezelschap Voorzitter Jan Smolenaars



- Advertentie -


PIGEPEJOHEKA KALENDER 2021

Dit jaar zou het voor de 29e keer zijn geweest dat PiGePeJoHeKa de Ruiverse kalender huis-aan-huis te koop aan zou bieden. Omdat de huis-aan-huisverkopen niet coronaproof kunnen plaatsvinden heeft PiGePeJoHeKa lang nagedacht over de vraag, of dit jaar een kalender kon worden uitgebracht en zo ja, op welke manier wij deze coronaproof konden aanbieden. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat wij ons niet willen laten kisten door corona en dat wij de trouwe kalenderkoper niet in de steek willen laten. Wij vinden het belangrijk dat men erop kan vertrouwen, dat wij onze kalender aan onze trouwe kopers blijven aanbieden. Vandaar dat wij de vrijheid hebben genomen om dit jaar de kalender –ongevraagd- via de brievenbus aan te bieden met het vriendelijke verzoek € 5,00 over te maken. Omdat we dit jaar geen groepsfoto’s konden maken en omdat er het komend jaar geen vastelaovesactiviteiten georganiseerd worden hebben we besloten terug te blikken naar de jaren 2005 t/m 2016: wie was er toen prins, wie jeugdprins, wie was toen Bacchus en wie het Boerebroedspaar? En welke praalwagen won toen de optocht? Wij hebben al die foto’s verzameld en op de kalender 2021 geplaatst. Zo hebben we het volgend jaar toch een beetje vastelaovend……

Indien u de kalender niet in de brievenbus hebt kunnen vinden maar wel graag de Ruiverse kalender in bezit zou willen krijgen, dan kunt u bellen met John Pubben 077-4743568. Graag zien we elkaar weer volgend jaar bij u aan de deur.

Foto- en tekstbron: Stichting Taalpunt beesel / Jan Smolenaars / PiGePeJoHeKa

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: