PUIK COLUMN

Joep Simons

VIRUS VRIJ


Op een schitterende zaterdagochtend volop zonneschijn, druppelen vóór café Ronckenstein ('Karin' in de Reuverse volksmond), mondjesmaat charismatische mannen binnen op hun fiets. Met een mondkapje binnen handbereik wordt op anderhalve meter een plek ingenomen aan de daarvoor bestemde terrastafels. Zichtbaar ligt de gemiddelde leeftijd boven de 50. De jongste is nog niet zo lang 34 jaar en de oudste, tsja de oudste neemt plaats aan het tafeltje bij de eveneens aanwezige Peter Smets laten we maar zeggen.

U raad het al, het zijn de heren van de EPS; de Eks-Prinse Sociëteit Ruiver. Met duidelijk een andere geluidsnorm dan geëxpandeerd polystyreen en piepschuim isolatieplaten. Deze mannen maken geluid in plaats van dat ze het tegenhouden. En dan vooral gezellig geluid. In dit geval veroorzaakt door de jaarlijkse fietstocht die onder stringente richtlijnen door kan gaan in deze barre tijden. Een risicogroep in coronatijd. Waar maken die zich druk over? Dat zou voor de hand liggend zijn, maar het tegenovergestelde blijkt waar. De hele dag speelt namelijk af in de buitenlucht, waardoor de heren voldoende zijn gerustgesteld.

De eerste paar minuten wordt nog gesproken over de risico’s van het Covid-19 virus, maar al snel komen de 'echte' wereldproblemen boven tafel. Zo is het inschrijfgeld voor de fietstocht uiteraard veel te hoog en daar mag iedereen wat van vinden en vooral uitspreken tegen de incasserende commissie. Een fietscommissie die daarvan weer vindt dat er hierover teveel gezeurd wordt. Het blijft een circle of life, een oneindige discussie waarvan het doel vooral even heerlijk zaniken is.

"Om mijzelf niet te laten kennen laat ik tot drie keer toe mijn telefoon vallen om zo even op adem te kunnen komen"

De heersende wespenplaag, die het bier drinken vermoeilijkt, overheerst in de gesprekken. Uiteraard ook de Vastelaovend die mogelijk niet doorgaat. Een Prins die twee jaar lang heerst of nog erger, HELEMAAL GEEN PRINS! Enfin… gaandeweg de fietstocht ervaar ik een nog groter issue dan de eerder besproken 'wereldproblemen'. De gemiddelde 50-plusser heerst namelijk over de kop van het peloton; zij voeren met gemak het tempo aan. Het peloton beweegt als een zingende penspiano (accordeon beweging in tour termen) en de zogenaamde jonge kwieke EPS-er begint al puffend en zwetend langzaam maar zeker af te haken. Om mijzelf niet te laten kennen laat ik tot drie keer toe mijn telefoon vallen om zo even op adem te kunnen komen. Ik ervaar een nieuw wereldprobleem samen met mijn EPS-generatie; de elektrische fiets.

De antiekere helft verplaatst zich in een vloeiende beweging voorwaarts met een tempo waar Dumoulin jaloers op zou zijn. De juvenielere helft verplaatst zich inmiddels in een vloeibare beweging voorwaarts om zich niet voor te doen als conditioneel wrak. Gelukkig volgt na een lange helse tocht dan toch een heerlijk biertje. Even bijkomen en wederom overheerst een andere discussie dan over Covid-19.

De jongere generatie spreekt over vroeger toen alles nog beter was en je banden kon leeg laten van fietsende rebellen. Tegenwoordig moet je accu’s saboteren. De oudere generatie vind dat we niet zo moeten klagen en dat we oud aan het worden zijn. Tsja… het is een omgedraaide wereld geworden. Naarmate de dag vordert en er minstens zoveel bier als kilometers in de benen zitten blijven alleen nog de echte belangrijke dingen in het leven over. Nee, nog steeds geen Corona, maar het gemis van goede moppen en anekdotes. Dit probleem werd echter snel getackeld waarbij netjes op anderhalve meter, één voor één, als ware buuttereednerr voor een vol terras grappen ten gehore werden gebracht. Resultaat: een salvo aan humor met dito tranen van het lachen.

De dag wordt naar volle tevredenheid afgesloten, waarbij zich nog het laatste probleem aandient: “Wie gaat er nog ff naar BRACH?” De “zonder-accu generatie” haakt af en gebruikt als excuus het mondkapje dat in Duitsland nodig is. Zo eindigt de dag toch nog even met een pandamieprobleempje, veroorzaakt door de gemiddeld 40-jarige jeugd. Maar wat was het stiekem heerlijk om een hele dag virus-vrij te zijn.

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: