PUIK VERHAAL

Met plezier aan het werk

Een fijne baan vinden dankzij goede begeleiding vanuit PSW Werk

Wie in de gemeente Beesel woont, heeft vast en zeker van PSW gehoord. Op diverse plekken in onze gemeente wonen, werken, ondersteunen of recreëren namelijk cliënten en medewerkers van PSW. Zo vond Shirley Landewee (24) woonachtig in Reuver, mede dankzij goede begeleiding vanuit PSW Werk een baan bij een supermarkt in Tegelen. We spraken ook een andere werkkanjer - zij wil graag anoniem blijven - over haar baan bij COOP Beesel; ook zij vond haar werk met hulp van een jobcoach van PSW Werk.

PSW Werk biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiding bij het vinden en behouden van een baan. Ze ondersteunen hierbij ook werkgevers en verwijzers. Het streven is om de beste kwaliteit zorg en ondersteuning te bieden en er wordt altijd gezocht naar een goede match tussen cliënt en werkplek. Uitgangspunt is dat iedereen een volwaardige plaats in de samenleving verdient. Een passende werkplek is daarbij van groot belang; zo kan iedereen namelijk een waardevolle bijdrage leveren aan onze samenleving.

Een zoektocht naar werk

Na het afronden van de middelbare school of een andere opleiding, gaan veel jongeren op zoek naar een baan. Het is niet altijd gemakkelijk om meteen werk te vinden dat bij je past. Ook Shirley Landewee worstelde hiermee. Na het afronden van de mbo-opleiding Handel, had ze moeite met het vinden van werk. Via de gemeente Beesel kwam ze twee jaar geleden bij PSW Werk terecht, waar ze ondersteuning kreeg van jobcoach Charlotte Heldens bij haar zoektocht. Bij PLUS Verbeeten in Tegelen heeft ze inmiddels de baan gevonden die ze zocht. “Hiervoor heb ik nog een jaar bij Albert Heijn in Reuver gewerkt. Ik werkte er 15 uur per week, maar ik wilde graag meer werken”, vertelt Shirley. “Ik was dan ook blij toen ik begin 2019 in Tegelen voor 24 uur per week werd aangenomen. Werken in deze supermarkt bevalt me goed: de sfeer is gemoedelijk, het contact met mensen vind ik leuk en de werkdruk is goed.”

Begeleiding met succes

Er zijn veel mensen die dankzij de begeleiding van PSW Werk een fijne baan hebben gevonden. Ook bij COOP Beesel leidde de begeleiding tussen werkzoekende en COOP Beesel tot een succes. Ze werkt er inmiddels drie jaar, heeft een vast contract en is bovenal blij met haar baan: “Het werk is heel afwisselend: van contact met klanten, het bedienen van de kassa en vakken vullen tot werken in het magazijn en bij de postafdeling.”

Jobcoach als vertrouwenspersoon

Ook zij wordt door Charlotte begeleid en is heel blij met haar jobcoach. “Toen ik van school kwam en geen werk kon vinden, heb ik eerst bij het UWV aangeklopt. Degene die mij bij het UWV hielp had niet zoveel tijd voor me en vaak duurde het lang voordat er een reactie kwam. Het schoot daardoor niet echt op met het vinden van werk.” Via de gemeente kon ze eerst ergens vrijwilligerswerk doen en ondertussen kwam ze via het UWV terecht bij PSW Werk. “De communicatie verloopt nu een stuk beter en bovendien ervaar ik de begeleiding als veel persoonlijker; Charlotte is mijn vaste jobcoach en ik beschouw haar echt als mijn vertrouwenspersoon.” Shirley knikt instemmend, ook zij ervaart die betrokkenheid. Ze vult aan: “Het is mijn streven om op sociaal gebied nog meer te groeien en Charlotte ondersteunt mij daar heel goed bij. Ze helpt ook bij andere dingen, bijvoorbeeld als er iets niet klopt met de loonstrook of als er op het werk iets is gebeurd waar ik moeite mee heb.”

" Door ze positief naar zichzelf te laten kijken en af en toe net even een duwtje in de rug te geven, zie je dat ze opbloeien en meer zelfvertrouwen krijgen. Daar ligt echt de basis voor persoonlijke groei en ontwikkeling. "

Vrije tijd

Buiten haar werk vindt Shirley het leuk om te lezen en om films en series te kijken. Ze spreekt geregeld af met vriendinnen, maar kan ook goed op zichzelf zijn. Ook de COOP medewerker houdt van films, ze kijkt er geregeld één samen met haar vriend. Verder gaan ze twee keer per week met z’n tweeën sporten bij een sportschool en ze pakken zo nu en dan graag een terrasje. Ze houdt zich bovendien graag bezig met het zetten van haar eigen gelnagels.

Duwtje in de rug

Beide dames kampten met onzekerheid over hun eigen kunnen en staan nu, mede dankzij de begeleiding van PSW Werk, veel meer in hun kracht. Charlotte: “Door ze positief naar zichzelf te laten kijken en af en toe net even een duwtje in de rug te geven, zie je dat ze opbloeien en meer zelfvertrouwen krijgen. Daar ligt echt de basis voor persoonlijke groei en ontwikkeling.” Door de jaren heen zijn beide dames erg gegroeid. Zo vond Shirley het voorheen lastig om het aan te geven wanneer de werkdruk haar te hoog werd. Inmiddels heeft ze geleerd om voor zichzelf op te komen en weet ze op een rustige manier haar grenzen aan te geven. “Wanneer ik veel vragen kreeg van klanten in de winkel, was ik in het begin bang dat ik mijn werk niet op tijd af zou krijgen. Charlotte hielp me dit aan te geven. Inmiddels weet ik dat het niet erg is als ik mijn werk niet af krijg wanneer ik veel klanten te woord moet staan. Gek genoeg ervaar ik, nu de druk eraf is, dat het veel beter lukt om mijn werk af te krijgen, ook al krijg ik veel vragen!”

Eindelijk zelfvertrouwen

De COOP medewerker kon door haar onzekerheid ook best wel uit balans raken. “Wanneer mijn leidinggevende mij een opdracht gaf bijvoorbeeld, of wanneer ik geld moest tellen bij de kassa, werd ik daar nerveus of onzeker van. Maar inmiddels ben ik allround medewerker en beheers ik veel verschillende functies in de supermarkt!”, vertelt ze trots. “Ik ben bovendien veel zelfverzekerder over het contact met klanten en durf vaker zelf vragen te stellen.” Ze hoopt nog lang hier te mogen werken en is dan ook heel blij met haar vaste contract. “Mijn vriend wordt ook via PSW Werk door Charlotte begeleid en heeft net als ik inmiddels een vast contract.” Ze glundert: “We zijn nu dus samen aan het rondkijken voor een huisje!”

PSW Werk streeft ernaar om met cliënten naar een betaalde baan toe te werken en om ze steeds meer zelfstandigheid te geven. Stap voor stap wordt er naar dit doel toegewerkt. Er wordt altijd goed geluisterd en gekeken naar wat iemand wil en kan. Meestal loopt een cliënt eerst ergens stage en vervolgens gaat hij of zij een paar uur per week aan de slag bij een werkgever. Dan wordt langzaam het aantal uren opgekrikt: bij dezelfde werkgever of middels een tweede baan. Uiteindelijk is het streven om voldoende uren op één plek te krijgen en natuurlijk is het mooi als de cliënt uiteindelijk een vast contract kan krijgen en echt iets voor zichzelf kan gaan opbouwen. Voor meer informatie: www.pswwerk.nl

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: