PUIK NIEUWS

PUIK NIEUWS

Mark Selen benoemd tot vorst van CV de Drake

Vrijdag 11 oktober is Mark Selen benoemd tot vorst van CV de Drake. Mark neemt het stokje en de veren over van Harald Boots, die de afgelopen jaren de functie van vorst met volle overgave heeft vervuld. Harald heeft altijd aangegeven plaats te maken zodra een geschikte opvolger gevonden was, en in de persoon van Mark denkt de vereniging die in huis te hebben.

Al vanaf 2011

Mark is geen onbekende binnen de Beeselse Carnaval. Hij is al vanaf 2011 lid van CV de Drake en maakt ook deel uit van de raad van 11. Hij heeft zich vanaf het begin ingezet voor de Jeugdcarnaval om het carnavalsfeest onder deze doelgroep levend te houden en zo de typisch Beeselse carnavalscultuur ook voor de toekomst veilig te stellen. Na actief te zijn geweest in diverse commissies en de jeugdraad onder zijn hoede te hebben genomen, is hij in 2016 kartrekker geworden voor de gezamenlijke jeugdcommissies, en daarbij ook nog eens toegetreden tot het bestuur van de carnavalsvereniging. Deze functie zal hij blijven bekleden in combineren met het vorst schap.

Beeselnaar

Mark is een echte Beeselnaar. Hij heeft wel wat Reuvers bloed in zich, maar is getogen en opgegroeid in het Drakendorp. Samen met zijn vrouw Janne en dochter Fiene woont hij op de Vossenberg. Janne – kleindochter van Opperdraak Jan Geraets – heeft net als Mark zelf het nodige carnavalsbloed door zich stromen, waardoor Fiene (2 jaar) het virus ook met de paplepel ingegeven krijgt. In het dagelijks leven is Mark behalve papa en druk verenigingsman ook nog chauffeur bij AmbulanceZorg Limburg-Noord.

Opbrengst collecte dierenbescherming 2019

Bedankt allemaal!

De jaarlijkse collecte van de Dierenbescherming heeft dit jaar binnen Gemeente Beesel en een wijk in Tegelen, zeker weer geloond met een supermooie opbrengst van totaal € 1.411,54. Zowel alle collectanten en ondernemers die zich tijdens de collecteweek ingezet hebben, als de mensen uit het dorp die gedoneerd hebben, heel hartelijk dank hiervoor! Dit mooie resultaat is tot stand gekomen met in totaal 14 collectanten die huis aan huis gecollecteerd hebben en 5 ondernemers waar tijdens de collecteweek een bus heeft mogen staan. Een van deze ondernemers heeft zelfs het hele jaar door een collectebus staan, zodat er meer opbrengst in terecht komt. De medewerkers en vrijwilligers van de Dierenbescherming zetten zich elke dag opnieuw in om dieren te redden, op te vangen en te beschermen. Ze doen dit met liefde, maar kunnen dit alleen blijven doen met de steun van leden, donateurs en gulle gevers.

Geef je op als collectant

De collecte is een hele belangrijke bron van inkomsten voor de Dierenbescherming. Hoe meer collectanten op pad gaan, hoe groter de opbrengst voor de hulp aan dieren in nood. Dat bedrag wordt besteed aan het beschermen, redden en opvangen van dieren. Door rond dierendag een paar uurtjes te collecteren kunt u het verschil maken. Wilt u volgend jaar hierbij helpen? Geef u snel op via http://www.dierenbescherming.nl/collecte of bij het plaatselijke wijkhoofd van Gemeente Beesel.

Nederlands Kampioen in Beesel

Keepsake from Kind of Magic “Xavi” werd op de Internationale Dog show Maastricht Nederlands kampioen. Xavi is een Welsh Springer Spaniël en is gefokt door Jolanda in ’t Groen uit Waspik,

Kennel from Kind of Magic

De Welsh Springer Spaniël is van huis uit een jachthond en vindt zijn oorsprong in Wales. Hij werkt onder het geweer van de jager en jaagt het wild op uit de struiken. Je kunt met je Welsh jachttrainingen volgen. Of zoals ik naar hondenshows (wedstrijden) gaan. Op Nationale en Internationale rashondenshows valt de Welsh Springer Spaniël onder rasgroep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden, van de totaal 10 rasgroepen.

Keurmeester

De wedstrijdkeuringen worden geleid door een bevoegde nationale of internationale keurmeester. Hij/zij beoordeelt je hond op uiterlijk en gangwerk (beschreven in de “rasstandaard”). Je hond moet in de ring stil blijven staan. De keurmeester kan dan de hond goed bekijken en beoordelen. Hiervoor betast hij ook de hond. De hond

mag geen agressie of angst vertonen. Je moet je hond in draf laten lopen door de ring, zodat de keurmeester zijn gangwerk goed kan zien. Met Xavi ben ik op ringtraining geweest bij Wilma Strijbos. Op de ringtraining leert je hond wat van hem verwacht wordt tijdens de keuring. En jijzelf leert de kneepjes van het handlen. Dit is een vak/kunst apart ….

25ste Nederlands Kampioen

Tijdens de keuringen worden eerst alle reuen gekeurd. Je hebt verschillende leeftijdsgroepen. De besten uit deze groepen strijden tegen elkaar. De beste reu, in ogen van de keurmeester, wint. Hiervoor ontvang je een Kampioenspunt (1 CAC). Bij een internationale show win je ook een internationaal punt (1 CACIB). Mits je met een uitmuntend bent beoordeeld. Ditzelfde gebeurt bij de teven. Daarna kiest de keurmeester uit de beste reu en teef, de beste van het ras: BOB (Best of Breed). De wedstrijd gaat verder in de erering waar eerst alle BOB’s uit een rasgroep, bij ons rasgroep 8, tegen elkaar lopen. De winnaar van een groep heet BIG (Best in Group). We hebben 10 rasgroepen, dus 10x BIG. Hieruit kiest men de hond: Best in Show (BIS). Voor het behalen van de titel Nederlands Kampioen moet men 4x een Kampioenspunt behalen (4xCAC). Dit betekende voor Xavi dat hij minimaal 4x beoordeeld moest worden als de beste reu, met een uitmuntende beoordeling. Verder is de eis dat de hond niet jonger mag zijn dan 27 maanden, om de titel Nederlandse Kampioen te krijgen. Xavi had al een tijdje meer dan 4 CAC punten, maar was nog te jong voor deze titel. In Maastricht won hij definitief de titel Nederlands Kampioen. Hiermee werd hij bij “Kennel from Kind of Magic” de 25ste Nederlands Kampioen. Alle lof en eer is er voor Jolanda in ’t Groen, zijn fokster. Zij is diegene die hem het meest geshowd heeft.

Meer lezen?

Mocht iemand meer over Xavi of over in het algemeen de Welsh Springer Spaniëls willen lezen, kijk dan op de site van onze honden Xavi en Yesser: www.annetmeerts.nl

Tekst en fotobron: Cv de Drake, Beesel / Mieke Meijering/ Annet Meerts

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: