PUIK VERHAAL

Os Aje Kasteleins
'Café Janissen'

Nog niet eens zo heel erg lang geleden lagen er verspreid over de gemeente Beesel tientallen cafés. Daar zijn er inmiddels niet zo veel meer van over. Maar de herkomst, geschiedenis en bijzondere verhalen van deze kroegen blijven gelukkig nog wel even voortbestaan. In een nieuwe serie genaamd ‘Os Aje Kasteleins’ blikt Puik terug met kroegeigenaren en kasteleins van roemruchte horecagelegenheden. In deel 5 geen voormalige café-eigenaar maar de nog altijd actieve 90-jarige Sef Janissen van het gelijknamige café aan de Bussereindseweg in Beesel.

Het pand van Janissen doet als sinds 1893 dienst als café. Sef nam het definitief over in 1973, nadat hij er samen met zijn ouders al tientallen jaren in gezeten had. “Eigenlijk ben ik op mijn 5e al begonnen, helpen bij mijn ouders.” In zijn jongere jaren was het normaal dat je er als café-eigenaar iets bij deed. Bij de een was dat slager, bij de ander sjoester. “Ik had 2 hectare asperges. ’s Morgens in alle vroegte steken. Toen er machines bij aan de pas kwamen, ben ik ermee gestopt.”

Stamgasten en kaartclubjes

Café Janissen valt het beste te omschrijven als een ouderwetse bruine kroeg. “Nee nee”, corrigeert Sef direct: “In een kroeg komen vrouwen van lichte zeden; ik heb een café.” Het café ziet er nog zeer authentiek uit met die typische elementen zoals een donkere bar en -barkrukken, kaarttafels en een grote spaarkas. Sef heeft een grote kring stamgasten, niet alleen uit Beesel maar ook uit Reuver en Swalmen. “Toen Stiene Nelke daar een aantal jaren geleden zijn cafédeuren sloot, zijn er een flink aantal vaste gasten hierheen gekomen.” Verder wemelt het in zijn kroeg van de kaartclubjes- en groepjes. “Rikken, toepen, kruutsen; alles wordt hier gespeeld.” En als het zo uitkomt, legt Sef graag een kaartje mee.

Veertig jaar Mazes Mina

Daarnaast weet ook het verenigingsleven nog steeds de weg naar Café Janissen te vinden. De buurtvereniging houdt er zijn activiteiten en Joekskapel Mazes Mina repeteert er al veertig jaar. “Of ja, repeteren; er waren ook momenten dat de koffers amper open gemaakt werden.” Sef laat ze elke donderdagavond binnen, geeft ze hun eerste drankje en gaat dan zelf in het dorp kaarten. De kapel verzorgt zichzelf vervolgens. Waar zie je dat nog op vandaag? In de loop der jaren heeft Sef uiteraard een hoop dingen zien veranderen. “Mensen komen niet meer zo vaak op vaste basis, willen die verplichting niet aan. Dat is ook wel logisch; er is ook veel te veel te doen.”

Alcoholdampen en sigarenrook

Over zijn gezondheid heeft Sef ondanks zijn hoge leeftijd nog niet echt te klagen. “Op zich gaat het prima. Ik zie alleen wat minder, mag ook niet meer autorijden.” Maar dat belet hem niet om niet meer op stap te gaan. Zjwaamer Kemis, de Paerssjtal, een kaartje leggen in Beesel; hij doet het met veel plezier. Wat is het geheim van iemand die op zijn negenstigste nog kwiek in het rond rent? “Tsja, ik heb van jongs af aan alcoholdampen en sigarenrook opgesnoven. Daar zal het wel mee te maken hebben. Nee, serieus; geen flauw idee.” Een zeer gezond leven als geheelonthouder dan? “Zelf drink ik graag een glaasje Els en een pilsje sla ik ook niet af.”

Draaksteken, schutterij en onderscheidingen

Sef staat bekend als een zeer sociaal bewogen man. Ondanks het runnen van een eigen café, nam hij maar liefst zeven keer deel aan het Draaksteken. Maar zijn grootste verdiensten, leverde hij voor de Beeselse schutterij St. Georgius en St. Sebastianus waarvan hij inmiddels al meer dan zeventig jaar lid is. Niet alleen was Sef zestig jaar commandant, ook als ‘vooropschutter’ was hij zeer belangrijk bij het binnenhalen van onder andere het OLS naar Beesel in 1981. Voor al zijn verdiensten werd hij in 2017

nog onderscheiden met het bronzen kruis van verdiensten van de Europese Gemeenschap van historische Schuttersgilden (EGS). Eerder behaagde het hare Majesteit de Koningin in 2009 al om Sef te benoemen tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

‘Amateuristische’ overval

Bescheiden maar met gepaste trots vertelt Sef erover. Net zoals een overval een paar jaar geleden hem uiterlijk onbewogen laat: “Er kwamen drie gemaskerde mannen binnen. Duidelijk geen professionals want het ging er allemaal wat amateuristisch aan toe. Ik hield er een kleine verwonding aan de hand aan over. Gelukkig was de politie snel ter plaatse.”

Hoog bezoek op verjaardag

Een paar maanden geleden, vierde Sef zijn negentigste verjaardag. Normaal gesproken nodigt hij niemand persoonlijk uit. “Ik hang altijd een blaadje op dat ik jarig ben en dat mensen een pilsje van me krijgen. Dan zie ik wel wie er komt en wie niet.” Maar ditmaal werd hij extra in de bloemetjes gezet: een cameraploeg van het AD kwam langs, de burgemeester was aanwezig en Pierre Cnoops verzorgde een optreden.

“Ik hang altijd een blaadje op dat ik jarig ben en dat mensen een pilsje van me krijgen. Dan zie ik wel wie er komt en wie niet.”

Oudste kastelein van Nederland?

Is Sef van plan om zijn honderdste verjaardag ook nog in zijn eigen café te vieren? Of wil hij er op korte termijn toch mee stoppen? Dat laatste is hij nog niet direct van plan. Maar echt heel ver vooruit kijken, wil hij ook niet meer. “Ik ben negentig jaar. Op mijn verjaardag stond zoals gezegd Pierre Cnoops hier nog oppe tafel.”(Die overleed slechts enkele weken later, red.) Sef wil maar zeggen; het kan gauw gebeurd zijn. Zo ook in Maastricht waar tot voor kort de 92-jarige Tiny Bolk nog aan het werk was. Noodgedwongen moest de als oudste kasteleinsvrouw van Nederland bekendstaande haar zaak sluiten wegens een erfgenamenkwestie. Dat maakt Sef dan wellicht de oudste kastelein van Nederland. Hij is in ieder geval de oudste Limburgse kastelein (binnen de brouwerij) en nog vrijwel dagelijks live te aanschouwen aan de Bussereindseweg 55 te Beesel.

Deel 1

Klik hier voor 'Ós aje kasteleins'

'Café de Euverwaeg'

Deel 2

Klik hier voor 'Ós aje kasteleins'

'Café Lambaerke'

Deel 3

Klik hier voor 'Ós aje kasteleins'

'Café Keuben'

Deel 4

Klik hier voor 'Ós aje kasteleins'

'Café de Koessebar'

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: