PUIK VERHAAL

Zinvolle dagbesteding

Van oud papier en keukenkrachtpatser tot Bingo-tijd en IT specialist

PSW (Pedagogisch Sociaal Werk) ondersteunt kinderen en volwassenen die begeleiding nodig hebben bij het richting en inhoud geven aan hun eigen leven. PSW biedt ondersteuning bij wonen, dagbesteding, werken, onderwijs en vrije tijd van kwalitatief hoog niveau. In twee andere Puik uitgaven stond PSW Wonen met Faysal Bourhezal en PSW Thuis met Anouk Lenssen in ‘the spotlight’. Dit keer is het de beurt aan PSW Dagbesteding. We spraken met Erwin Kreugel en Mariëlle Heijnen en de groep cliënten op Bösdael.

PSW biedt begeleiding bij een zinvolle dagbesteding voor mensen met een beperking. De dagbesteding is afgestemd op de mogelijkheden en wensen van individuele cliënten en gericht op participatie in de samenleving. De cliënt geeft zoveel mogelijk zelf vorm aan de daginvulling. Dat kan binnen de beschermde omgeving van een activiteitencentrum zijn of daar buiten bij lokale bedrijven of verenigingen. Leren en ontwikkelen staan centraal. De dagbesteding is geschikt voor volwassenen met een lichte, matige en ernstige verstandelijke beperking van alle leeftijden met eventueel bijkomende lichamelijke of zintuiglijke beperking. Daarnaast kunnen zij psychische problematiek en of gedragsproblemen hebben. Voor elke cliënt wordt een programma op maat gemaakt.

Van 15 naar 115 cliënten

Erwin Kreugel (Teamleider: Dagbesteding Reuver) neemt ons eerst even mee terug in de tijd. “In 2009 vroeg het zorgkantoor of we wilden onderzoeken of we in de regio Roermond/Venlo een vestiging konden openen. Dat hebben we gedaan met een locatie in gemeente Beesel. We zijn toen gestart met een dagbesteding voor 15 cliënten. De behoefte in de omgeving - ook buiten gemeente Beesel - was zo groot dat we in zes jaar tijd groeiden naar 115 cliënten. Door deze sterke toename en het beperken van de reistijd voor onze cliënten hebben we inmiddels meerdere activiteitencentra in Noord-Limburg. Naast het activiteitencentrum in Reuver, is er ook een locatie in Sevenum en Tegelen.” Op het activiteitencentrum aan de Gouverneur van Hövellaan in Reuver worden cliënten begeleid met een ernstige of matige verstandelijke beperking. Met de juiste begeleidingsnorm biedt PSW op deze plek aan vele cliënten een gepaste activerende en belevingsgerichte of arbeidsmatige dagbesteding aan.

Arbeidsmatige dagbesteding

Erwin: “Een andere groep cliënten participeert via arbeidsmatige dagbesteding op meerdere locaties bij onder andere reguliere bedrijven in gemeente Beesel. Zo zijn al jaren circa dertig cliënten actief bij Jalema en werken ongeveer tien cliënten in het groen op Dierenrijck. Andere kanjers zetten de puntjes op de ‘i’ bij PLUS Savelkoul of steken de handen uit de mouwen voor extra zorg aan de bewoners op Bösdael. Deze vorm van dagbesteding heeft een meer arbeidsmatig en/of ambachtelijk karakter. Het presteren naar vermogen, maar bovenal participatie en de sociale component spelen hier een belangrijke rol.” De daginvulling hangt af van de mogelijkheden, behoeften, wensen en doelen van de individuele cliënt. De werklocatie is daarbij slechts een middel. En meer dan eens komt het voor dat cliënten zich zo goed ontwikkelen door deze aanpak dat ze kunnen doorstromen naar PSW Werk. “Dat vind ik een prachtig resultaat”, vult Erwin aan. “PSW Werk begeleidt ‘onze’ cliënten verder bij het vinden en behouden van een baan.”

PSW Werk begeleidt ‘onze’
cliënten verder bij het vinden
en behouden van een baan.”

Cliënt & Co-worker

Over resultaten gesproken… Dagelijks zet een groepje cliënten hun beste beentje voor, voor ondersteuning aan zorgcollega’s en bewoners op Bösdael. Mariëlle Heijnen (Begeleiding Dagbesteding Reuver) begeleidt deze groep jonge enthousiastelingen. “Een aantal cliënten komt zelfstandig naar Bösdael. Andere worden gebracht”, begint Mariëlle te vertellen. “We starten de dag met een kop koffie. Daarna gaat elke cliënt aan de slag met zijn of haar eigen takenpakket.“ Elke cliënt heeft naast de begeleiding van PSW een co-worker. Dit is een maatje op de werkplek zelf. Co-worker en cliënt hebben gedurende een werkweek regelmatig even contact om te kijken hoe het gaat, om vragen te beantwoorden of om mogelijke problemen zo snel mogelijk op te lossen.”

Afwasexpert Jeroen

“Kom laten we even gaan kijken”, zegt Mariëlle spontaan. “Dan kunnen we in de praktijk zien welke werkzaamheden onze cliënten zoal doen.” We lopen naar de ontmoetingsruimte waar de cliënten gezellig genieten van de middaglunch. Op de vraag wat ze vanochtend hebben gedaan, antwoordt Jeroen trots: “We hebben met een kar het oud papier in drie gebouwen op Bösdael opgehaald. We beginnen altijd op de bovenste verdieping en werken vervolgens van voordeur-naar-voordeur naar beneden. Soms hebben we geluk en dan staat het oud papier bij elkaar bij de ingang van het gebouw.” Na de lunch gaat Jeroen naar zijn keukendomein in de Brasserie. Hier is Jeroen de krachtpatser in de afwaskeuken. “Eerst spoel ik even de borden en het bestek af onder de kraan. Daarna zet ik alles in de afwasmachine en droog ik alles nog even na. Zeker het bestek. Dat moet namelijk mooi glimmen. Als laatste ruim ik alles netjes op.” En of dat nog niet genoeg is, springt Jeroen net zo gemakkelijk bij in de bediening als dat even nodig is. Na al dat harde werken heeft Jeroen even pauze met de keukencollega’s. “En soms … soms hebben we wat lekkers voor bij de koffie”, vult Jeroen aan.

Bingo-tijd en flexplekken

Na de pauze is het Bingo-tijd. Voor de Bingo hebben Lieke en Lisa-Marie in de ochtend de prijzen ingepakt en op de kar gezet. Jeroen: “Voorafgaand aan de Bingo maak ik de geluidswand dicht en zet ik samen met Lieke dertig glazen met vier kannen water klaar. Om 14.00 uur gaan de deuren voor de bingo open. Om 14.30 uur starten we. Ik moet dan met het zakje schudden met de nummers en de nummers uit het zakje halen.” Omstreeks 15.30 uur stopt de Bingo en zorgt Jeroen ook dat alle kopjes weer door de vaatwasser gaan en schoon in de kast komen. Lisa-Marie zorgt naast het inpakken van de bingoprijzen ook op dinsdag voor het aanvullen van de facilitaire benodigdheden op de flexplekken van haar zorgcollega’s. Lisa vult onder andere gummetjes, kladblaadjes, sticky-notes, markers en andere schrijfwaren aan. “Ik doe dat werk met veel plezier. Ik kan hier mijzelf zijn, in mijn eigen tempo werken en de dankbaarheid van collega’s naar mij is groot”, zegt Lisa. “Overigens zijn de bewoners van Bösdael ook erg dankbaar. Ik herinner mij nog dat een bewoonster voor ons groepje had gekookt en dat een andere bewoonster zei: ‘iedere keer als jij binnenkomt gaat voor mij de zon op. Ook al heb je veel donkere kleding aan.”

Logistiek goeroe en IT specialist

Joshua is de logistieke goeroe en IT specialist van het groepje. Hij zorgt voor het voorraadbeheer van onder de kantoorartikelen en koffiebenodigheden. Zo kunnen de zorgmedewerkers op Bösdael in de personeelskamers altijd een kopje koffie tappen uit de automaat. En zakt de voorraad onder het wenselijke voorraadniveau? Dan bestelt Joshua bij de leverancier de producten en zorgt hij bij levering dat alles netjes wordt ingeruimd. Naast logistiek expert op Bösdael is Joshua ook de vraagbaak op het gebied van IT. Menige bewoner heeft naar volle tevredenheid al gebruik gemaakt van de IT kennis over smartphone en tablet van Joshua.

Samenwerking

Dankzij de inzet en ondersteuning van de vele co-workers leveren Jeroen, Lieke, Lisa-Marie en Joshua dagelijks een belangrijke bijdrage op Bösdael. Maar dat geldt zeker ook voor de cliënten op de andere dagbestedingslocaties. Dit is alleen mogelijk door een goede samenwerking tussen cliënten, ouders, begeleiding van PSW en de betrokken organisaties. Dat geldt voor zowel de activerende en belevingsgerichte dagbesteding voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking als ook voor de arbeidsmatige dagbesteding zoals de voorbeelden op Bösdael.


Voor meer informatie: www.psw.nl/dagbesteding

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: