PUIK VERHAAL

80 jaar Brandweer Beesel-Reuver

Expositie vanaf 11 september in etalage oude apotheek

Brandweer Reuver viert dit jaar haar 80-jarig bestaan. Hoewel echt vieren in het Corona-tijdperk natuurlijk lastig is; zo heeft de Brandweer de familiedag en de BBQ al af moeten lasten en ook de jaarlijkse wedstrijden gaan niet door. Toch willen de brandweerlieden dit heuglijke jubileum niet helemaal ongemerkt voorbij laten gaan. Vandaar dat er in de oude apotheek aan de Rijksweg vanaf 11 september een expositie te zien zal zijn over tachtig jaar brandweer in Beesel en Reuver. Drie oud-leden, Harrie Bloemers, Ernst Geerlings en Jan Peeters, kwamen met dit initiatief. Ernst: “We hebben zelf altijd veel bijgehouden van onze tijd bij de brandweer; hele dozen vol met krantenknipsels. Om dit niet alleen maar op een zolderkamer te laten verstoffen, vormde het jubileum natuurlijk een mooi moment om hier iets mee te doen. Gelukkig was de Heemkundevereniging nog op zoek naar een nieuwe invulling van de vitrine van de oude apotheek. De drie mannen hebben een fotoselectie gemaakt van onder andere de brandweerkorpsen door de jaren heen, de wisselingen van de commandanten, de grote branden in de gemeente en de wateroverlast van de Maas. Daarnaast zullen ook oude brandweerpakken en –helmen te zien zijn en diverse brandweerattributen.

Een ladder met een emmertje

De archieven over brandbestrijding in de gemeente Beesel gaan ver terug. Al in 1736 is er melding van een ‘brandregelement’. Daarin staat vermeld dat schoorstenen gecontroleerd dienen te worden en dat het dorp voorzien moet worden van voldoende blusmaterialen. In dat jaar ging het om twaalf lederen emmers, zes brandladders en zes brandhaken. In de loop der eeuwen wordt dit regelement regelmatig aangepast en is het ook telkens de gemeente die overgaat tot de aanschaf van bijvoorbeeld brandspuiten. Vanaf ongeveer 1900 zijn er diverse meldingen van blussende burgerwachten maar het duurt nog tot 1940 voordat de officiële oprichting van de vrijwillige brandweer Beesel-Reuver een feit is. Het toen 21 man sterk tellende korps werd netjes in een nieuw uniform gestoken. De bijbehorende laarzen arriveerden vreemd genoeg pas een jaar later.

Stalbranden en de Lommerbergen

In tachtig jaar tijd is er natuurlijk veel gebeurd bij de Brandweer. Harrie, al in 1962 lid, maakte bijvoorbeeld de verhuizing van de brandweerkazerne naar de huidige locatie op de Kapellerweg mee. “Ons voornaamste werk was in die tijd het blussen van stalbranden. Daar werden vaak nog gewoon emmers voor gebruikt.” Ook bij auto-ongelukken ging het er nog wat anders aan toe. Ernst: “Dan werd er gewoon een zaag meegenomen.” Maar liefst drie keer moet het korps uitrukken voor een grote brand bij de Lommerbergen. Jan: “Bij de derde keer, in 2002, zijn we verschillende dagen bezig geweest met blussen en nablussen. Er werd toen zelfs een bungalow voor ons geregeld zodat we op het park konden blijven slapen.”

Rivaliteit en een krat bier

Vroeger bepaalde de gemeentegrens welk korps moest uitrukken. Harrie: “Toen was er ook nog wel enige rivaliteit tussen de korpsen onderling; dan moesten die van Swalmen of Belfeld niet bij ons komen blussen.” Tegenwoordig wordt vanuit de meldkamer gekeken welk korps het snelste ter plaatse kan zijn en is er ook verregaande samenwerking tussen de korpsen onderling. Pieter-Bas Verlijsdonk, de huidige commandant van het brandweerkorps Beesel-Reuver is ook aangeschoven bij het gesprek. Hij benadrukt dat het werk meestal erg leuk is om te doen, hoewel je natuurlijk ook bij heftige zaken uitkomt. “In het verre verleden werd hier na afloop met een krat bier over nagepraat. Tegenwoordig kan er hiervoor een speciaal nazorgteam ingeschakeld worden.”

Gepuzzel met de planning

Een groot verschil met de hedendaagse vrijwillige brandweer ten opzichte van vroeger betreft de beschikbaarheid van zijn leden. Jan: “In onze tijd waren er zes man die allemaal ergens bij de gemeente Beesel werkten. Die konden dus altijd weg en snel ter plaatse zijn.” Pieter vult aan: “Nu zijn er nog maar twee leden van het korps die in de gemeente zelf werken en van hun baas weg mogen. De beschikbaarheid overdag is daarom soms wat lastig in te vullen. We gaan binnenkort bekijken of we binnen de ambtelijke organisatie van de gemeente nieuwe brandweerleden kunnen werven. Die mogen ook buiten dorps zijn, zo lang ze op doordeweekse werkdagen maar overdag in de gemeente werkzaam zijn.

Nieuwe leden van harte welkom

Op dit moment telt het brandweerkorps in de gemeente Beesel twintig leden. Pieter Bas: “Ons korps is relatief oud. Op zich is dat niet erg want ervaring is erg belangrijk. Maar er mag wel weer wat nieuwe aanwas komen, ook voor de beschikbaarheid in de breedte.” Waar moet een goede brandweerman of -vrouw in spe dan aan voldoen? “Het moet in ieder geval een teamspeler zijn. Daarnaast moet je niet bang aangelegd zijn en met stressvolle situaties om kunnen gaan. En natuurlijk moet de fysieke conditie in orde zijn.” Vaak zijn de vrijwillige brandweerlieden in het dagelijks leven actief in aanverwante beroepen zoals ambulancechauffeur. Daarnaast, zoals ook bij Ernst en Jan het geval is, wordt het doorgegeven aan de volgende generatie. Ernst: “Die groeien daar toch van jongs af aan mee op. Dan gaat het vanzelf in je bloed zitten.”

"Daar waren we

heel fanatiek in"

Hoog aangeschreven korps

Voordat je je brandweerman of -vrouw mag noemen, moet je eerst een opleiding van zo’n twee jaar succesvol afronden. En ook daarna, blijft het korps van Beesel-Reuver oefenen; elke maandagavond op diverse oefenlocaties maar soms ook op locatie bij bijvoorbeeld een lokaal bedrijf of leegstaand gebouw. Het brandweerkorps van de gemeente Beesel staat hoog aangeschreven en scoort ook altijd goed bij wedstrijden. In het verleden werden ze maar liefst vijf keer landelijk kampioen. Ernst: “Daar waren we heel fanatiek in. Dan werd er in de aanloop naar zo’n wedstrijd zelfs op Koninginnedag of 2e Paasdag geoefend. Die wedstrijden waren echte happenings; gingen we daar met hele bussen vol vrouwen en kinderen heen.”

Van invloed op gezinsleven

Jan: “Het is overigens ook belangrijk dat de partner achter de keuze om bij het brandweerkorps te gaan staat. Het legt soms toch druk op een gezin. En dan was het vroeger nog makkelijk omdat de vrouw meestal niet werkte en voor de kinderen kon zorgen.” Pieter beaamt dat: “Het is soms een heel georganiseer om met een werkende vrouw en twee kleine kinderen toch te zorgen dat je beschikbaar bent als er een oproep komt.” Daar wil Jan nog wel iets aan toevoegen: “Er wordt vaak gesproken over vrijwillige brandweer. Eigenlijk klopt die benaming niet. Als je alles bij elkaar optelt, moet je het eerder zien als een parttime baan.”

Breed takenpakket maar eigen veiligheid staat voorop

De Brandweer Beesel-Reuver krijgt zo’n honderd oproepen per jaar. Naast blussen komen meldingen van wateroverlast, verkeersongevallen en vooral reanimaties de laatste jaren steeds vaker voor. Pieter: “Doordat wij precies tussen Venlo en Roermond liggen, kunnen wij vaak eerder ter plekke zijn voor een reanimatie dan een ambulance. En doordat we een AED hebben en allemaal kundig zijn op dit gebied, kunnen wij hier wel degelijk een verschil maken.” Ook zijn de meldingen tegenwoordig soms een stuk ingewikkelder. “Daar staat de buitenwereld misschien niet altijd bij stil. Maar als er vroeger een auto-ongeluk was, moest je zorgen dat je de inzittenden zo snel mogelijk uit de auto kreeg. Tegenwoordig moet je ook rekening houden met bijvoorbeeld hoogspanningskabels bij elektrische auto’s. Daarbij staat de veiligheid van de brandweerlieden altijd voorop. “Als we met zes man uitrukken, willen we met ook met zes man terugkomen. Dat is het allerbelangrijkste.”

Vanaf 11 september

Vanaf 11 september is de expositie over tachtig jaar Brandweer Reuver te zien in het oude apotheeksgebouw aan de Rijksweg. Interesse om bij de brandweer te komen? Neem gerust eens een kijkje op de website www.brandweerbeesel.nl of neem contact op met Pieter-Bas Verlijsdonk: p.verlijsdonk@vrln.nl

Foto- en tekstbron: Brandweer Beesel-Reuver / Mark Verlinden

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: