PUIK VERHAAL

ÓS AJE KASTELEINS

OLD MELODY - KARÉ

Nog niet eens zo heel erg lang geleden lagen er verspreid over de gemeente Beesel tientallen cafés. Daar zijn er inmiddels niet zo veel meer van over. Maar de herkomst, geschiedenis en bijzondere verhalen van deze kroegen blijven gelukkig nog wel even voortbestaan. In de serie genaamd ‘Ós Aje Kasteleins’ blikt Puik terug met voormalige kroegeigenaren en kasteleins van roemruchte horecagelegenheden. In deel 21 het voormalige Old Melody nu bekend als Karé in Offenbeek. Ray en Karin hebben eind 2020 besloten om te stoppen met hun café-zaal, maar er is ook goed nieuws. Ray Underwood heeft een mooi overzicht gemaakt van anekdotes en herinneringen, het verhaal van 34 jaar Old Melody en daarna Karé.

Als aftrap een leuk feit. Ray is opgegroeid in het dorpje Deest gelegen land van Maas en Waal. Op 17 jarige leeftijd (1969) maakt Ray voor het eerst kennis met Reuver. Als dienstplichtig militair, gelegerd in de Ernst Casimir Kazerne in Roermond, rijdt hij wekelijks op zijn bromfiets door Reuver. Karin Rovers, zijn echtgenote, opgroeiend in Offenbeek was toen twee jaar.

OLD MELODY

Het is maart 1986, waar café Spoorzicht gelegen aan de Offenbeekse kant van het spoor, al enige jaren gesloten is. Een vriendengroep besluit om hier nieuw leven in te blazen wat het begin is van discotheek Old Melody. Het blijkt een schot in de roos, want binnen enkele maanden is het een groot succes. Vanuit de hele regio komen er bezoekers van divers pluimage. Het succes heeft zijn keerzijde, want na een zeer bewogen periode van veel plezier en helaas ook de nodige spanningen wordt in december 1991 besloten om met de dancing te stoppen.

BILJART In de loop der jaren is er veel verbouwd. De oude kolenschuur werd een biljartlokaal met twee biljarts. In 2004 werden de biljartfaciliteiten flink uitgebreid met een tweede ruimte waar zes biljarttafels de nodige in- en ontspanning boden. Dit bleef niet onopgemerkt, want van de tien top teams in Nederland speelden er twee hun thuiswedstrijden in en namens BC Karé. De aanwezigheid van de topteams heeft helaas niet lang geduurd na het vertrek van de noodzakelijke sponsor in 2008.

Hierdoor waren minder biljarts nodig en werd in 2018 de kleine biljartzaal omgetoverd tot een heuse grillroom met voornamelijk kip van het spit. Ook de grote biljartzaal onderging een metamorfose en werd een partyruimte voor zo’n 100 gasten.

DANSEN BIJ KARÉ Dansen op zaterdagavond is voor velen in de wijde omgeving een begrip. Conventionele dansen beoefend door voornamelijk ouderen of mensen die dansles hebben gehad en was tot de laatste dag nog steeds een succes.

Karé had een gedoogde nachtvergunning, waardoor het café veelvuldig het laatste adres was voor bezoekers, die na sluiting van hun stamcafé, nog een bezoek brachten. Dit over een periode van 15 jaar zonder problemen. Door pijnlijke veranderingen van de gemeente Beesel in 2010 werd dit te niet gedaan en was voor ons het zout uit de pap. Ondanks deze ervaring was er altijd een redelijke samenwerking met bijna alle besturen in onze regio. De beste herinneringen houden we aan de periode dat burgervader Constant Nuytens in Beesel aan het roer was.

KARÉ Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en zo besluit Karin (Rovers) en Ray (Underwood) een nieuwe uitdaging aan te gaan. In 1992 wordt Karé geboren, een afkorting van Karin & Ray (lees: Ree). Gezien de eerdere ervaringen besluiten ze er een sociëteit van te maken, alleen toegankelijk voor leden.

Deze slimme zet resulteerde in een rijkelijk toename van het verenigingsleven en ontelbaar veel feesten en partijen. De 90e jaren waren voor beiden een bewogen periode; met elkaar trouwen, hoogwater, start van een gezin met kinderen en hervatten van de dansavonden voor leden en genodigden, zijn slechts enkele voorbeelden. GEWELDIGE TIJD Met Vastelaovond was Karé een begrip voor ouders met kleine kinderen. De grote zaal met aangrenzend café was ondanks de vele bezoekers, toch overzichtelijk en konden jonge kinderen in het zicht van hun ouders lekker hun gang gaan. Velen die hun jeugd hier hebben beleefd zijn hier getrouwd en ook nog eens hun jubileum gevierd. Een geweldige tijd om op terug te kijken.

VERENIGINGEN Karé was ook de thuishaven en belangrijk lokaal voor diverse verenigingen. In de herinnering staan geweldige feesten van de Russische dames Troyca, duivenclub PDV Reuver en kanarievereniging De Gevederde vriend die ruim 30 jaar gehuisvest waren, kleindierenvereniging de Pionier, veteranen van VV Reuver, buurtverenigingen, countryclub The Railroad Dancers, invalidevereniging Lidwina, de discoavonden van PSW, de kienavonden, kortom te veel om op te noemen. Ray excuseert zich voor degenen die niet vermeld zijn, maar het totaal heeft grote indruk achtergelaten.

Mooie anekdotes hierin zijn de stapel viltjes van gasten die niet meer leven, bij ons leven ze nog allemaal voort. Of het heerschap dat s’ochtends vroeg met poetsen wakker werd op het toilet. Onze dank aan allen die ons trouw hebben bezocht, in het bijzonder de vrijwilligers van de verenigingen. Wij hebben veel mensen zien komen en gaan en in 34 jaar veel droeve momenten moeten meemaken van hen die ons veel te vroeg hebben verlaten. GOED NIEUWS 1 oktober 2020 heeft Karé na 34 jaar hun deur definitief gesloten. Maar de dansavonden op zaterdag hoef je straks niet meer te missen. Zodra het weer toegestaan is, uiteraard vanwege Covid-19 maatregelen, zullen de dansavonden met vaste regelmaat worden voortgezet in Zalencentrum De Schakel, inclusief Ray aan de draaitafel.

Deel 5

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Janissen'

Deel 6

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Lange Offenbeek''

Deel 7

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café 't Heukske'

Deel 8

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Madera bar'

Deel 9

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café De Aaij Mert'

Deel 10

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café De Haam'

Deel 11

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Boezzz&Bloezzz'

Deel 12

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Sjörkèr'

Deel 13

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café De Drakebôch'

Deel 14

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Paersstjal'

Deel 15

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Paquay'

Deel 16

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café de Sport'

Deel 17

Klik hier voor 'Ós Aje Kasteleins'

'Café Lex (Dingelstad)'

Deel 18

Klik hier 'voorÓs Aje Kasteleins Café de Koupman'

Deel 19

Klik hier 'voorÓs Aje Kasteleins Romeo Bar'

Deel 20

Klik hier 'voorÓs Aje Kasteleins Hotel-café Bors in Reuver'

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: