PUIK COLUMN

Ron Aspers

THE MOST WONDERFUL TIME OF THE YEAR

December. “It's the most wonderful time of the year, the happiest season of all”, aldus Andy Williams, die dit lied in 1963 opnam voor zijn kerstalbum dat in oktober van dat jaar uitkwam. The most wonderful time of the year….

Sinterklaas is (na de nodige uiterst vermoeiende, trieste discussies over de kleur van zijn knecht) weer richting warmer oorden vertrokken. We kunnen ons gaan opmaken voor de ‘happiest season’. Een seizoen dat voor mij inmiddels al 12 jaar start met het mogen ontvangen van alle muzikale creativiteit (en dat is een héél, héél breed begrip) op het gebied van de Limburgse Vastelaovend. We hebben als Stichting LVK immers onlangs ‘de postbus’ opengezet, en tot verleden week kon iedereen hun lied insturen.

In deze ‘Most wonderful time of the year’ stijgt mijn aantal vrienden explosief. Dagelijks uitnodigingen op Facebook, mails met YouTube-verwijzingen naar dé LVK-inzending (er worden blijkbaar geen vastelaovesleedjes meer gemaakt, maar LVK-inzendingen), Cd’s in de bus. Het aantal ‘vrienden’ is enorm maar dat zal gauw, zo weet ik inmiddels uit ervaring, drastisch afnemen.

"December… Hoogste tijd voor The most wonderful time of the year!"

Ik mag de nieuwe vondsten, alle individuele- of groeps- (en ja ook vaak commerciële) creativiteit beluisteren gedurende deze periode en de liedjes de status akkoord of geweigerd toekennen. Die status “geweigerd” wordt gegeven als men bijvoorbeeld een lied twee keer indient, de verkeerde tekst wordt ingevoerd of als Disco Inferno van The Trammps wordt ingestuurd in plaats van ‘Jo d’r Limbo’. Kan gebeuren en gebeurt. Absoluut hoogtepunt verleden jaar was een eigen tekst op ‘I was made for lovin’ you’ van Kiss. Over nieuw, uniek en creativiteit gesproken.

Zaterdag aanstaande worden de liedjes voorgelegd aan de vakjury en aan het einde van de dag staan alle scores op een rij waarna we maandag aanstaande op L1-radio bekend zullen maken welke 60 liedjes zijn doorgedrongen tot de halve finales. Liedjes die we tijdens deze uitzending draaien zijn – vaak tot groot onbegrip – afgevallen, en al tijdens de uitzending komen de eerste berichten binnen. Als we vlak voor acht uur de 60ste halve finalist bekend maken, zijn velen de Olympische gedachte al helemaal vergeten.

De 60 halve finalisten gaan zich opmaken voor een drietal halve finales om hun ‘LVK-inzending’, aan het grote publiek te laten horen vanuit De Muziekgieterij en alles uit de kast (sorry Johan Derksen) wordt gehaald om in februari de 43ste LVK-finale in het MECC te bereiken.

December. Er worden vastelaoveswages gebouwd. Groepen zijn gestart met het naaien van pékskes. Er worden vastelaoveszittingen voorbereid, maar stiekem verlang ik eerst naar een White Christmas, met op de radio Last Christmas, Silver Bells en Chris Rea’s Driving home for Christmas.


December… Hoogste tijd voor The most wonderful time of the year!

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: