PUIK NIEUWS

PUIK NIEUWS

“Hoe donker is de nacht nog?”

Hoe verder we van de bewoonde wereld af gaan, des te donkerder dat de nacht is. In ons land is dat bijna nergens meer, dus veel dieren hebben zich in de loop der tijd aangepast. Voor de mens is dat iets ingewikkelder omdat we onze zintuigen niet meer zo bewust gebruiken. We gaan ze testen tijdens de nachtelijke wandeling in het kader van de landelijke “Nacht van de nacht”.

Nieuwe technologie

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Echte duisternis is er bijna niet meer te vinden. Hierdoor wordt het zien van een sterrenhemel steeds zeldzamer en raakt het ritme van (nacht)dieren en mensen verstoord. Veel aanlichting van gebouwen, reclameverlichting langs wegen en wegverlichting brandt de hele nacht door terwijl er dan nauwelijks iemand langs komt. Dat kan minder en slimmer! Met nieuwe technieken kun je wegverlichting dimmen of juist aan laten springen als er een fietser of auto langs komt. Met nieuwe technologie kunnen gemeenten en bedrijven zo ook veel energie en geld besparen en kan veel lichthinder worden voorkomen. Met de organisatie van de Nacht van de Nacht willen de Natuur en Milieufederaties aandacht vragen voor onnodige lichthinder en energiebesparing op verlichting. Diverse natuurverenigingen leveren hier een grote bijdrage aan.

Samen op pad

U kunt met IVN de Steilrand op pad in bosgebied de Walsberg in Reuver op zaterdag 26 oktober. We vertrekken om 20.00 uur vanaf de parkeerplaats aan de bosrand, Beeselseweg/ Hoovergelei. Dat is tegenover de Mariahoeve op nummer 17. Ook hier is de lichtvervuiling niet ver weg tussen Beesel, Reuver en de Lommerbergen… Wil je toch een zaklamp meenemen, plak er dan rood plastic voor zodat de staafjes in je ogen goed blijven werken! We zullen om ongeveer 22.30 terug zijn van deze gratis wandeling. Kijk voor meer info op www.ivn.nl/afdeling/de-steilrand en meld u aan! Dat kan via ivndesteilrand@gmail.com

Ruiverse kalender 2020

Thema: Vrijwilligers

Dit jaar zal PiGePeJoHeKa bij u aan de deur verschijnen om de inmiddels 28e Ruiverse kalender aan te bieden voor een klein bedrag en wel in de week van 21 oktober t/m 25 oktober a.s.

Belangeloos inzetten voor de medemens.

De hedendaagse maatschappij draait voor een groot deel op vrijwilligers. Mensen die zich belangeloos inzetten voor de medemens. Ook in Reuver zijn veel vrijwilligers dag in dag uit bezig om te helpen. Bekende vrijwilligers zijn bijvoorbeeld de mensen van de vrijwillige brandweer. Bij brand, storm, ongeluk of wateroverlast staan ze voor ons klaar. Daarnaast heb je vrijwilligers die klaar staan voor mensen die zelf niet meer zo goed kunnen, denk hierbij aan de vrijwilligers van Bösdael, de Zonnebloem, de Wensbus. Hebt u een kleine klus te klaren dan staan de vrijwilligers van de klussendienst bij u voor de deur om u te helpen. Iets kapot? De vrijwilligers van Repaircafé krijgen het apparaat weer vaak aan de praat. Ook voor onze vluchtelingen/asielzoekers staan vrijwilligers klaar om ze te laten integreren in onze maatschappij. Voor mensen die sociale contacten willen versterken is er de kookclub: samen koken en samen eten. De vrijwilligers van Kernoverleg Reuver zorgen voor een betere leefbaarheid van de kern Reuver. Daarnaast heb je de collectanten voor goede doelen en de vrijwilligers van Events4you die ervoor zorgen dat er ook feesten zijn in Reuver. Tenslotte heb je de Sociëteit voor ouderen Sint Josef die voor tal van activiteiten organiseert voor de ouderen uit onze gemeenschap. Bijna alle foto’s van deze vrijwilligers zijn wederom gemaakt door Peter Bors.

Naast de foto’s zijn zoals gebruikelijk bijna alle Reuverse en Offenbeekse activiteiten voor u op de desbetreffende data vermeld zodat u ook in 2020 weer niets hoeft te missen. De schrijfruimte is elke dag voldoende om er aantekeningen op te maken.

Al met al is ook de Ruiverse kalender 2020 zeker de moeite waard om te kopen om


  • te gebruiken
  • te bewaren (collectorsitem)
  • cadeau te geven

Je eigen exemplaar?

Omdat wij slechts met een beperkt aantal mensen langs de deur kunnen komen, kunnen wij helaas niet eenieder bereiken. Wilt u zeker zijn van een exemplaar, bel dan John Pubben op 077-4743568


De bijna 200 vaste afnemers die al op onze “lijst” staan hoeven natuurlijk niet te reageren. Zij zijn verzekerd van een nieuw exemplaar. Wilt u ook toegevoegd worden aan de lijst van vaste afnemers, bel ons dan even of maak het kenbaar aan de verkoper.

Buutte try out

Jaarlijks in januari vindt in Roermond de grote finale plaats van de Limburgse buutte kampioenschappen via de LVKA (Limburgse Vereniging Karnavals Artiesten).

Puntjes op de i

Hier staan 7 à 8 buuttereedners in de ton die zich tijdens de selectiewedstrijden hebben weten te plaatsen. De laatste maanden hebben deze buuttereedners de spreekwoordelijke puntjes op de i gezet, om hun tekst en creatie te perfectioneren. Het is namelijk niet ongebruikelijk dat men er al meer dan een jaar mee aan de slag is.Daarnaast zijn er buuttereedners die via de LVKA het laatste jaar van de buutte-opleiding hebben gevolgd en tijdens deze opleiding een buutte hebben geschreven.

Selectiewedstrijden

De eerdergenoemde selectiewedstrijden worden ieder jaar in de maand november gehouden. Dit jaar zal dat zijn op 18 november in Schimmert, 19 november in Grashoek, 20 november in Susteren/Dieteren. De buuttereedners die hieraan willen deelnemen kunnen zich inschrijven voor een van deze datums/plaatsen en aldaar hun buutte brengen. Een buutte mag voor de wedstrijd 11 minuten tekst bevatten die door een vakjury wordt beoordeeld.

Try-out avonden

Voor de buuttereedners die hun nieuwe buutte eerst nog willen uitproberen om te kijken hoe de buutte bij het publiek aanslaat en waar nodig te verbeteren, worden door heel Limburg try-out avonden gehouden.

In Reuver kunt u hiervoor terecht op vrijdag 1 november vanaf 19.30 uur bij café Ronckenstein met o.a. de jeugd buuttekampioen 2019 Dylano Driessens en Bjorn Smits de buuttekampioen van 2018. De entree is gratis.

Foto- en tekstbron: IVN de Steilrand / John Pubben / Café Ronckenstein

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: