PUIK COLUMN

Sjoerd van Leipsig

“PART OF THE JOB”

2018 is afgesloten en 2019 is opengemaakt, en ja ik weet, het mag niet meer maar evengoed de beste wensen nog.

2018 is afgesloten met vele berichten over de hulpverlening. En 2019 is gestart met vele berichten over meldingen van aftuigingen naar hulpverleners. Petities vliegen bij Facebook voorbij en waarom tja... Uiteindelijk blijf je met je handen af van de hulpverleners. In Nederland worden hulpverleners vaker geconfronteerd met onredelijk gedrag van omstanders of patiënten. Ik ben zelf ambulance verpleegkundige, en ja ook ik wordt wel eens “anders” bejegend door patiënten of omstanders.

“Gelukkig ben ik zelf nog nooit fysiek mishandeld geworden. Een paar van mijn directe collega’s helaas wel.”

“Part of the job” zullen we maar zeggen. Gelukkig ben ik zelf nog nooit fysiek mishandeld geworden. Een paar van mijn directe collega’s helaas wel. En als je hoort wat dat voor invloed heeft op een mens dan is dat niet mis. Om ons iets beter te beschermen tegen eventuele vervelende mensen, hebben ze ons verzocht om steekwerende vesten te dragen tijdens ons werk. En vorige week was de prachtige dag dat ik zo’n steekvest mocht passen. Oké dacht ik bij mijzelf, dit voelt toch een beetje raar. Het zit niet echt comfortabel maar daar is mee te leven. Maar met de gedachte dat we in Nederland nu al zover zijn dat we ambulance verpleegkundige/chauffeurs moeten beschermen tegen mensen die ons wat aan willen aandoen... Dat geeft toch een naar gevoel. Hoe heeft het nu zover kunnen komen? Hoe kan het zijn dat mensen het in hun hoofd halen om hulpverleners op hun gezicht te slaan of nog erger neer te steken of schieten? Deze vragen schieten wel eens door mijn hoofd.


- Advertentie -

www.snsbank.nl


Nuance: Vaker komt het voor dat mensen een ziektebeeld hebben waarin ze verandert gedrag tonen. En zijn dan ook niet voor rede vatbaar, Denk bijvoorbeeld aan een lage bloedsuiker, of een val op het hoofd. Maar dan snap je dat. Ook het drugsgebruik kan een reden zijn dat mensen minder vriendelijk worden. Drugsgebruik is een boosdoener, dus dat is ook te verklaren? Toch?

Als je alles gaat optellen is naar mijn inzien de maatschappij dusdanig aan het veranderen. En die veranderingen zorgen ervoor dat mensen ook anders worden. Waarden en normen bestaan niet meer, althans het betekent voor iedereen iets anders. Regels worden niet meer nageleefd. Misschien zijn er ook wel teveel regels en moet alles ingedekt worden. Drugsgebruik is normaal in ons land, sterker nog je mag het gewoon gebruiken. Je kunt de wiet halen bij de Coffeeshops, lachgas kun je achter de bar bestellen. En het gebruik van harddrugs is in het uitgaansleven de normaalste zaak van de wereld. En alcohol tja, het uitgaansleven is een dagdeel geworden, de kroegen zijn tot vroeg in de ochtend open en een gewoon biertje of wijntje is niet lekker genoeg. Er moet sterke drank bij en er moet vooral ingedronken worden omdat het anders helemaal niet meer te betalen is. Het in coma zuipen is toch stoer man!

Dan komt er nog eens bij dat we in een presterend klimaat leven. Alles draait om HBO opleidingen en targets halen. De druk op een individu kan hierdoor toenemen. We leven in een wereld met nepnieuws en ons mobieltje is onze latrelatie. Veel mensen worden hierdoor een stuk egoïstischer.

“We leven in een wereld met nepnieuws en ons mobieltje is onze latrelatie. Veel mensen worden hierdoor een stuk egoïstischer.”

Allen voor een en een voor allen of zoiets. Die tijd mag misschien wel weer wat meer terugkomen. Misschien zorgen al deze dingen ervoor dat mensen een korter lontje hebben en dus sneller geprikkeld zijn. En dingen doen die niet in mijn waarden en normen passen. Zijn al die bovenstaande dingen nu redenen om een hulpverlener te kwetsen of te slaan… Ik weet het niet, maar ik denk wel dat het meespeelt.

Ik hoop dat mensen zich wat meer gaan beseffen dat normaal doen voor hun misschien niet zo normaal is. Ben netjes en behulpzaam, accepteer af en toe eens een kritische noot. En doe niet zo naar tegen de politieagenten/brandweer/ambulance personeel als je verdomd goed weet dat je fout zit. Iedere actie die je maakt geeft een reactie op een ander. Oké genoeg dr. Phil uitgehangen. Ik heb zo meteen een late dienst ik doe fijn mijn steekwerend vest aan en probeer weer iedereen te helpen die op wat voor manier dan ook zorg nodig heeft, dat is namelijk mijn Part of the Job...

Groetjes van een hulpverlener

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: