PUIK VERHAAL

Ós Aje

Kasteleins

Cafe de Grens familie Niemans

Nog niet eens zo heel erg lang geleden lagen er verspreid over de gemeente Beesel tientallen cafés. Daar zijn er inmiddels niet zo veel meer van over. Maar de herkomst, geschiedenis en bijzondere verhalen van deze kroegen blijven gelukkig nog wel even voortbestaan. In de serie genaamd ‘Os Aje Kasteleins’ blikt Puik terug met voormalige kroegeigenaren en kasteleins van roemruchte horecagelegenheden. In deel 22 komen Marianne en Martin, kinderen van de inmiddels overleden Frits en Mia Niemans aan het woord. Zij runden van 1971 tot 1988 café de Grens.

Het pand aan de Duitse Grens was al vanaf de jaren ‘30 van de vorige eeuw in het bezit van de familie. De opa en oma van Marianne en Martin hadden er al een klein café. In de oorlog werd het geclaimd door de Duitse bezetter en deed het noodgedwongen dienst als hospitaal voor Duitse soldaten. “Daarover heeft mam wel eens verteld dat het geschreeuw van de gewonden door merg en been ging.” Frits en Mia zat het ondernemen ook in het bloed; zij hadden een buurtsuper, Dewinden Zelfbediening, aan de Offenbeekse Keulseweg. Mia stond in de winkel, Frits bracht de boodschappen bij de mensen thuis. Met de komst van de grotere supermarkten in Reuver, werd de concurrentie groot en besloten ze om te stoppen en zich volledig te richten op het grenswinkeltje en café de Grens. Het gezin verhuisde mee en ging boven de zaak wonen.

Duitse dagzaak en gemoedelijkheid Het winkeltje en de keuken waren het domein van Mia terwijl Frits de bar bestierde. De Grens was met name een dagzaak waar doordeweeks het gros van de klandizie uit Duitsers bestond. “Kaffee mit Kuchen, een jenever, een Strammer Max (uitsmijter), Käseschnittchen of Schinkenschnittchen. Daar moesten we het van hebben”, aldus Marianne. In de weekenden was het publiek wat gemêleerder waarbij er ook veel Reuvernaren een bezoek aan de Grens brachten. De sfeer was gemoedelijk, op de pof betalen was geen probleem. Martin: “Dan werd de naam, en als we die niet wisten, de bijnaam op het viltje geschreven; zo hadden we de snor, de kleine gokker en de grote gokker.” Zelfs in de zelfbedieningswinkel was het in die tijd niet uitzonderlijk dat de boodschappen niet direct betaald werden maar in het boekje werden geschreven. Marianne: “Ik heb nog steeds wel eens dat ik mensen tegenkom waarvan ik denk; moeten jullie niet nog iets betalen?”

Goedkoop en druk Uit de tap stroomde Skol en Diebels Alt. Dat kostte bij de Grens jarenlang één gulden. Martin: “Terwijl in de rest van het dorp de prijs toen vaak al op 1,25 stond, hield pap hier toch aan vast. ‘Dat rekent makkelijker’ en bovendien was hij ervan overtuigd dat je daardoor ook veel meer omzet genereerde.” “En doordat we relatief goedkoop waren, kregen we ook veel fooi”, vervolgt Marianne, die al op jonge leeftijd in de zaak mee gaat werken. “Als 13-, 14-jarige begon ik in de afwas. En in die tijd was er nog geen afwasmachine, dus stonden we alles de hele dag met de hand te doen.” In de loop der jaren werden er de nodige verbouwingen en uitbreidingen gedaan. Met name het terras werd steeds groter en er werd ook een tweede bar bij gebouwd. “Op drukke zondagen stonden we met een man of negen te werken. Dan verkochten we makkelijk vijftien vlaaien. En als die op waren, dan kwam de bakker gewoon weer nieuwe brengen.”

De Grensschutters en de Grensrunners In de zaal van café de Grens waren er natuurlijk veel bruiloften en andere feesten. Maar op dinsdagavond diende de zaal nog een ander doel. Dan werden de deuren opengeschoven en stonden de leden van handboogvereniging de Grensschutters er overdekt en droog hun sport te beoefenen. Ze schoten dan vanuit de zaal op de gloednieuwe schietbanen die automatisch naar voren konden gaan. De Grensschutters hielden ook hun vergaderingen en toernooien bij café Grens. Inmiddels hebben ze hun eigen locatie op Sportpark Dijckerhof. Er is echter nog steeds een andere vereniging die, net als in de tijd van Frits en Mia, nog steeds bij de Grens huist; de Grensrunners. De Grens was qua locatie natuurlijk een vreemde eend in de Reuverse horeca. Marianne: “Kermis speelde bij ons geen grote rol en ook aan Carnaval hebben we maar een paar jaar iets gedaan. Dan riepen we een eigen Prins en Boerebroedspaar uit. Maar toen het met die gelegenheden steeds drukker begon te worden, was pap er weer snel klaar mee. ‘Ze moeten me niet op de stoelen gaan staan, die worden helemaal versjangeleerd.’”

Sigaretten smokkelen In de jaren van Frits en Mia was er nog een echte ‘harde’ grens tussen Nederland en Duitsland. Er werd ook regelmatig gecontroleerd door de Duitse grenspolitie. Marianne: “Ons winkeltje moest het met name van koffie en sigaretten hebben omdat die in Nederland nu eenmaal veel goedkoper waren. Je mocht echter maar maximaal 300 sigaretten meenemen naar Duitsland. Dan kwamen er dus dames in de winkel die de sigaretten in hun schoenen, beha of zelfs onderbroek stopten om er stiekem maar zo veel mogelijk mee te smokkelen.” Martin vult aan: “Of klanten namen hun stokoude opa en oma mee met kopen omdat je er 300 per persoon mocht meenemen. Ik heb ook een keer gezien dat er net iemand voor 200 gulden sigaretten had gekocht, dacht dat de kust veilig was en vervolgens bij de grensovergang gelijk in de kraag werd gevat door de Duitse douane. Boete van 300 gulden.” Hoewel er dus behoorlijk streng gecontroleerd werd op smokkelen, viel dat in die tijd op rijden met alcohol erg mee. Martin: “Het was in die tijd niet heel ongewoon dat men met een slok te veel op in de auto stapte. Ondanks dat de Keulseweg een kaarsrechte weg is, zijn er in die jaren mede daardoor de nodige mensen in de berm beland.”

Veel herinneringen en emoties In 1988 besluit het echtpaar Frits en Mia met de zaak te stoppen. De gezondheid van Frits gaat langzaam achteruit. En hoewel Marianne haar horecapapieren heeft, besluiten zij en haar man Paul om de zaak niet over te nemen. Het word eerst verhuurd en later verkocht aan Bert en Hilde Coenen. Slechts vier jaar kan Frits van zijn welverdiende pensioen genieten alvorens zijn gezondheid plotseling sterk achteruit gaat en hij vijf jaar later komt te overlijden. Mia overlijdt elf jaar geleden. Martin brengt, na het mountainbiken in de Duitse bossen, nog steeds regelmatig een bezoek aan café de Grens. “Ik heb er zeker speciale herinneringen aan. Ik zie ook nog steeds dingen die er in de tijd van mijn ouders ook waren; de geluidsinstallatie is volgens mij deels nog steeds dezelfde. Ik ben eerlijk gezegd ook wel benieuwd hoe mijn oude slaapkamer eruit ziet.” Marianne is er sinds haar ouders stopten met de zaak, niet vaak meer geweest. “Dat kan ik niet. Te veel emoties, te veel herinneringen.”

Deel 1

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Euverwaeg'

Deel 2

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Lambaerke'

Deel 3

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Keuben'

Deel 4

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Koessebar'

Deel 5

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Janissen'

Deel 6

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Lange Offenbeek''

Deel 7

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café 't Heukske'

Deel 8

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Madera bar'

Deel 9

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café De Aaij Mert'

Deel 10

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café De Haam'

Deel 11

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Boezzz&Bloezzz'

Deel 12

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Sjörkèr'

Deel 13

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café De Drakebôch'

Deel 14

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Paersstjal'

Deel 15

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Paquay'

Deel 16

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Sport'

Deel 17

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Lex (Dingelstad)'

Deel 18

Klik hier 'voorÓs Aje Kasteleins Café de Koupman'

Deel 19

Klik hier 'voorÓs Aje Kasteleins Romeo Bar'

Deel 20

Klik hier 'voorÓs Aje Kasteleins Romeo Bar'

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: