PUIK GEMEENTE INFO

GEMEENTE INFO

Op deze pagina leest u het laatste nieuws van de Gemeente Beesel, handige tips van het samenlevingsloket en u vindt er de meest actuele data uit de afvalkalender. 

Ozb-compensatie: eerst betalen aan BsGW, dan terugvragen bij gemeente

Alle vrijwilligersorganisaties met een eigen accommodatie zijn per mail geïnformeerd hoe ze in aanmerking kunnen komen voor een gedeeltelijke compensatie van de ozb. Die moet eerst gewoon worden betaald aan BsGW (Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen). Daarna kan de gemeente om compensatie worden gevraagd. De Regeling compensatie ozb voor vrijwilligersorganisaties met een eigen accommodatie geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020. De gemeenteraad had daarom gevraagd, toen de ozb-tarieven omhoog gingen. Bovendien hebben veel verenigingen het nu moeilijk als gevolg van de coronacrisis. De verenigingen krijgen van BsGW een ozb-aanslag op basis van het niet-woningtarief en het gebruikerstarief. Dat is hoger dan het woningtarief dat wordt betaald door woningeigenaren. Met de subsidie compenseert de gemeente Beesel dit verschil. Verenigingen met een eigen accommodatie betalen daardoor per saldo het (lagere) woningtarief.

Maas Cleanup: 19 september

Onder het motto “Clean rivers, better business” neemt het IVN samen met Limburgse bedrijven het voortouw om het groeiende zwerfafvalprobleem aan te pakken. Op zaterdag 19 september 2020 steken zij samen de handen uit de mouwen om de Maas één dag plasticvrij te maken. Het IVN streeft er samen met het bedrijfsleven naar om minstens 5.000 vrijwilligers te enthousiasmeren om zwerfafval op te ruimen in en rond de Maas. Door zelf het goede voorbeeld te geven, roepen zij andere bedrijven op hun verantwoordelijkheid te nemen. Doe je mee? Ga naar www.maascleanup.nl en sluit je aan als vrijwilliger bij bijvoorbeeld de activiteiten bij het Veer of de Haven in Rijkel. Je kunt je ook aanmelden door een e-mail te sturen naar anne-marie.schoolmeesters@beesel.nl. #Gewoonsamen maken en houden we de Maas schoon! De Maas Cleanup is een initiatief van IVN in samenwerking met Schone Rivieren en een groot aantal bedrijven.

Disclaimer

In verband met het coronavirus/de zomerperiode is het wellicht niet mogelijk om het gemeentenieuws wekelijks op papier uit te brengen. Bij voorbaat ons excuus daarvoor.

Watertappunt in Offenbeek

Gezond en lekker drinkwater op het plein in Offenbeek! Op dinsdag 28 juli is een watertappunt geplaatst op het Pater Claretplein. Het is een geschenk van het waterbedrijf WML aan Offenbeek De gemeente zet zich in voor een gezonde en actieve leefstijl in een gezonde omgeving. Dit watertappunt past daar perfect bij. Ook past het goed bij de aanpak van leefbare en levendige centra en de verdiepingsstudie voor het centrum van Offenbeek waar het kernoverleg Offenbeek en de gemeente momenteel gezamenlijk de schouders onderzetten. Het watertappunt krijgt nu een tijdelijke locatie: zodra de plannen voor het centrum uitgewerkt zijn, krijgt het zijn definitieve plek. Maar, dat is niet alles! Binnenkort zijn er nog meer plekken waar kinderen gezond en lekker drinkwater kunnen tappen! Houd onze kanalen in de gaten.

Wij worden rookvrij! – Verloskundigenpraktijk Reuver – Tegelen e.o.

In de gemeente Beesel worden steeds meer organisaties en openbare plekken rookvrij. In een reeks portretten laten we zien hoe dit aangepakt wordt. Deze keer vertelt Paula Roox, verloskundige bij Verloskundigenpraktijk Reuver-Tegelen e.o., hoe zij zich inzetten voor een Rookvrije Generatie. Hoe hebben jullie kennisgemaakt met ‘Rookvrije Generatie’? We hadden in maart 2019 al een bijeenkomst over Rookvrije toekomst in onze verloskundige coöperatie Noord-Limburg. Destijds ook in combinatie met informatie over de alliantie Rookvrije Generatie en Rookvrije Start. Ook onze beroepsvereniging KNOV en het Preventieakkoord waren toen onderdelen van deze bijeenkomst.

Uw verkeerskennis opfrissen?

Bent u senior, inwoner van Noord Limburg en wilt u als ervaren verkeersdeelnemer ook graag nog eens worden bijgespijkerd over de laatste verkeersregels? Grijp dan nu uw kans. Veilig Verkeer Nederland organiseert een opfriscursus verkeersregels. In 3 bijeenkomsten van 2 uur wordt u onder leiding van een gecertificeerde rijinstructeur van Veilig Verkeer Nederland bijgepraat over alle verkeersregels die in de loop der jaren veranderd zijn. De cursus is op donderdag 8, 15 en 22 oktober van 13.30 – 15.45 uur in Beesel. U wordt op alle dagen verwacht. Deelname is gratis, maar let op: vol=vol! Ook is het mogelijk om u (vrijblijvend) aan te melden voor een individuele praktijkrit in de eigen auto. Verdere informatie hierover ontvangt u tijdens de cursus. Is dit iets voor u? U kunt zich tot 3 weken voor aanvang van de cursus aanmelden via www.vvn.nl/opfriscursusbeesel of bel tijdens kantooruren naar 088-5248850. U ontvangt ruim voor aanvang van de cursus een bevestigingsbrief met de locatiegegevens.

Nationaal Hitteplan van kracht? Zet uw container vóór 06.00 uur aan de straat!

Wanneer het Nationale Hitteplan van kracht is, start het ophalen van uw rest- en GFT-afval eerder. Zet uw afval dan vóór 6.00 uur aan de straat. Waarom we dit doen, leest u hieronder. Hittegolf in Nederland In de zomermaanden kan het behoorlijk warm zijn. Er komen in Nederland zelfs steeds vaker hittegolven voor. Sommige mensen genieten van de warmte, anderen hebben er echter veel last van.

Afvalkalender

Rest- en GFT-afval 5 aug: GFT-afval Restafval zone D (roze) 12 aug: GFT-afval Restafval zone A (oranje) Zorg ervoor dat uw container altijd vóór 7.30 uur aan de weg staat. Het inzameltijdstip van het restafval kan anders zijn dan dat van het GFT-afval. Kijk op www.beesel.nl of www.mijnafvalwijzer.nl. Oud papier Beesel: 7 augustus Reuver: 13 augustus Offenbeek: 26 augustus

Publicatie officiële bekendmakingen

De officiële mededelingen van de gemeente worden bekendgemaakt op officielebekendmakingen.nl. Dit is het internetadres van de Gemeenschappelijke Voorziening Officiële Publicaties (GVOP).

Contact

Raadhuisplein 1

5953 AL Reuver

T 077 474 92 92

www.beesel.nl 

info@beesel.nl

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: