PUIK WONDERLIJKE WINTER

ERWTENSOEP

Bereiding


Breng 2 liter water met de bouillonblokjes, spliterwten en laurierblad aan de kook. Voeg de schouder karbonade in zijn heel toe. Laat dit ongeveer 1 uur zachtjes koken, roer af en toe door. Schil ondertussen de wortel, aardappel en de knolselderij en snijd deze in blokjes van ca 1 cm. Snijd de prei in ringen en was deze goed. Pel de ui en snijd deze in fijne stukjes. Hak ook de selderij grof. Na ongeveer 1 uur koken zul je merken dat de de spliterwten uit elkaar te vallen beginnen te vallen en er een groene massa ontstaat. Sommige spliterwten koken eerder of later stuk dan andere. Roer een paar keer goed door om dit te versnellen. Haal de schouder karbonades uit de pan, snijd in stukjes en voeg samen met de gesneden groenten en aardappel toe aan de soep. Laat de soep nog ongeveer ½ uur zachtjes doorkoken tot de groente n en aardappel gaar is en wat geslonken is. Snijd de rookworst in schijfjes en roer deze de laatste paar minuten door de erwtensoep en warm goed door. Breng de erwtensoep eventueel op smaak met nog een beetje extra peper en zout.

GRIEKSE-STOOFSCHOTEL

Bereiding


Snijd het vlees in blokjes. Meng in een kom samen met de oregano,kaneel, cayennepeper, peper en zout. Schep vervolgens ook de bloem er door. Verhit de boter of margarine in een braadpan en voeg het vlees toe en de gesnipperde rode ui. Blus af met de rode wijnazijn. Roer de tomatenpuree erdoor en voeg de tomaten in stukjes toe (inclusief vruchtvlees). Giet de rundvlees bouillon erbij en laat 2 uur stoven. Snijd de paprika in reepjes en voeg toe aan de pan. Laat nog een half uur tot een uur verder stoven. Voeg als laatste de olijven toe en serveer de Griekse stoof met wat feta en peterselie. Deze stoofschotel is lekker met wat rijst of aardappel (puree). Serveer er ook bijvoorbeeld wat brood met tzatziki bij.

GEROOSTERDE-POMPOEN VAN DE BAKPLAAT

Bereiding


Verwarm de oven op 200 graden. Schil de pompoen indien nodig en snijd in plakken van ca. 0,5 cm dik. Doe ze in een kom. Snijd ook de rode ui in ringetjes en de paprika in reepjes en voeg samen met de walnoten toe aan de pompoen. Voeg een scheutje olie toe en de tijm, salie en peper en zout aan de kom. Meng door elkaar. Verdeel over de bakplaat met bakpapier of een grote ovenschaal en bak 20 minuten in de oven. Haal daarna uit de oven en leg de worst erbij en kruimel de geitenkaas er over. Zet nogmaals 10 minuten in de oven tot de worst ook goed gaar is. Verdeel voor het serveren een beetje rucola over de geroosterde pompoen.